ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ολοι στους δρόμους για την Παιδεία
  • To Σάββατο 1 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια το παλλαϊκό αγωνιστικό ραντεβού που δίνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»
  • Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα την Παρασκευή 28 Φλεβάρη

Eurokinissi

Η Παιδεία είναι υπόθεση του λαού, είναι δικαίωμα και κατάκτηση και ο λαός, η εργατική τάξη έχει τον πρώτο λόγο στην υπεράσπιση και διεύρυνση αυτού του δικαιώματος, ιδιαίτερα τώρα που η λαίλαπα των αντιδραστικών ευρωκατευθυνόμενων αναδιαρθρώσεων χτυπάει το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος, ευτελίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση μετατρέποντάς την ταυτόχρονα σε εμπόρευμα που πουλιέται όλο και πιο ακριβά. Γι' αυτή τη λαϊκή υπόθεση της Παιδείας, θα βγουν το Σάββατο 1 Μάρτη στους δρόμους της Αθήνας εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, γονείς για να υποδεχτούν αγωνιστικά, όπως τους αξίζει τους υπουργούς Παιδείας της ΕΕ, που θα πραγματοποιούν άτυπη Σύνοδο στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο. Το παλλαϊκό αυτό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια, το διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», όπου συμμετέχουν δεκάδες σωματεία, μαζικοί κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις, στο πλαίσιο του εξάμηνου αγωνιστικού προγράμματός της κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 28 Μάρτη

Παράλληλα με το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, παλλαϊκές πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις διοργανώνονται την Παρασκευή 28 Φλεβάρη σε όλη την Ελλάδα, ενώ την ίδια μέρα οι δρόμοι της Αθήνας θα γεμίσουν και πάλι από φορείς της εκπαίδευσης που καλούν σε συλλαλητήριο με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών. Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί απέναντι στην Παιδεία της ακριβοπληρωμένης αμάθειας και στην επίθεση των κυρίαρχων της αγοράς, να αντιπαρατάξουμε τον αγώνα για «Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για την Παιδεία και την κοινωνία των αναγκών και των οραμάτων μας». Αυτό το κάλεσμα φθάνει μέσα από καθημερινές περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις σε εκπαιδευτικούς, εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές της Αθήνας, σε κάθε λαϊκή οικογένεια που μοχθεί για τη μόρφωση των παιδιών της σε κάθε νέο και νέα που ιδροκοπά στα θρανία και τον τρώει η αβεβαιότητα για το μέλλον, ο εφιάλτης της ανεργίας.

Μια μέρα νωρίτερα πριν το μεγάλο παλλαϊκό αγωνιστικό ραντεβού της 1ης Μάρτη, δηλαδή την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, συλλαλητήρια για την Παιδεία διοργανώνονται:

- Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, όπου καλούν μια σειρά εκπαιδευτικοί φορείς και συγκεκριμένα: ο Συντονισμός των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων, ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών και η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών.

- Στον Πειραιά, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κοραή καλούν η ΕΛΜΕ Πειραιά, που έχει κηρύξει για εκείνη τη μέρα 24ωρη απεργία, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, τα Συντονιστικά Μαθητών Πειραιά και Νίκαιας και το Συντονιστικό Σωματείων Πειραιά.

- Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς πίσω από το Αγαλμα του Βενιζέλου.

- Στην Ορεστιάδα, στις 12.30 το μεσημέρι, πορεία από το 1ο Γυμνάσιο στην Κεντρική Πλατεία, όπου θα γίνουν ομιλίες από εκπροσώπους φορέων.

- Στην Πάτρα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας).

- Στην Καλαμάτα, στην πλατεία 23ης Μάρτη.

- Στη Λάρισα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Εργατικού Κέντρου.

- Στη Μαγνησία, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Βόλου.

- Στην Καρδίτσα, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

- Στα Τρίκαλα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

- Στη Χαλκίδα, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Αγοράς.

- Στα Γιάννενα, στις 12 το μεσημέρι, στη Ζωσιμαία Ακαδημία.

- Στην Κέρκυρα, στις 10.30 π.μ., στα Γενικά Λύκεια.

- Στην Πρέβεζα, στις 12 το μεσημέρι, στο Φόρο.

- Στο Ηράκλειο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οι νέοι εργαζόμενοι στην πάλη για μόρφωση

Κάλεσμα συμμετοχής στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, που θα γίνει στα Προπύλαια στη 1 του Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ προς όλους τους νέους εργαζόμενους. Και διευκρινίζει ότι τα πετυχημένα συλλαλητήρια της 1ης του Μάρτη σ' όλη την Ελλάδα θα είναι ένα καλό βήμα για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ για τις 21 του Μάρτη.

«Στην Αθήνα, στις 1-2 του Μάρτη, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη συνάντηση υπουργών της ΕΕ, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Οπως και στις 24 του Γενάρη στο Ναύπλιο οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ, αφού "βαθιά στοχάστηκαν", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εργατική τάξη έχει πολλά δικαιώματα και πρέπει για τις ανάγκες του κεφαλαίου να τις τσακίσουν ακόμα παραπέρα τις κατακτήσεις της. Ετσι και στις 1-2 του Μάρτη οι υπουργοί Παιδείας της ΕΕ θα εκτιμήσουν ότι τα παιδιά των εργατών της Ευρώπης "απολαμβάνουν ήδη περίσσιας μόρφωσης"», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται δε: «Η μόρφωση θα κομματιαστεί σε φθηνές γνώσεις και θα μετατραπεί ακόμη περισσότερο σε εμπόρευμα, σύμφωνα πάντα με τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Οι αποφάσεις των υπουργών Παιδείας της ΕΕ θα γιγαντώσουν τις ανισότητες ανάμεσα στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και στα παιδιά της πλουτοκρατίας.

  • Θα βάλουν πιο πολλά εμπόδια για τα παιδιά των εργατών στη γνώση και στην επιστήμη
  • Θα ρίξουν στο μαύρο σκοτάδι της άγνοιας τη νεολαία
  • Θα χαρίσουν στο κεφάλαιο και στις πολυεθνικές επιχειρήσεις τα Προγράμματα Σπουδών των σχολείων και των σχολών για να ράβουν τον αυριανό εργαζόμενο στα μέτρα των κερδών τους».

«Εμείς οι νέοι εργαζόμενοι, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, που μπήκαμε στην παραγωγή τα τελευταία χρόνια, ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματα των πολυδιαφημιζόμενων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Καταλαβαίνουμε πλέον τι σημαίνει μισοκαταρτιζόμενος, μισοειδικευόμενος, φθηνός και περιπλανώμενος εργαζόμενος. Βλέπουμε τα όνειρα και τις ελπίδες μας κρεμασμένες στις μικρές αγγελίες και στις ελάχιστες προκηρύξεις θέσεων εργασίας, στα προγράμματα για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ξέρουμε πόσα ξόδεψαν απ' τον ιδρώτα τους οι γονείς μας για να έχουμε στα χέρια μας τα απολυτήρια και τα πτυχία που προσφέρει αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτή η κατάσταση μάς πεισμώνει. Για δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης τάξης. Για την Παιδεία των αναγκών και των οραμάτων μας».

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ διεκδικεί:

  • Ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο
  • Κατάργηση του διαχωρισμού Ενιαίου Λυκείου - ΤΕΕ
  • Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή
  • Σύστημα δημόσιων και δωρεάν «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών
  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Κατάργηση όλων των αυταρχικών κατασταλτικών μέτρων και ρυθμίσεων.

Και καταλήγει: «Δεν εμπιστευόμαστε το μέλλον μας στην ΕΕ και στην ελληνική κυβέρνηση, που συμμετέχουν και προετοιμάζουν μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τον πόλεμο κατά του Ιράκ, που ζυγίζουν την ανθρώπινη ζωή με το πετρέλαιο και τα συμφέροντά τους.

Δεν προσκυνάμε τις αποφάσεις τους. Δε γονατίζουμε μπροστά στις επιλογές τους. Μαζί με το ΠΑΜΕ, μέσα από τα Σωματεία μας, συνεχίζουμε στο δρόμο του ταξικού αγώνα».

Τσικνο-πάρτι στην ΑΣΟΕΕ

Επειδή ο αγώνας θέλει καλό ηθικό, πάρτι (με ευπρόσδεκτους τους μασκαρεμένους λόγω Αποκριών), διοργανώνει αύριο, τσικνο-Πέμπτη, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, στις 10 το βράδυ, στο εστιατόριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Περιοδείες

Για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου από το ΠΑΜΕ έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη μια σειρά περιοδείες στο χώρου του μετάλλου. Συγκεκριμένα:

- Στις 7 το πρωί θα γίνει περιοδεία στα μηχανουργία και τις βιοτεχνίες στο Βοτανικό.

- Στις 10 το πρωί θα γίνουν περιοδείες στα Μεσόγεια, στις εξής εταιρίες: «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», «ΖΒΑΜΠΕ» και «ΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ