ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Προθυμότεροι των «προθύμων»

Ο «πλανητάρχης» δεν είχε να ζητήσει τίποτα από τον Κ. Σημίτη. Μόνο «ευχαριστίες» και «συγχαρητήρια» είχε για τη στάση που έχει κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση (και ως Προεδρία της ΕΕ)

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Στη «γύρα», για να στρατολογήσει ηγέτες κρατών στο «συνασπισμό των προθύμων», που θα στηρίξουν τον «προληπτικό» πόλεμό του κατά του Ιράκ, ο Πρόεδρος Μπους πήρε στο τηλέφωνο και τον Κ. Σημίτη. Είναι καταπληκτικό ότι ο «πλανητάρχης», σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν και από το Λευκό Οίκο, δεν είχε να ζητήσει τίποτα από τον «δικό μας». Μόνο «ευχαριστίες» και «συγχαρητήρια» είχε για τη στάση που έχει κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση (και ως Προεδρία της ΕΕ). Απλά τον ενημέρωσε ποια είναι η «γραμμή» που ο ίδιος θα κρατήσει στο εξής -«αφοπλισμός του Σαντάμ με κάθε τρόπο»-, θεωρώντας προφανώς ως δεδομένη και αυτονόητη την ευθυγράμμιση του Ελληνα πρωθυπουργού...

Η αλήθεια είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν μπορούσε να υποβάλει κάποιο αίτημα ή να ασκήσει πίεση για κάποιο ζήτημα, όπως κάνουν οι ΗΠΑ σε μια σειρά άλλες χώρες του ΣΑ του ΟΗΕ και αλλού, απλά επειδή η κυβέρνηση Σημίτη έχει δώσει «γην και ύδωρ» στους πολεμοκάπηλους, ενώ έκανε ό,τι μπορούσε, για να κρατήσει ανοιχτό το δρόμο του πολέμου στην «ενιαία στάση» της ΕΕ. Εχει, όμως, τη σημασία του ότι ο Πρόεδρος Μπους δεν παρέλειψε να αναφέρει την «ισχυρή υποστήριξή» του στο τρίτο «σχέδιο Ανάν»...

Παράδοξο φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί και το «μπράβο» του Ζακ Σιράκ, αντιπάλου, υποτίθεται, του Μπους στο θέμα του πολέμου κατά του Ιράκ. Η εξήγηση είναι μάλλον απλή: Η κυβέρνηση δουλεύει και για τα δύο αφεντικά, μιλάει με «δύο γλώσσες», ακροβατεί πάνω από το ευρω-ατλαντικό ρήγμα. Φυσικά, δεν μπορεί να αντέξει για πολύ... Ηδη οι ΗΠΑ έχουν βάλει στη ζυγαριά τη στάση της κυβέρνησης και από την άλλη τη «λύση» του Κυπριακού, των ελληνοτουρκικών (Αιγαίο), του «ηγετικού» ρόλου στα Βαλκάνια...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΟΙ «ΦΙΛΟΙ» ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ: «Υπό πίεση η ηγεσία των ΗΠΑ, εξαιτίας των διεθνών αντιδράσεων αλλά και της διστακτικότητας των Αμερικανών πολιτών - σε ποσοστό 53% θέλουν επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ με την κάλυψη του ΟΗΕ - επιστρατεύει όλα τα μέσα για την εξασφάλιση της κρίσιμης πλειοψηφίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την αποτροπή της άσκησης veto από τα μόνιμα μέλη. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η αμερικανική διπλωματία πιέζει τα ασθενέστερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια θετική ψήφο στο δεύτερο ψήφισμα (...) και χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους έσπευσε να δηλώσει τηλεφωνικά στον προεδρεύοντα της ΕΕ, τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, ότι ενδιαφέρεται "να διατηρηθούν σε καλό επίπεδο οι σχέσεις με την Ευρώπη τώρα και στο μέλλον"» (Από το κύριο θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ... «Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να συνεχάρη τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο συμφώνησαν οι δεκαπέντε ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ. Από τη συζήτηση δεν κατέστη σαφές ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε πόλεμο χωρίς ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ο κ. Σημίτης διατύπωσε την άποψη ότι όλα πρέπει να έχουν την κάλυψη των Ηνωμένων Εθνών». (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

ΟΙ ΦΙΛΟΙ... «Το τηλεφώνημα του κ. Μπους στον κ. Σημίτη εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Αμερικανού Προέδρου για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διεθνούς υποστήριξης λίγο πριν από τη "σύγκρουση των ισχυρών" στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Ταυτόχρονα προσφέρει τη δική του στήριξη, πολιτική ή οικονομική, ανάλογα με την περίπτωση... Αυτή τη στιγμή ο Αμερικανός Πρόεδρος μετρά τους ηγέτες που αγνοούν το πολιτικό κόστος για να είναι "μαζί" του και θα είναι έτοιμος να τους "βοηθήσει" όταν τον χρειαστούν». (Αθ. Ελλις - ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΙΕΖΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ Ο κ. ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ Ο κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - Συγχαρητήρια, διαβεβαιώσεις και υποδείξεις.

ΕΣΤΙΑ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Πλήρης ταύτισις με τον Κόλιν Πάουελ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.

ΑΥΓΗ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΜΕ 6 ΑΓΚΑΘΙΑ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δίκη 17Ν: ΣΕ ΦΡΟΥΡΙΟ.

ΧΩΡΑ: ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ: ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΕΘΝΟΣ: ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΕΕ - ΙΕΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΝ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΧ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ - ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 5.722 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 6.419 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΤΑΜΕΙΑ, ΔΕΚΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΟΡΦΩΣΗ - ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Βεβαιότητες...: «Ανοικτή είναι λοιπόν η σύγκρουση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όπως δείχνουν τα πράγματα, οι διαφωνίες που υπάρχουν δεν πρόκειται να γεφυρωθούν ως τις 7 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί η νέα έκθεση Μπλιξ. Ανοικτή όμως πλέον είναι και η σύγκρουση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τα δεδομένα αυτά θεωρείται πλέον απολύτως βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες περί τα μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ, είτε συμφωνεί η διεθνής κοινότητα είτε όχι» (Γ. Καρτάλης - ΒΗΜΑ).

Η «ενσωμάτωση» των ΜΜΕ: «Ο αμερικανικός Τύπος έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια του στρατού των ΗΠΑ για τις αποστολές των δημοσιογράφων που θα καλύψουν τον νέο πόλεμο στον Κόλπο. Τα παιδιά από το CNN, το CBS, το ABC και τους "New York Times" θα "ενσωματωθούν" ανάμεσα στους Αμερικανούς πεζοναύτες και στο πεζικό. Ο βαθμός της λογοκρισίας δεν έχει καθορισθεί ακόμη πλήρως. Αλλά δεν έχει σημασία τι θα κόβει το Πεντάγωνο από τις ανταποκρίσεις. Ενα νέο σύστημα του CNN, γνωστό ως "έγκριση περιεχομένου", δείχνει ότι το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Ούτε και οι Ισραηλινοί» (Ρ. Φισκ - ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ - ΒΗΜΑ).

Αλήθειες...: «Η πικρή αλήθεια είναι ότι, εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο, ο πόλεμος αποτελεί ένα σημαντικό "πακέτο" τόνωσης της οικονομίας. Εάν μετά το τέλος του πολέμου οι τιμές πετρελαίου υποχωρήσουν σε χαμηλά επίπεδα, τότε το οικονομικό όφελος προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερο» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

Προβλέψεις: «Αν οι ΗΠΑ υποκύψουν στην απειλή του γαλλικού βέτο ή αν το Ιράκ ενθαρρυνθεί από τις ενέργειες των συμμάχων μας, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για την Ατλαντική Συμμαχία και τη διεθνή τάξη» (Χ. Κίσινγκερ -ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ