Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιπληθωριστική πολιτική με συμπίεση των μισθών

Για αυξήσεις τιμολογίων μέχρι το ύψος του πληθωρισμού, προέτρεψε τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ ο υπουργός Οικονομίας

Με εφαρμογή πολιτικών συμπίεσης των μισθών επιχειρεί η κυβέρνηση να ελέγξει τον πληθωρισμό, ενώ την ίδια στιγμή η κερδοσκοπία στην αγορά, σε δεκάδες και εκατοντάδες είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λάβει ουσιαστικά μέτρα ελέγχου της κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα, επιδιώκει να ελέγξει τον πληθωρισμό μέσω της χειραγώγησης και συμπίεσης των μισθών.

Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Οικονομίας, σε δηλώσεις που έκανε χτες μετά από σύσκεψη με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, έκανε σαφείς τις προθέσεις για κυβερνητικό έλεγχο των μισθολογικών αυξήσεων στις επιχειρήσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι αυτές υπόκεινται σε καθεστώς ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Κυβερνητική παρέμβαση η οποία προκάλεσε την αντίδραση μέχρι και της ΓΣΕΕ... Στις δηλώσεις του ο υπουργός προέτρεψε τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ «οι αυξήσεις των τιμολογίων, όποτε κρίνονται αναγκαίες, πρέπει να κυμαίνονται στα όρια του πληθωρισμού». Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, στις προτάσεις που έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομίας οι διοικήσεις των Οργανισμών για την τιμολογιακή πολιτική του 2003, ζητούν αυξήσεις σημαντικά υψηλότερες από τον τρέχοντα πληθωρισμό, επικαλούμενες την αύξηση του κόστους παραγωγής τους που επέφερε η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΕΗ.

Για τις εισοδηματικές αυξήσεις, όμως, ο υπουργός, αφήνοντας κατά μέρος τις προτροπές και τις συστάσεις, ξεκαθάρισε ότι αυτές υπόκεινται σε καθεστώς ελέγχου από το υπουργείο Οικονομίας. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η τήρηση της εισοδηματικής πολιτικής εκ μέρους των διοικήσεων ελέγχεται άμεσα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επίτευξης πολιτικής». Κατά τον υπουργό, «στους όρους των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας δεν πρέπει να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν συνταξιοδοτικά θέματα και επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία».

Με αφορμή τις θέσεις αυτές η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Κυβερνητικές ντιρεκτίβες που παραπέμπουν σε υποχρεωτικό καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις». Υπενθυμίζει επίσης ότι η διετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει αυξήσεις 3,9% (χωρίς διορθωτικό ποσό) και ότι το ποσοστό αυτό, που αφορά στα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για τις κλαδικές συμβάσεις.

Για μία ακόμα φορά ο Ν. Χριστοδουλάκης προέτρεψε τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να ακολουθήσουν πολιτικές δραστικού περιορισμού των δαπανών τους, ενώ ο δανεισμός τους να αφορά μόνο στη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Ευθέως αμφισβήτησε την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των στοιχείων που παρέχουν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ και ανακοίνωσε τη διενέργεια από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες ειδικών οικονομικών-λογιστικών ελέγχων στις κυριότερες δημόσιες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ