ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόθεση του εργατικού κινήματος η πάλη για τη μόρφωση

Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ, στο θέατρο «Γκλόρια»

Οι θέσεις και ο ρόλος του ταξικού κινήματος στην πάλη για το δικαίωμα στη μόρφωση είναι το θέμα της εκδήλωσης - συζήτησης που διοργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και καλεί όλους σε συμμετοχή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα στο θέατρο «Γκλόρια». Οπως επισημαίνει, μάλιστα, η Ομοσπονδία σε σχετική πρόσκληση «η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού και πρώτα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Για το σκοπό της εκδήλωσης μας μίλησε ο Κώστας Χατζάρας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, ο οποίος επισήμανε ότι γίνεται στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Παιδείας της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 1 και 2 Μάρτη, αλλά και να φτάσει το ζήτημα της Παιδείας σε όλο τον λαό. Και αυτό γιατί «η Παιδεία είναι υπόθεση και αφορά την εργατική τάξη και των λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε, τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τις ζουν κυρίως τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα στη μόρφωση».

Τόνισε επίσης, ο Κ. Χατζάρας, ότι σημαντικό θέμα είναι και το οικονομικό και τα δυσβάσταχτα βάρη που φορτώνεται η εργατική οικογένεια στην πλάτη της, αφού όλο και περισσότεροι μαθητές σπρώχνονται στα φροντιστήρια τόσο για να αντεπεξέλθουν στα μαθήματα του σχολείο όσο και στις ξένες γλώσσες που έχουν γίνει απαραίτητες. «Εμείς σαν Ομοσπονδία Οικοδόμων απαιτούμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, καθώς και αναβάθμιση της Παιδείας προς όφελος του λαού και της νεολαίας», είπε ο Κ. Χατζάρας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Βγαίνουν στους δρόμους την Παρασκευή, 28 Φλεβάρη

Αγωνιστική υποδοχή της άτυπης Συνόδου Υπουργών Παιδείας που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 1 και 2 Μάρτη

Στους δρόμους βγαίνουν οι φορείς της Παιδείας την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, υποδεχόμενοι αγωνιστικά, με συλλαλητήρια και πορείες, την άτυπη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας που πραγματοποιείται 1 και 2 Μάρτη στην Αθήνα.

Στην Αθήνα, ραντεβού έχουν δώσει στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια ο Συντονισμός των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων, ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών και η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών που καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και γονείς με τη μαζική συμμετοχή τους να καταδικάσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ίδιοι φορείς καλούν σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή τη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας στη 1 και 2 Μάρτη. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» έχει προγραμματίσει ήδη παλλαϊκό συλλαλητήριο για την Παιδεία το Σάββατο 1 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνουν την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, στη 1 το μεσημέρι, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΣΕΠ ΤΕΙ, ΠΟΣΔΕΠ και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων.

Την ίδια στιγμή δεκάδες φορείς της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στη συμπρωτεύουσα στις 28 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς πίσω από το Αγαλμα του Βενιζέλου. Παράλληλα δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση που θα γίνει στην Αθήνα την 1η Μάρτη.

Κινητοποιήσεις κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πραγματοποιηθούν και στους νομούς της Θεσσαλίας την Παρασκευή 28 Φλεβάρη. Συλλαλητήριο για την Παιδεία διοργανώνουν μαζικοί φορείς στη Λάρισα, την Καρδίτσα και το Βόλο.

Στο Ηράκλειο, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου διοργανώνει συλλαλητήριο στις 28 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας και καλεί όλους τους νεολαιίστικους, μαζικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να καταδικάσουν με τη συμμετοχή τους τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της ΕΕ.

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΝΤ' ΕΣΤΕΝ
Συνάντηση για Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και Ιράκ

Με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Στη διάρκεια μιας ώρας συνάντησής τους συζήτησαν τόσο την πορεία των εργασιών της Συνέλευσης για τις «θεσμικές μεταρρυθμίσεις» στην ΕΕ, όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις, με επίκεντρο τον πόλεμο στο Ιράκ.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρωθυπουργός και ο Ζ. Ντ' Εστέν παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισαν τη σύμπτωση των απόψεών τους.

Οσον αφορά στο έργο της Συντακτικής Συνέλευσης, ο Ζ. Ντ' Εστέν ανέφερε ότι έχουν διατυπωθεί ήδη οι προτάσεις για τα 16 άρθρα του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ τις επόμενες μέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα οι προτάσεις για άλλα έξι άρθρα, ενώ παραμένουν προς συζήτηση μερικά ακόμη θέματα. Οπως είναι γνωστό, η Συντακτική Συνέλευση θα πρέπει να παραδώσει τη συνολική της πρόταση για το Σύνταγμα πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις προτάσεις της Συντακτικής Συνέλευσης, οι οποίες οδηγούν στη διαμόρφωση μιας ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία τα κράτη - μέλη οφείλουν να εκχωρήσουν στα ομοσπονδιακά όργανα σημαντικό μέρος των εθνικών κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση του βέτο και τη λήψη των αποφάσεων με την ειδική πλειοψηφία, η οποία ορίζεται από τη Συνθήκη της Νίκαιας.

Ερωτηθείς για τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δήλωσε ότι επιδίωξη της Ελληνικής Προεδρίας είναι η διαμόρφωση μιας κοινής θέσης. Σε σχέση με την επιστολή των «οκτώ», ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή η πρακτική δεν ενισχύει την προσπάθεια για να αποκτήσει η ΕΕ μια φωνή.

Ο Ζ. Ντ' Εστέν συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή.

Στη Μαλαισία ο Θ. Παφίλης

Ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης αναχώρησε χτες για τη Μαλαισία, προκειμένου να συμμετέχει σε διάσκεψη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Κινημάτων των Πρώην Αδεσμεύτων Κρατών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κουάλα Λουμπούρ από 22 έως 24 Φλεβάρη 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ