Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Σε Ελλάδα και Πορτογαλία τα φτηνότερα μεροκάματα

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν την Ελλάδα και την Πορτογαλία να έχουν τα χαμηλότερο κόστος εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι δύο χώρες - μέλη της ΕΕ, που έχουν τα φτηνότερα μεροκάματα, όπως βεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας. Σε πείσμα των ισχυρισμών που προβάλλουν ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του (στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ), ότι χάρη στην πολιτική τους η Ελλάδα έγινε πιο ισχυρή και σημειώθηκε «σύγκλιση» στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων εργαζομένων με το μέσο όρο της ΕΕ, τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα (και στην Πορτογαλία) έχουμε «μισθούς Ασίας και τιμές Ευρώπης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που καταγράφει τις εξελίξεις στο εργατικό κόστος σε 13 χώρες - μέλη της ΕΕ (δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ιταλία και το Βέλγιο) το έτος 2000, προκύπτει ότι ο μέσος όρος του ωριαίου εργατικού κόστους για τους «13» της ΕΕ ανέρχεται σε 22,7 ευρώ. Με βάση τα ίδια στοιχεία, το χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας εμφάνιζαν η Πορτογαλία (8,13 ευρώ), η Ελλάδα (10,40 ευρώ), η Ισπανία (14,22 ευρώ) και η Ιρλανδία με 17,34 ευρώ. Αντίθετα, το υψηλότερο κόστος εργασίας έχει η Σουηδία (28,56 ευρώ) και ακολουθούν η Δανία με 27,1 ευρώ, η Γερμανία με 26,54 ευρώ και το Βέλγιο με 26,2 ευρώ.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat, προκύπτει ότι ειδικά για την Ελλάδα το ωριαίο εργατικό κόστος είναι υψηλότερο στο δημόσιο τομέα και χαμηλότερο στο εμπόριο και τις επισκευές. Συγκεκριμένα, το εργατικό κόστος στην Ελλάδα είναι:

  • 16,37 ευρώ στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και νερού, έναντι 30,48 ευρώ για την ΕΕ και 4,18 ευρώ στις υποψήφιες για ένταξη χώρες.
  • 16,34 ευρώ στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (όπως είναι οι τραπεζικοί υπάλληλοι), έναντι 34,85 ευρώ για την ΕΕ και 6,45 για τις υποψήφιες χώρες.
  • 7,62 ευρώ στον κλάδο του εμπορίου και των επισκευών, έναντι 19,11 ευρώ για την ΕΕ και 3,2 ευρώ για τις υποψήφιες χώρες.
  • 7,76 ευρώ στις κατασκευές, έναντι 19,39 ευρώ για την ΕΕ και 2,95 ευρώ για τις υποψήφιες χώρες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ