Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο έλεος του πληθωρισμού τα λαϊκά εισοδήματα

«Εφιαλτικά σενάρια» με μακροχρόνια πολυετή άνοδο των τιμών του πετρελαίου, κατάρρευση χρηματιστηρίων και του τουρισμού, διαρρέει η κυβέρνηση

Δυσοίωνες προδιαγράφονται οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, που μέχρι χτες τροφοδοτούνταν από την κερδοσκοπία του εμποροβιομηχανικού κυκλώματος, που για το 2002 πήρε κυρίως τη μορφή των «στρογγυλοποιήσεων» του ευρώ. Το σκηνικό σήμερα επιβαρύνεται από την απειλή μιας μεγάλης ανόδου των τιμών του πετρελαίου και από την παρατεταμένη κακοκαιρία που έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των οπωροκηπευτικών. Αποτέλεσμα των συνδυασμένων αυτών παραγόντων είναι ο πληθωρισμός το Φλεβάρη όχι μόνο να απολέσει την προσωρινή και συγκυριακή μείωσή του (από 3,4% το Δεκέμβρη του 2002 στο 3,1% το Γενάρη του 2003), αλλά να εκφράζονται φόβοι για μεγάλο άλμα. Ούτως ή άλλως, τα πλατιά λαϊκά στρώματα έχουν ήδη αρχίσει - πριν ξεσπάσει ο μονομερής ιμπεριαλιστικός πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράκ - να καταβάλουν τον οβολό τους στο βωμό της νέας κρίσης, μέσω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, τα οπωροκηπευτικά και σε εκατοντάδες άλλα είδη, στα οποία ελέω «ελεύθερης αγοράς» οι τιμές τους έχουν απογειωθεί.

Με θέμα τις ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται στον πληθωρισμό, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή του υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, του υφυπουργού Οικονομικών Α. Φωτιάδη, του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Θεοδώρου και υπηρεσιακών παραγόντων. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για επιβάρυνση του γενικού δείκτη το Φλεβάρη κατά 0,2 δέκατα της μονάδας. Αντίθετα παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας εκφράζουν φόβους για μεγαλύτερη άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το μήνα Γενάρη 2003, ως προς το Δεκέμβρη του 2002, οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης είχαν αυξηθεί κατά 4,5%, στις βενζίνες κατά 3,2% και στα νωπά λαχανικά κατά 6,9%.

Τα μηνύματα που έρχονται από το διεθνή περίγυρο κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Από την άποψη αυτή ενδεικτικό είναι χτεσινό άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή», με τίτλο «Εφιαλτικά πετρελαϊκά σενάρια για τον πόλεμο». Σύμφωνα με αυτό, στην πρόσφατη Σύνοδο Υπουργών ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες συζητήθηκε «εμπιστευτική έκθεση» με εναλλακτικές εκδοχές επιπτώσεων. Ετσι εμφανίζονται τα «ήπια» σενάρια για μεγάλη, αλλά βραχεία άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αλλά και τα πιο δυσοίωνα. Σύμφωνα με το πρώτο, οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν σε επίπεδα υψηλότερα των 35-40 δολαρίων ανά βαρέλι για μερικά χρόνια... με επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον τουρισμό. Η πιο ακραία εκδοχή προβλέπει, εκτός από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, των επενδύσεων, του χρηματιστηρίου και του τουρισμού. Πάντα σύμφωνα με αυτό, η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα συνεχιστεί και το 2003, ενώ η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 1,3%-1,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ