ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ - ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ - ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΩΝ
Πάλι τη νύφη θα πληρώσουν οι καταναλωτές

Eurokinissi

Με τρία σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και βρίσκονται για συνυπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς, προβλέπονται οι όροι και τα μέτρα εναλλακτικής διαχείρισης: α) Των οχημάτων που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους, των χρησιμοποιημένων ανταλλακτικών τους και των απενεργοποιημένων καταλυτών, β) των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών και μπαταριών και γ) των αποβλήτων ορυκτελαίων.

Και για τις τρεις αυτές περιπτώσεις βασική παράμετρος είναι ότι, με πρόσχημα το απόφθεγμα «ο ρυπαίνων πληρώνει», επιχειρείται μία επέμβαση στον τομέα της ανακύκλωσης και πάλι με μετατόπιση του οικονομικού βάρους στον καταναλωτή, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει τη διαχείριση και των αποβλήτων αυτών. Κι αυτό καθώς δε διασφαλίζεται ότι τα χρήματα που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εισάγουν τα προϊόντα για τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών - που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι οι ίδιες και διαχειριστές των αποβλήτων - δε θα μετακυλίσουν τα ποσά αυτά στους καταναλωτές.

Κατά τ' άλλα, τα τρία Προεδρικά Διατάγματα αποτελούν τεχνοκρατικά κείμενα που βασίζονται στα ανάλογα κείμενα άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στο θέμα της ανακύκλωσης των υλικών.

  • Για τα παλιά οχήματα που βρίσκονται παρκαρισμένα στο δρόμο προβλέπει ότι σε περίπτωση που μέσα σε 45 μέρες από τη μέρα που ο δήμος ή η κοινότητα επικόλλησαν σε αυτά το ειδικό σήμα και ο ιδιοκτήτης δεν το αναζητήσει, τότε θα αποσύρονται και θα οδηγούνται στο φορέα ανακύκλωσης. Οι στόχοι που τίθενται είναι: Μέχρι την 1η του Γενάρη 2006 για όλα τα παλιά οχήματα η επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση να φτάνει το 85%. Για οχήματα που έχουν παραχθεί πριν από την 1η του Γενάρη 1980 οι στόχοι είναι τουλάχιστον 75% για την επαναχρησιμοποίηση ή αξιοποίηση, ενώ το αργότερο την 1η του Γενάρη 2015 για όλα τα οχήματα που έχει φτάσει το τέλος ζωής τους η επαναχρησιμοποίηση ή αξιοποίηση να φτάνει στο 95% κατά μέσο βάρος ανά όχημα.
  • Για τα ορυκτέλαια οι στόχοι είναι μέχρι 31 του Δεκέμβρη 2006 να συλλέγεται το 70% κατά βάρος όλων των αποβλήτων και από αυτά να αναγεννάται τουλάχιστον το 80% κατά βάρος.
  • Για τις μπαταρίες-συσσωρευτές οι στόχοι είναι: Μέχρι 31 του Δεκέμβρη 2006 να συλλέγεται τουλάχιστον το 30% κατά βάρος όλων των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών και το 70% των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών της βιομηχανίας. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να ανακυκλώνεται τουλάχιστον το 80% κατά βάρος των ηλεκτρικών στηλών και το 95% των συσσωρευτών.
Αθωώθηκαν μαθητές

Αθωώθηκαν χτες από το τριμελές πλημμελειοδικείο Κορίνθου 44 πρώην μαθητές Λυκείου - όλοι τους μέλη τριών 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων της πόλης - που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της πρόκλησης φθορών σε σχολικό κτίριο. Η δίωξη ασκήθηκε μετά από μήνυση που έκαναν οι διευθυντές των σχολείων επειδή τη σχολική περίοδο 1998 - 1999 οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη αντιδρώντας στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση των νόμων του Αρσένη.

Ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Λαγκαθώσης, πρότεινε την αθώωση των μαθητών καθώς μετά την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε πως κανένας από τους μαθητές δεν είχε διαπράξει φθορές στα σχολικά κτίρια. Μάλιστα, ο εισαγγελέας επισήμανε πως δεν πρέπει να καταδικάζονται τα παιδιά που αγωνίζονται, τονίζοντας πως η κοινωνία πρέπει να επικροτεί τέτοιου είδους κινητοποιήσεις της νεολαίας και των μαθητών. Μια πρόταση που αποδέχτηκε ουσιαστικά η πρόεδρος τους δικαστηρίου κ. Γαλιάτσου απαλλάσσοντάς τους λόγω αμφιβολιών κι έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από μαθητές που είχαν κατακλύσει μέσα κι έξω την αίθουσα του δικαστηρίου για να τους συμπαρασταθούν.

Νωρίτερα, οι μαθητές από το 1ο και το 2ο ΤΕΕ Λουτρακίου με δυναμικό συλλαλητήριο πέρασαν διαδοχικά από το 2ο και 3ο Ενιαίο Λύκειο της πόλης, καλώντας τους συμμαθητές τους να κατέβουν και αυτοί στο δρόμο και να σπάσουν στο δρόμο την τρομοκρατία. Και στα δύο Λύκεια οι μαθητές αντιμετώπισαν τις απειλές των δύο διευθυντών. Παρ' όλα αυτά, αρκετοί ήταν εκείνοι που ακολούθησαν την πορεία και πορεύτηκαν έξω από τα δικαστήρια της Κορίνθου για να συμπαρασταθούν στους διωκόμενους νέους.

ΝΙΚΑΙΑ
Αύριο το μαθητικό Φεστιβάλ

Οι μαθητικές φωνές της Νίκαιας ενώνονται ενάντια στον πόλεμο στο μαθητικό φεστιβάλ που διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Νίκαιας, αύριο Σάββατο 22/2, στον Αγ. Νικόλαο. Οι μαθητές των σχολείων της πόλης θα εκφραστούν πολύμορφα με συναυλίες συγκροτημάτων τους, έκθεση σκίτσων τους και θεατρικά σκετς. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκινούν στις 6 το απόγευμα, θα περιλαμβάνουν ομιλίες εκπροσώπων του Συντονιστικού, της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» (ΝΔΕ) και άλλων φορέων, ενώ το περιεχόμενό του πέρα από αντιπολεμικό αφορά και θέματα σχετικά με την Παιδεία και τις κινητοποιήσεις μπροστά στη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ στις 28/2 και 1/3 στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ