ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παιδί και κοινωνία

Το βιβλίο του Ελισσαίου Βαγενά «Για μια άλλη προσέγγιση της παιδικής επιθετικότητας» (έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής») παρουσίασαν στη Λάρισα (18/2/2003) η Ενωση Γυναικών Λάρισας -Παράρτημα ΟΓΕ και η Κίνηση Επιστημόνων, Διανοουμένων, Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον (ΚΕΔΙΚΑ). Το βιβλίο παρουσιάστηκε και στην Καρδίτσα (13/2) από τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καρδίτσας «Η Αθηνά», το Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας και την τοπική Ενωση Συλλόγων Γονέων - Κηδεμόνων. Θα ακολουθήσει παρουσίαση και στο Βόλο (26/2).

Ο Ελ. Βαγενάς μιλώντας στη Λάρισα για το βιβλίο του, σημείωσε πως στόχος του ήταν να εμπλουτίσει τον προβληματισμό, να αναδείξει απόψεις άγνωστες στη χώρα μας και να βοηθήσει τον αναγνώστη ώστε να προσανατολιστεί καλύτερα σε θέματα που αφορούν στην επιθετικότητα, αλλά και στην ανθρώπινη φύση και κοινωνία.

Ο συγγραφέας επέκρινε τις απόψεις που θεωρούν «μοιραία» την επιθετικότητα (νατουραλισμός, φροϋδισμός κ.ά.) και υπογράμμισε ότι «η αντίληψη πως η επιθετικότητα είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου της καταστροφικότητας και του θανάτου θολώνει την κατανόηση του ζητήματος. Ετσι ακόμη και φαινόμενα κοινωνικο-πολιτικά, όπως η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, λ.χ. ο πόλεμος κατά του Ιράκ, δεν ερμηνεύονται με κοινωνικά και οικονομικο-πολιτικά κριτήρια, όπως θα έπρεπε, αλλά με... ψυχω-μυστικιστικά! Λένε, λ.χ. «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου», του Μπους δηλαδή (!) και από τηλεοράσεως, για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος, να επιβληθεί η μοιρολατρία, με εξωπολιτικά επιχειρήματα. Λένε ότι αυτός ο πόλεμος οφείλεται σε ένα απόκρυφο ένστικτο της επιθετικότητας των Μπους, Ράμσφελντ και Πάουελ, ώστε να αποκρύψουν τα πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και υποδείξεις μεγάλων εταιριών πετρελαίου και όπλων, που θέλουν να ελέγξουν τα πετρέλαια του Ιράκ και να βγάλουν την οικονομία τους από την κρίση της».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στις έρευνες που απέδειξαν ότι η παιδική επιθετικότητα οφείλεται στις απαγορεύσεις, στις οικογενειακές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, στην επιβράβευση ή μίμηση επιθετικών προτύπων, στην τηλεόραση, στα πολεμικά παιχνίδια, στην απαξίωση των παιδιών από τους ενήλικες, στην απομόνωση του παιδιού από τους συνομηλίκους, στη μη αυτοεκτίμηση του παιδιού κ.α.

«Στην κοινωνία πρέπει να ψάξουμε στις σχέσεις παιδιού - κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που όλο και λιγότερα προσφέρει στο παιδί, στον εκπαιδευτικό, στο γονιό, στον εργαζόμενο. Μιας κοινωνίας που στηρίζεται στο "ο θάνατός σου είναι η ζωή μου"», κατέληξε ο συγγραφέας.

Ηθοποιών αντιπολεμική «πορεία»

Ο ηθοποιός Μάρτιν Σιν, σε αντιπολεμική διαδήλωση, που έγινε τον περασμένο Γενάρη

Associated Press

Ο ηθοποιός Μάρτιν Σιν, σε αντιπολεμική διαδήλωση, που έγινε τον περασμένο Γενάρη
Σε... εικονική αντιπολεμική «πορεία» στο Λευκό Οίκο καλούν γνωστοί ηθοποιοί του Χόλιγουντ, όπως οι Μάρτιν Σιν, Αντζέλικα Χιούστον, Μάικ Φαρέλ, που μετέχουν στο αντιπολεμικό κίνημα «Ενωμένοι Ηθοποιοί Νικούν Χωρίς Πόλεμο». Συγκεκριμένα, απευθύνουν έκκληση στους Αμερικανούς πολίτες να «βομβαρδίσουν» το Λευκό Οίκο και τα γραφεία των μελών του Κογκρέσου με τηλεφωνήματα, φαξ και e-mails στις 26/2, απαιτώντας συνέχιση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ και εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Σε τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμα, ο Σιν, ο οποίος υποδύεται έναν Αμερικανό πρόεδρο στην πετυχημένη τηλεοπτική σειρά «Δυτική Πτέρυγα», απευθύνει έκκληση «για πορεία εικονικής πραγματικότητας στην Ουάσιγκτον». Ο ηθοποιός εκτιμά ότι και μόνο τα μηνύματα των συμμετεχόντων στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του Σαββάτου, αρκούν για να «πνιγεί» η Ουάσιγκτον σε μια «θάλασσα» αντιπολεμικών μηνυμάτων. Ο Σιν καλεί τον κόσμο να αποστείλει το μήνυμα διαμαρτυρίας του στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.moveon.org.

Στην αντιπολεμική κίνηση μετέχει μεγάλος αριθμός Αμερικανών ηθοποιών και καλλιτεχνών όπως οι Σούζαν Σάραντον, Κιμ Μπάσιντζερ, Ματ Ντέιμον κ.ά, οι οποίοι, ήδη, έστειλαν ψήφισμα στον Μπους, το οποίο εναντιώνεται στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

«Γκορντέγιεφ» και Βισκόντι

Σκηνή από την ταινία «Θωμάς Γκορντέγιεφ»
Σκηνή από την ταινία «Θωμάς Γκορντέγιεφ»
Η ταινία «Θωμάς Γκορντέγιεφ» (1959) του μεγάλου Σοβιετικού σκηνοθέτη Μαρκ Ντανσκόι θα προβληθεί στις 23/2, 11.30 πμ, στον «Απόλλωνα», στο πλαίσιο του προγράμματος «Κυριακάτικες συναντήσεις με το σινεμά της λογοτεχνίας», που διοργανώνουν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μαξίμ Γκόρκι, που αποτυπώνει την άνοδο, αλλά και τα πρώτα σημάδια παρακμής του καπιταλισμού στη Ρωσία, στην «αυγή» του 20ού αιώνα.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Nota Italiana - Μουσικές Τρίτες» στον κινηματογράφο «Τριανόν» και στις 25/2, 9 μμ, θα προβληθεί η, επίσης, εκπληκτική ταινία του Λουκίνο Βισκόντι «Ο Ρόκο και τ' αδέλφια του». Τη μουσική της βραδιάς θα ερμηνεύσουν ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «ATTIKA».

Τέλος, οι «Ελληνικές Τετάρτες» στην «Ανδόρα» θα προβάλουν στις 26/2 τις ταινίες: «Τα παιδιά του Κρόνου» του Γιώργου Κόρρα, «Ρεβάνς» του Νίκου Βεργίτση, «Black Out» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη.


«Κατάθεση» αδελφικής μνήμης

«Ξεφεύγοντας από τους ανασταλτικούς παράγοντες που τον κρατούσαν δέσμιο χρόνια», απαντώντας σε μια πρόσφατη, «μυθιστορηματικού τύπου, μακράν της πραγματικότητας» έκδοση και τιμώντας «ιερή» τη μνήμη του αδελφού του και του πατέρα του, «ο οποίος δεν έμαθε ποτέ την αλήθεια», ο ηθοποιός Νίκος Κ. Μπακογιάννης με το βιβλίο του «Εντολή άνωθεν: Δολοφονήστε τον Παύλο Μπακογιάννη», καταθέτει τη δική του βιωματική, αδελφικής αγάπης μαρτυρία και άποψη για τη ζωή και την άδικη δολοφονία του Π. Μπακογιάννη. Το βιβλίο παρουσιάστηκε χτες στην ΕΣΗΕΑ, από τις εκδόσεις «Γ. Ντουντούμη», με ομιλητές τους Γ. Α. Μαγκάκη, Στ. Παπαθεμελή, Γ. Σούρλα, Κ. Κατή, Μ. Ανδρουλάκη και τον Ν. Αθανασίου (συντονιστής της συζήτησης).

Ο Ν. Μπακογιάννης, ξεκινώντας από το οικογενειακό γενεαλογικό «δέντρο» και τη γενέτειρά του, αφηγείται όλη την πορεία του αδελφού του, από τα μαθητικά του χρόνια, μέχρι την εκλογή του ως βουλευτή της ΝΔ, και το χρονικό της δολοφονίας του, από τη «17 Ν». Στο τελευταίο κεφάλαιο, με τίτλο «Τρομοκρατία», θέτει διάφορα ερωτήματα για τη δολοφονία του αδελφού του και για τα «άνωθεν» συμφέροντα που υπηρετούσε η «17 Ν».

Από σήμερα προβάλλεται στους κινηματογράφους η νέα ταινία του Παντελή Παγουλάτου (η πρώτη του μεγάλου μήκους) «Ονειρα γλυκά». Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Φέρτης, Μπέττυ Λιβανού, Χρήστος Νομικός, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Οθων Μεταξάς, Γιάννης Καραγεωργόπουλος. Η μουσική είναι του Σταμάτη Κραουνάκη. Τα τραγούδια (γράφτηκαν ειδικά για την ταινία) ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας και η Βικτωρία Τραγγούλη.

Εκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Τερνέ Ρομά αντό Σουρέτι - Νέοι Τσιγγάνοι Φωτογράφοι», θα παρουσιαστεί (24/2-2/3) στο Δημαρχείο Αγίας Βαρβάρας. Η έκθεση παρουσιάζει έργα των μαθητών του Γ΄ εργαστηρίου κατάρτισης Ελλήνων Τσιγγάνων στη φωτογραφία. Το εξάμηνο εργαστήριο εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟ για τους Τσιγγάνους. Το ΥΠΠΟ συνεργάστηκε με τον Πανελλήνιο Μορφωτικό Σύλλογο Ελλήνων Αθιγγάνων.

Στη «Στοά του Βιβλίου», το Σάββατο (22/2), στις 12μ., ο Μορφωτικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Οθους Καρπάθου «Εργασία-Χαρά» θα παρουσιάσει την επανέκδοση των επιστημονικών έργων του Μιχαήλ Γ. Μιχαηλίδη-Νουάρου «Ιστορία της νήσου Καρπάθου (Δωδεκανήσων) από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον» και «Χρονικό της Καρπάθου από του Ελληνοϊταλικού Πολέμου μέχρι της ενσωματώσεως αυτής εις την Ελλάδα (1948)». θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί Αλέξιος Κ. Σαββίδης και Ανδρέας Μ. Μιχαηλίδης-Νουάρος.

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας οργανώνει ακρόαση νέων γυναικών ηθοποιών, για την «Ηλέκτρα» που θα παρουσιάσει στα Επιδαύρια. Η ακρόαση θα γίνει στις 24/2, 10.30 πμ, στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας». Απαιτούνται βιογραφικό και φωτογραφία. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2610-623730 και 2610-623747.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ