ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΕ
Θα τους υποδεχτούν με συλλαλητήριο

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη, να πάρουν μέρος στο αγωνιστικό συλλαλητήριο που οργανώνεται αύριο, με αφορμή τη συνεδρίαση στην πόλη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Το Σάββατο 22 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη διασταύρωση του δρόμου προς το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνεται στην περιοχή του ξενοδοχείου «Hayatt», όπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην προσυγκέντρωση και με αγωνιστική παρουσία στο συλλαλητήριο να απαιτήσουν από την Ελληνική Προεδρία και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ:

  • ΟΧΙ στον πόλεμο του Ιράκ, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και ν' απαγορευτεί η χρήση του ελληνικού εδάφους και εναέριου χώρου.
  • Να επιστρέψει το ελληνικό πολεμικό πλοίο από τον Περσικό Κόλπο.
  • Η Ενέργεια και η ΔΕΗ να ανήκουν 100% στο δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, στα πλαίσια ενός κρατικού φορέα ενέργειας, με χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας, που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
  • Να στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας και την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, με παράλληλη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα για την εργατική οικογένεια, τη μικρή και μεσαία αγροτιά και τις μικρές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες.
  • Να διασφαλίζει την ασφάλεια εργασίας, τις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις.
  • Να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων για 35ωρο - 5μερο - 7ωρο, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με υψηλό επίπεδο και ποιότητα παροχών.

Το ΠΑΜΕ γνωστοποιεί στους εργαζόμενους και στο λαό της πόλης ότι η κυβέρνηση υλοποιώντας την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα νέο νομοσχέδιο, με το οποίο προωθούνται μεταξύ άλλων οι παρακάτω ρυθμίσεις: α) Αγορά από το ΔΕΣΜΗΕ της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν οι ιδιώτες για 7 χρόνια. β) Τη δαπάνη για την αγορά του ρεύματος, καθώς και το κόστος επένδυσης των ιδιωτών, θα πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσα από τα «ειδικά τέλη» που θα επιβληθούν στη λαϊκή κατανάλωση. γ) Το ελληνικό δημόσιο γίνεται εγγυητής τόσο για τις συμβάσεις που συνάπτονται, όσο και για τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν οι ιδιώτες.

Η πολιτική αυτή δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού, τονίζει το ΠΑΜΕ, και γι' αυτό οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την πάλη τους για την ανατροπή της.

Στο έλεος του πληθωρισμού τα λαϊκά εισοδήματα

«Εφιαλτικά σενάρια» με μακροχρόνια πολυετή άνοδο των τιμών του πετρελαίου, κατάρρευση χρηματιστηρίων και του τουρισμού, διαρρέει η κυβέρνηση

Δυσοίωνες προδιαγράφονται οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, που μέχρι χτες τροφοδοτούνταν από την κερδοσκοπία του εμποροβιομηχανικού κυκλώματος, που για το 2002 πήρε κυρίως τη μορφή των «στρογγυλοποιήσεων» του ευρώ. Το σκηνικό σήμερα επιβαρύνεται από την απειλή μιας μεγάλης ανόδου των τιμών του πετρελαίου και από την παρατεταμένη κακοκαιρία που έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των οπωροκηπευτικών. Αποτέλεσμα των συνδυασμένων αυτών παραγόντων είναι ο πληθωρισμός το Φλεβάρη όχι μόνο να απολέσει την προσωρινή και συγκυριακή μείωσή του (από 3,4% το Δεκέμβρη του 2002 στο 3,1% το Γενάρη του 2003), αλλά να εκφράζονται φόβοι για μεγάλο άλμα. Ούτως ή άλλως, τα πλατιά λαϊκά στρώματα έχουν ήδη αρχίσει - πριν ξεσπάσει ο μονομερής ιμπεριαλιστικός πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράκ - να καταβάλουν τον οβολό τους στο βωμό της νέας κρίσης, μέσω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, τα οπωροκηπευτικά και σε εκατοντάδες άλλα είδη, στα οποία ελέω «ελεύθερης αγοράς» οι τιμές τους έχουν απογειωθεί.

Με θέμα τις ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται στον πληθωρισμό, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή του υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, του υφυπουργού Οικονομικών Α. Φωτιάδη, του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Θεοδώρου και υπηρεσιακών παραγόντων. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για επιβάρυνση του γενικού δείκτη το Φλεβάρη κατά 0,2 δέκατα της μονάδας. Αντίθετα παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας εκφράζουν φόβους για μεγαλύτερη άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το μήνα Γενάρη 2003, ως προς το Δεκέμβρη του 2002, οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης είχαν αυξηθεί κατά 4,5%, στις βενζίνες κατά 3,2% και στα νωπά λαχανικά κατά 6,9%.

Τα μηνύματα που έρχονται από το διεθνή περίγυρο κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Από την άποψη αυτή ενδεικτικό είναι χτεσινό άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή», με τίτλο «Εφιαλτικά πετρελαϊκά σενάρια για τον πόλεμο». Σύμφωνα με αυτό, στην πρόσφατη Σύνοδο Υπουργών ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες συζητήθηκε «εμπιστευτική έκθεση» με εναλλακτικές εκδοχές επιπτώσεων. Ετσι εμφανίζονται τα «ήπια» σενάρια για μεγάλη, αλλά βραχεία άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αλλά και τα πιο δυσοίωνα. Σύμφωνα με το πρώτο, οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν σε επίπεδα υψηλότερα των 35-40 δολαρίων ανά βαρέλι για μερικά χρόνια... με επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον τουρισμό. Η πιο ακραία εκδοχή προβλέπει, εκτός από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, των επενδύσεων, του χρηματιστηρίου και του τουρισμού. Πάντα σύμφωνα με αυτό, η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα συνεχιστεί και το 2003, ενώ η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 1,3%-1,4%.

Σύσκεψη για την εκποίηση της ΔΕΠΑ

Την προεπιλογή των υποψηφίων αγοραστών για την παραχώρηση του 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ, ενέκρινε, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων σε χτεσινή της συνεδρίαση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Ν. Χριστοδουλάκης, Α. Τσοχατζόπουλος και Δ. Ρέππας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η δεύτερη αυτή φάση του διαγωνισμού εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, ενώ για το σκοπό αυτό τις προσεχές ημέρες θα διοργανωθεί ημερίδα, όπου θα γίνει η παρουσίαση στους υποψήφιους αγοραστές της ΔΕΠΑ και της προοπτικής της αγοράς φυσικού αερίου ...

ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
«Επιδεινώνεται» η κυβερνητική κοροϊδία

Συνεχίζει η κυβέρνηση το τροπάρι της επικοινωνιακής... «παρηγοριάς» προς τους αγροτοκτηνοτρόφους διαφόρων περιοχών της χώρας, που πλήχτηκαν από την κακοκαιρία των τελευταίων βδομάδων.

Χτες ανακοινώθηκε από την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ότι ενημερώθηκαν οι Ευρωπαίοι ομόλογοι «για τις πρόσφατες καταστροφές σε καλλιέργειες στην Ελλάδα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών». Ε, και;! Μήπως οι κυβερνώντες θεωρούν ότι μια αναφορά μέρους των ζημιών στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ αποτελεί παροχή και προσφορά επίλυσης των προβλημάτων, προς τους κατεστραμμένους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας; Δυστυχώς φαίνεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπαίξει ασύστολα τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας μέσω της δημιουργίας απατηλών επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Στη χτεσινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν γίνει ζημιές στο Νομό Εβρου σε 360.000 στρέμματα σιτηρών, 10.000 στρέμματα μηδικής και 1.000 στρέμματα σπαράγγι. Γίνεται επίσης λόγος για ζημιές στην παραγωγή εσπεριδοειδών σε Αργολίδα και Αρτα, καθώς και στο ζωικό κεφάλαιο στις Κυκλάδες. Προστίθεται επίσης στην ίδια ανακοίνωση ότι ήδη οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ διενεργούν ελέγχους για τις ζημιές, αλλά από όσο είναι γνωστό η πλειοψηφία των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, που είναι συμβασιούχοι, απεργεί και θα συνεχίζει να απεργεί εξαιτίας των προβλημάτων που τους προκαλεί η κυβερνητική πολιτική. Αλλά και αυτό για την κυβέρνηση και την Ελληνική Προεδρία, είναι μάλλον ψιλά γράμματα...

Η κοροϊδία συνεχίζεται με την αναφορά στη σχετική ανακοίνωση πως μόλις ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις των ζημιών για την περίπτωση των ΠΣΕΑ θα τεθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση ενισχύσεων (αποζημιώσεων). Δε γνωστοποιήθηκε όμως το πότε. Για να «ανακουφιστούν» μάλιστα οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι αναφέρεται πως ο επίτροπος Γεωργίας δήλωσε ότι θα εξεταστούν ταχύτατα οι ελληνικοί φάκελοι...

Δυστυχώς γι' αυτούς, η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών δεν κατάφερε να «παγώσει» ή να «πνίξει» την έξαρση της λεκτικής κυβερνητικής κοροϊδίας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ