Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Δεκάδες ειδικοί, πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, κατέθεσαν τις απόψεις τους

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα ενεργειακά δρώμενα τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκε χτες με μεγάλη επιτυχία, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: «Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας. Η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής της ΕΕ». Με την παρουσία πολλών ειδικών του χώρου της Ενέργειας, πανεπιστημιακών, συνδικαλιστών, εργαζομένων και συνταξιούχων, η ημερίδα του ΚΚΕ πέτυχε κατά κοινή ομολογία να αναδείξει τις κρίσιμες παραμέτρους της Ενέργειας στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Με αφετηρία το αδιαπραγμάτευτο δεδομένο ότι η Ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό, οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους, οι οποίες, άσχετα από την πολιτική και οικονομική οπτική τους, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ενέργεια είναι ένα ζήτημα που κυριολεκτικά «καίει τον κόσμο». Και «καίει» διότι επίκειται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ για τον έλεγχο των πετρελαϊκών του αποθεμάτων, αλλά και η σύνοδος (αύριο) των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Οι περισσότεροι εκ των ομιλητών κατήγγειλαν τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να επιτεθούν στο Ιράκ, αποκάλυψαν τα πραγματικά αίτια του πολέμου, αποκάλυψαν όμως, κατά τον ίδιο τρόπο, και ποια ανάγκη οδηγεί το γαλλογερμανικό «άξονα» να αντιτίθεται, στην παρούσα φάση, στην επέμβαση στο Ιράκ. Ομως, οι ομιλητές κατέδειξαν, με επιχειρήματα, και ότι η αυριανή σύνοδος των υπουργών Ενέργειας θα επιφέρει νέα δεινά στους λαούς της Ευρώπης και της χώρας, σημείωσαν ποιοι είναι οι λόγοι της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, ποια θα είναι η αυριανή θέση του μεγάλου κεφαλαίου και ποια αυτή των λαών.

Ζητήματα, όπως αυτό της ενεργειακής επάρκειας, της αξιοποίησης των εγχώριων πηγών Ενέργειας (λιγνίτης, ανανεώσιμες πηγές, υδροηλεκτρικά), του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, τέθηκαν επί τάπητος στη χτεσινή ημερίδα. Κοινή εκτίμηση είναι, ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δε συμβαδίζει με την επάρκεια, αλλά με το κέρδος των ιδιωτών. Οι συνέπειες για το λαό και την ανάπτυξη της χώρας θα είναι επώδυνες.

Η εισηγητική ομιλία στην ημερίδα έγινε από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου της ΕΠ της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Το θέμα εισηγήθηκε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ