ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιπληθωριστική πολιτική με συμπίεση των μισθών

Για αυξήσεις τιμολογίων μέχρι το ύψος του πληθωρισμού, προέτρεψε τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ ο υπουργός Οικονομίας

Με εφαρμογή πολιτικών συμπίεσης των μισθών επιχειρεί η κυβέρνηση να ελέγξει τον πληθωρισμό, ενώ την ίδια στιγμή η κερδοσκοπία στην αγορά, σε δεκάδες και εκατοντάδες είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λάβει ουσιαστικά μέτρα ελέγχου της κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα, επιδιώκει να ελέγξει τον πληθωρισμό μέσω της χειραγώγησης και συμπίεσης των μισθών.

Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Οικονομίας, σε δηλώσεις που έκανε χτες μετά από σύσκεψη με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, έκανε σαφείς τις προθέσεις για κυβερνητικό έλεγχο των μισθολογικών αυξήσεων στις επιχειρήσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι αυτές υπόκεινται σε καθεστώς ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Κυβερνητική παρέμβαση η οποία προκάλεσε την αντίδραση μέχρι και της ΓΣΕΕ... Στις δηλώσεις του ο υπουργός προέτρεψε τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ «οι αυξήσεις των τιμολογίων, όποτε κρίνονται αναγκαίες, πρέπει να κυμαίνονται στα όρια του πληθωρισμού». Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, στις προτάσεις που έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομίας οι διοικήσεις των Οργανισμών για την τιμολογιακή πολιτική του 2003, ζητούν αυξήσεις σημαντικά υψηλότερες από τον τρέχοντα πληθωρισμό, επικαλούμενες την αύξηση του κόστους παραγωγής τους που επέφερε η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΕΗ.

Για τις εισοδηματικές αυξήσεις, όμως, ο υπουργός, αφήνοντας κατά μέρος τις προτροπές και τις συστάσεις, ξεκαθάρισε ότι αυτές υπόκεινται σε καθεστώς ελέγχου από το υπουργείο Οικονομίας. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η τήρηση της εισοδηματικής πολιτικής εκ μέρους των διοικήσεων ελέγχεται άμεσα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επίτευξης πολιτικής». Κατά τον υπουργό, «στους όρους των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας δεν πρέπει να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν συνταξιοδοτικά θέματα και επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία».

Με αφορμή τις θέσεις αυτές η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Κυβερνητικές ντιρεκτίβες που παραπέμπουν σε υποχρεωτικό καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις». Υπενθυμίζει επίσης ότι η διετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει αυξήσεις 3,9% (χωρίς διορθωτικό ποσό) και ότι το ποσοστό αυτό, που αφορά στα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για τις κλαδικές συμβάσεις.

Για μία ακόμα φορά ο Ν. Χριστοδουλάκης προέτρεψε τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να ακολουθήσουν πολιτικές δραστικού περιορισμού των δαπανών τους, ενώ ο δανεισμός τους να αφορά μόνο στη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Ευθέως αμφισβήτησε την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των στοιχείων που παρέχουν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ και ανακοίνωσε τη διενέργεια από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες ειδικών οικονομικών-λογιστικών ελέγχων στις κυριότερες δημόσιες επιχειρήσεις.

Μέτρα για την «τόνωση των εξαγωγών»

Μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, με στόχο την «τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας», αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξη Τύπου. Για το θέμα αυτό χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΕΒ, του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας θα ανακοινώσει σήμερα δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για επενδύσεις ξένου κεφαλαίου, την ενίσχυση του ρόλου του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων, τη διαφήμιση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό κλπ. Το θέμα των εξαγωγών ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα τελευταία, μετά τη δημοσιοποίηση του ισοζυγίου πληρωμών της Ελλάδας για το 2002, όπου οι εξαγωγές εμφανίζουν μια μεγάλη κάμψη κατά 10 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες ως προς τα επίπεδα του 2001, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές παραμένουν στάσιμες. Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών ήταν το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στα πρωτοφανή επίπεδα των 22,7 δισ.

Φορολογικές δηλώσεις και μέσω λογιστών

Και επίσημα από φέτος, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι λογιστές θα έχουν το δικαίωμα να παραλαμβάνουν και να υποβάλουν στις Εφορίες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Αν και η διαδικασία αυτή τυπικά ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, είναι φανερό ότι η επισημοποίησή της έρχεται να υπηρετήσει τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική εκχώρησης υπηρεσιών του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες.

Με βάση την εγκύκλιο, οι λογιστές θα παραλαμβάνουν τις δηλώσεις, το αργότερο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους, και θα χορηγούν τη σχετική βεβαίωση παραλαβής στους πελάτες τους. Ετσι, από φέτος οι φορολογούμενοι έχουν τους εξής 4 εναλλακτικούς τρόπους υποβολής τω δηλώσεων: Προσωπικά στις εφορίες, μέσω των λογιστών, ηλεκτρονικά μέσω Ιντερνετ και ταχυδρομικά.

Το μεγάλο ψάρι...

Νέα απειλή διαφαίνεται στον ορίζοντα για τα μικρά καταστήματα που έχουν απομείνει στις γειτονιές της πρωτεύουσας και της περιφέρειας μετά από τη σαρωτική επέλαση των σούπερ μάρκετ - ντόπιων και πολυεθνικών - αλλά και κατ' επέκταση για την ελληνική βιοτεχνία. Αυτή τη φορά η απειλή έχει το όνομα της πολυεθνικής Carrefour η οποία δημοσιοποίησε τις προθέσεις της να εισβάλλει στις γειτονιές, εκεί όπου δεν μπορεί ή είναι ασύμφορο να δραστηριοποιηθεί με τα χαώδη πολυκαταστήματα που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα από την αλυσίδα. Ετσι, κατά την παροιμία «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι», η επιχείρηση επιδιώκει τη διείσδυση σε τέτοιες αγορές με τη μέθοδο του franchise. Δηλαδή, νοικιάζοντας τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος της εταιρίας, με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό για όσους μπουν σ' αυτή τη σχέση επιχειρηματικής εξάρτησης, με στόχο την ανάπτυξη μικρών Carrefour σε χώρους 300 - 500 τ.μ. Ο καθένας, βέβαια, καταλαβαίνει πια - ακόμα και εκείνοι που πριν από μερικά χρόνια μπορεί να είχαν αυταπάτες για την είσοδο των πολυεθνικών μεγαλοκαταστημάτων - τι σημαίνει αυτό τόσο για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες στο εμπόριο και τη βιοτεχνία, όσο και για τους εργαζόμενους στον κλάδο για μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης. Το θέμα είναι τι αντίσταση θα συναντήσει η Carrefour και όσοι ακόμα επιχειρήσουν να τη μιμηθούν.

ΕΣΥΕ
Αναθέσεις έργων σε πρόσωπα του πρωθυπουργού

Επιλεκτικές αναθέσεις εργασιών από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) σε πρόσωπα που εργάζονται ή εργάστηκαν κατά το παρελθόν στο γραφείο του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτη, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της ΕΣΥΕ, συνοδεύοντας τις καταγγελίες του με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Στο υπηρεσιακό σημείωμα, που δημοσιοποιήθηκε από το Σύλλογο των εργαζομένων, περιλαμβάνονται τα πρόσωπα και οι εφάπαξ αμοιβές τους για εργασίες αναβάθμισης της βάσης δεδομένων Espross.

Στο σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται τα εξής ονόματα (στην παρένθεση φαίνονται οι αμοιβές για το ...έργο που τους ανατέθηκε από την ΕΣΥΕ):

1. Πλ. Τήνιος, σύμβουλος του πρωθυπουργού (10.500 ευρώ)

2. Παπαδούλης Γ. (3.500 ευρώ)

3. Πούλιου Ε. (3.000 ευρώ)

4. Αρτελάρης Π. (5.000 ευρώ)

5. Εξάρχου Γ. (5.000 ευρώ).

Στον κατάλογο φιγουράρει επίσης το όνομα του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Ν. Τάτσου (10.000 ευρώ), ο οποίος συνέταξε και το κυβερνητικό πόνημα για τους φόρους υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ομάδα Γεωργακόπουλου, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ