Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Αυξήθηκαν πέρσι ακόμα 32,2%

Τα ανεξόφλητα υπόλοιπα δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφτασαν στο 62% του ΑΕΠ

Με εκρηκτικούς ρυθμούς συσσωρεύονται τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των ποικιλώνυμων δανείων που «προσφέρουν» οι τράπεζες προς τα νοικοκυριά. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλουν κύρια η πολιτική λιτότητας για τα λαϊκά νοικοκυριά που «σπρώχνουν» όλο και περισσότερους εργαζόμενους στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών που διατηρούν τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δανείων συνολικά, σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα οι αυξήσεις στα επιτόκια στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, που είτε έχουν ανακοινωθεί είτε προαναγγέλλονται, θα οδηγήσει σε νέα επιβράδυνση του ρυθμού εξόφλησης των υπολοίπων και θα ισοφαρίσει έτσι τη διαφαινόμενη οριακή κάμψη που παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι νέες εκταμιεύσεις, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια. Η συντελούμενη ληστεία των νοικοκυριών της χώρας από τη δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα και από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Με βάση τα στοιχεία για το Δεκέμβρη του 2002 προκύπτουν τα εξής:

  • Τα νοικοκυριά της χώρας χρωστούσαν στις τράπεζες το ποσό των 31,5 δισ. ευρώ (από 23,8 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2001). Με το ετήσιο ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 32,2% και τα σημερινά υπόλοιπα διαμορφώνονται στο 22,5% του ΑΕΠ.
  • Τα στεγαστικά δάνεια έφτασαν σε 21,2 δισ. ευρώ, με ετήσια αύξηση 35,6%.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια εμφανίζονται στα 9,7 δισ. ευρώ, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 24,2%. Τα υπόλοιπα σε πιστωτικές κάρτες έφτασαν σε περίπου 5 δισ. ευρώ, με αύξηση 33,1%, τα προσωπικά δάνεια σε 3 δισ. ευρώ (αύξηση 39,6%), ενώ τα δάνεια με διαιολογητικά αγοράς (1,8 δισ.) είναι τα μόνα που παρουσιάζουν αρνητική μεταβολή σε ποσοστό 9,6%.
  • Τα τραπεζικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις φτάνουν στα 55 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 9,6%). Αύξηση καταγράφεται στου κλάδους τουρισμού (33,7%), σε μεταλλεία - βιοτεχνία (13,9%), ενώ στο γεωργικό τομέα παρατηρείται πτώση κατά 13,4%.
  • Το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το Δεκέμβρη του 2002, έφτασε σε 86,5 δισ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 62% του ΑΕΠ και είναι αντίστοιχο με αυτό που ισχύει και στα άλλα κράτη της ΕΕ.

Τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, για το Δεκέμβρη του 2002, εμφανίζουν το ύψος των καταθέσεων και των ρέπος (από νοικοκυριά και επιχειρήσεις μαζί) στα 133,8 δισ. ευρώ (από 135,7 δισ. το Δεκέμβρη του 2001) με αρνητική μεταβολή κατά 1,4%. Είναι φανερό ότι ένα μέρος της μείωσης οφείλεται στα σχεδόν ανύπαρκτα επιτόκια που δίνουν οι τραπεζίτες για τις καταθέσεις των λαϊκών νοικοκυριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ