ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
«ΑΒΑΚΣ»
Ελληνικά πληρώματα στην Τουρκία

Ενα ακόμα μέτωπο, της ελληνικής εμπλοκής στον επικείμενο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, ανοίγει με τη συμμετοχή των ελληνικών πληρωμάτων στα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, τα λεγόμενα «ΑΒΑΚΣ», στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής «ομπρέλας» προστασίας της Τουρκίας έναντι του Ιράκ που ετοιμάζεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή των ελληνικών πληρωμάτων στα «ΑΒΑΚΣ» που θα πάνε στην Τουρκία. Τα αεροσκάφη αυτά θα πετάνε πάνω από το Ιράκ και θα παίξουν ενεργό ρόλο στην προετοιμασία και στη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων που θα ξεκινήσουν από το τουρκικό έδαφος. Να σημειωθεί ότι ελληνικά πληρώματα συμμετέχουν σταθερά στα ΝΑΤΟικά «ΑΒΑΚΣ» (πιλότοι και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης) και παίρνουν ανελλιπώς μέρος σε όλες τις αποστολές. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική βάση των ΝΑΤΟικών «ΑΒΑΚΣ» βρίσκεται στη Γερμανία, ενώ το αεροδρόμιο του Ακτίου στην Πρέβεζα παίζει ρόλο περιφερειακής βάσης. Ο αριθμός των ελληνικών πληρωμάτων είναι περίπου 15 άτομα, που βάζουν έτσι τη σφραγίδα της ελληνικής συμμετοχής στον επικείμενο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

ΧΑΝΙΑ
Ξεσηκωμός για τη μηχανοκίνητη πορεία

Πραγματοποιείται την Κυριακή, 2 Μάρτη, στις 11 το πρωί, από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ

Τη «νέα» απόφαση της ΕΕ και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που δεν άκουσαν τίποτα από την απαίτηση εκατομμυρίων διαδηλωτών, να μη γίνει πόλεμος, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «η απόφαση που πήραν μετατοπίζει την ευθύνη στο Ιράκ και ουσιαστικά προσφέρει χείρα βοηθείας στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό».

Η Επιτροπή Ειρήνης, καλεί το Χανιώτικο λαό και τη νεολαία του να συμμετέχει μαζικά στη μηχανοκίνητη πορεία στη βάση της Σούδας την Κυριακή 2 Μάρτη, (συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς), που έχουν αποφασίσει και συνδιοργανώνουν δεκάδες μαζικοί, συνδικαλιστικοί και νεολαιίστικοι φορείς του νομού.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι ιμπεριαλιστές για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι ο έλεγχος των πετρελαίων και συνολικά ο γεωστρατηγικός και οικονομικός έλεγχος της περιοχής. «Μπροστά σε αυτό το στόχο δε λογαριάζουν ανθρώπινες ζωές, όπως δε λογάριασαν στη Γιουγκοσλαβία στο Αφγανιστάν και αλλού».

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί όλους τους Χανιώτες, με τη συμμετοχή τους στις αντιιμπεριαλιστικές, αντιπολεμικές κινητοποιήσεις να πουν ΟΧΙ στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν και τις διευκολύνσεις που με την ενθάρρυνση της ελληνικής κυβέρνησης προσφέρονται μέχρι στιγμής στους Αμερικανούς. Να κλείσει η βάση της Σούδας και να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά πλοία.

Ανακοινώσεις επίσης, για τη μηχανοκίνητη πορεία στη βάση της Σούδας, εξέδωσαν ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων και το Παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, καλώντας το χανιώτικο λαό με τη συμμετοχή του να καταδικάσει τον προαποφασισμένο πόλεμο, από τους Αμερικανούς και Αγγλους ιμπεριαλιστές με τη συμμετοχή και της ΕΕ εναντίον του ιρακινού λαού. Να ξεσηκωθούν όλοι, για να φύγει η βάση της Σούδας και όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας, που αποτελούν σύμβολα υποτέλειας και πηγή πολλαπλών κινδύνων για το λαό μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ (ΕΤΕΠ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Να κλείσει το ίδρυμα την πρώτη μέρα του πολέμου

Οποια επιθετική ενέργεια ενάντια στο λαό του Ιράκ καταδικάζει κατηγορηματικά ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) του Πανεπιστημίου Αθήνας, που προτείνει στις πρυτανικές αρχές τη διακοπή της λειτουργίας του ιδρύματος κατά την πρώτη μέρα του προαποφασισμένου πολέμου.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι ο πόλεμος των ΗΠΑ με πρόσχημα την τρομοκρατία γίνεται στην πραγματικότητα για να ξαναμοιράσουν «τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, για τον έλεγχο των πετρελαίων, για νέες αγορές, για την εδραίωση της επικυριαρχίας τους στον πλανήτη». «Ποτέ η ανθρωπότητα δεν είχε βιώσει τόση υποκρισία», λέει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Παρασκευαστών και υπογραμμίζει ότι «η έκτακτη Σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών των 15 χωρών καθιστά ως μόνο υπεύθυνο το Ιράκ, δεν παίρνει σαφή θέση ενάντια στον πόλεμο και παραπέμπει στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ». Ομως «καμιά απόφαση του ΟΗΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τον πόλεμο», επισημαίνει και καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση που «είναι συνένοχη» γιατί «παρέχει γην και ύδωρ στους βαρβάρους».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο στρατηγός της αντίστασης και της ειρήνης

Δεκατέσσερις μέρες πριν τη δολοφονία του, είχε φωνάξει με όλες τις δυνάμεις του, ότι η εγκατάσταση των ξένων βάσεων στη χώρα μας και η υποταγή στα ξένα συμφέροντα οδηγού σε συρρίκνωση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Και αυτό το διακήρυξε ένας αγωνιστής στρατηγός, ο Στέφανος Σαράφης, αρχηγός του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, ανυποχώρητος, πολέμιος της υποτέλειας και θερμός υπερασπιστής της ειρήνης.

Σ' ένα από τα πολλά άρθρα του (16 Ιουνίου του 1952) - υπογράμμιζε ότι ένας πόλεμος είναι πάντοτε ολέθριος, αλλά με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα μαζικής καταστροφής προκαλεί φρίκη και τρόμο.

Η πρόσδεση της χώρας μας σε ξένα οικονομικά και πολιτικοστρατιωτικά κέντρα μόνο φοβερούς κινδύνους της επιφυλάσσει.

Αντίθετα, προς τη στάση αυτή της υποτέλειας, χρειάζεται η ενίσχυση της πολιτικής ίσης φιλίας και συνεργασίας σε όλους τους τομείς και προς όλες τις χώρες και ιδιαίτερα προς τις γειτονικές. Ο Στέφανος Σαράφης επαναλάμβανε την ιστορική φράση του Κολοκοτρώνη: «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».

Αυτά έλεγε ο στρατηγός των λαϊκών αγώνων και γι' αυτό του τσάκισαν τη ζωή σ' εκείνο το επιδρομικό χτύπημα του αμερικανικού τζιπ.

Μνήμη τιμής μένουν οι παραινέσεις του για την ανάγκη ενίσχυσης της λαϊκής αγωνιστικής ενότητας, «γιατί αυτός ο λαός που τόσα υπέφερε - και σε πείσμα των υποταγμένων - πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα στη ζωή, τη δημιουργία και την ειρήνη».

Οι στρατηγοί και οι άλλοι αξιωματικοί των λαϊκών αγώνων σαν τον Σαράφη, που τίμησαν την ΕΑΜική Αντίσταση, έδωσαν το παράδειγμα τιμής που είναι τόσο χρήσιμο και στους σημερινούς καιρούς, όπου κάποιοι άλλοι στρατηγοί (των 7 αστέρων) από τα πολλά της «αστερόεσσας» - κλιμακώνουν την τηλε-εξόντωση των λαών.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Αντιπολεμική εκδήλωση

Εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού με θέμα: «Πόλεμος και Παιδεία», αύριο, Παρασκευή 28 Φλεβάρη και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος, εκπαιδευτικός, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ