ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Κάλεσμα πολεμικής ετοιμότητας...

Εντείνονται οι ασκήσεις του νοτιοκορεατικού στρατού

Associated Press

Εντείνονται οι ασκήσεις του νοτιοκορεατικού στρατού
ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Εκτιμώντας πως η επέμβαση των Αμερικανών στη ΛΔ Κορέας είναι «απλώς θέμα χρόνου», η ηγεσία της χώρας κάλεσε χτες σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση τις ένοπλες δυνάμεις και το βορειοκορεατικό λαό.

Αφορμή, οι εν εξελίξει ασκήσεις χημικού πολέμου(!) Αμερικανών στρατιωτών πλησίον της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (σύνορα Νότιας και ΛΔ Κορέας) και οι επικείμενες για τις αρχές Μάρτη κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας ευρείας κλίμακας σε έδαφος, θάλασσα και αέρα, με δεδομένο και το γνωστό σχέδιο του Πενταγώνου για αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία...

Σε ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, που μετέδωσε χτες το πρακτορείο ειδήσεων KNCA, καταγγέλλονται τα αμερικανικά σχέδια «μαζικών πολεμικών παιχνιδιών στη Ν. Κορέα», με απώτερο στόχο την εξαπόλυση επίθεσης στο Βορρά. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ είναι απλώς θέμα χρόνου. Οι αέναες απειλές πολέμου που φτιάχνουν οι ΗΠΑ στη Ν. Κορέα δημιουργούν μία εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση, που συνιστά την εξαπόλυση προληπτικής επιδρομής κατά της ΛΔ Κορέας οιαδήποτε στιγμή... Αυτό κάνει το στρατό και το λαό της ΛΔ Κορέας να θέσει εαυτούς σε πλήρη ετοιμότητα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και τις δυνατότητες, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης».

Στη Σεούλ σχηματίζουν κυβέρνηση

Από τις ασκήσεις χημικού πολέμου των Αμερικανών, κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

Associated Press

Από τις ασκήσεις χημικού πολέμου των Αμερικανών, κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
Την ώρα που στη ΛΔ Κορέας επικρατεί αναβρασμός λόγω των επεμβατικών σχεδίων της Ουάσιγκτον, στη γείτονα Ν. Κορέα, ο νέος Πρόεδρος Ρο Μου Γιουν εντείνει τις επαφές και συνεννοήσεις με στελέχη της κυβερνώσας παράταξης (Κόμμα Χιλιετίας), με στόχο τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος. Χτες, ο 65χρονος Γκοχ Κουν, πρώην δήμαρχος της Σεούλ που διατέλεσε επί σειρά ετών σε ανώτατες και ανώτερες κυβερνητικές θέσεις, ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ν. Κορέας.

Η τοποθέτηση του Γκοχ Κουν στο πρωθυπουργικό αξίωμα είχε εγκριθεί από την πλειοψηφία του νοτιοκορεατικού Κοινοβουλίου με 163 ψήφους υπέρ, 81 κατά και δύο αποχές. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και επισήμως νέα κυβέρνηση

Ορκίζεται, σήμερα, στην Κνέσετ, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Αριέλ Σαρόν, που διαθέτει πλειοψηφία 8 εδρών και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια από τις ακροδεξιότερες ισραηλινές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων

Το σύρμα δείχνει το σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού που, παρά τη μεγάλη χιονόπτωση, συνεχίζεται με επιμέλεια...

Associated Press

Το σύρμα δείχνει το σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού που, παρά τη μεγάλη χιονόπτωση, συνεχίζεται με επιμέλεια...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σήμερα, αναμένεται να παρουσιαστεί στην Κνέσετ και να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση συνασπισμού που σχημάτισε ο Αριέλ Σαρόν με τη συνεργασία δύο ακροδεξιών κομμάτων και ενός κεντρώου, προσανατολισμένου κυρίως σε οικονομικά ζητήματα. Λίγο πριν την επισημοποίηση της νέας κυβέρνησης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προχώρησε στην αναπάντεχη αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον, μέχρι σήμερα, υπουργό Οικονομικών, Σιλβάν Σαλόμ.

Αργά χτες το βράδυ, οι εκπρόσωποι του «Λικούντ», του κεντρώου Σινούι, του κόμματος των εποίκων Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα, και της ακροδεξιάς Εθνικής Ενότητας, επρόκειτο να συναντηθούν για να υπογράψουν την επίσημη συμφωνία κυβερνητικής τους συνεργασίας. Λίγο πριν την επίσημη υπογραφή, έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι απομακρύνεται από τη θέση του ΥΠΕΞ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Αριέλ Σαρόν πρότεινε στον Νετανιάχου να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εγκαταλείπει ο Σιλβάν Σαλόμ, στενότατος συνεργάτης του Σαρόν, για να μεταφερθεί στο ΥΠΕΞ.

Ο Νετανιάχου φαίνεται ότι απέρριψε την πρόταση, που, ουσιαστικά, αποτελεί «υποβάθμισή» του και έτσι, άνευ απροόπτου, θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Αν και επισήμως, ο Σαρόν εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Νετανιάχου, η αλήθεια είναι ότι οι δύο άνδρες, που είναι σκληροί εσωκομματικοί αντίπαλοι, ουδέποτε συνεργάστηκαν καλά και ήταν ολοφάνερο ότι ο Αριέλ Σαρόν θα επιδίωκε, αργά ή γρήγορα, να περιθωριοποιήσει τον αντίπαλό του με το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος.

Εντείνεται
η ισραηλινο-βελγική κόντρα

Την ίδια στιγμή, στις ισραηλινές εφημερίδες δημοσιεύτηκε, χτες, ανοιχτή επιστολή του Βέλγου ΥΠΕΞ, Λουί Μισέλ, ο οποίος εκφράζει «τη σταθερή υποστήριξη του Βελγίου στο Ισραήλ» και τη διάθεσή του «για ανοιχτό διάλογο». Η επιστολή, που δημοσιεύτηκε και στις βελγικές εφημερίδες, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανάκληση του Ισραηλινού πρέσβη από τις Βρυξέλλες.

Αιτία της ανάκλησης ήταν η απόφαση του Ανώτατου Βελγικού Δικαστηρίου ότι ο Σαρόν μπορεί να διωχτεί για εγκλήματα πολέμου, με βάση τη μήνυση που έχουν καταθέσει Παλαιστίνιοι επιζώντες από τα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα, αμέσως μόλις λήξει η βουλευτική του ασυλία. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «πολιτικά ορμώμενη» από την ισραηλινή ηγεσία, που επιτέθηκε φραστικώς στη «μικρή και ασήμαντη χώρα του Βελγίου», ενώ ο ισραηλινός Τύπος έκανε λόγο για αντισημιτισμό της βελγικής ηγεσίας. Στην επιστολή του ο Μισέλ επαναλαμβάνει ότι η βελγική κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμειξη με την όλη υπόθεση.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ - ΟΗΕ
Αντιδράσεις για τις παραπομπές πρώην αξιωματούχων του στρατού...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Εντονα αντιδρά η ινδονησιακή κυβέρνηση στην προχτεσινή απόφαση ειδικής ομάδας εισαγγελέων του ΟΗΕ, που εξετάζει τη γενοκτονία και εγκλήματα, που διαπράχτηκαν απ' τις ινδονησιακές δυνάμεις κατοχής στο Ανατολικό Τιμόρ, να απαγγείλει κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας εις βάρος του στρατηγού Γουιράντο (πρώην υπουργός Αμυνας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων) άλλων έξι πρώην διοικητών του ινδονησιακού στρατού στο Ανατολικό Τιμόρ και του εκεί πρώην «πολιτικού» διοικητή.

Η κυβέρνηση της Προέδρου Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι και ο πρόεδρος του ινδονησιακού κοινοβουλίου Αμιέν Ράις διαμήνυσαν χτες στις εισαγγελικές αρχές ειδικής οργάνωσης του ΟΗΕ για τη διερεύνηση εγκλημάτων στο Ανατολικό Τιμόρ πως θα αγνοήσουν την απόφαση για παραπομπή των πρώην αξιωματούχων σε δίκη με το σκεπτικό πως «τέτοιες απαιτήσεις είναι παράλογες και προσβάλλουν την κυριαρχία της χώρας»....

Το «Μέτωπο Υπερασπιστών Ισλάμ»...

Η εξτρεμιστική οργάνωση «Μέτωπο Υπερασπιστών του Ισλάμ» που θεωρείται υπεύθυνη για την εξαπόλυση επιθέσεων σε νυχτερινά κέντρα δυτικού τύπου διασκέδασης σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ινδονησίας ανακοίνωσε χτες πως αυξάνει και ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της για νέα δράση. Τη στρατολόγηση και εκπαίδευση νέων μελών του «Μετώπου Υπερασπιστών του Ισλάμ» ανακοίνωσε ο Σιρόι Αλουι, φερόμενος ως «ηγετικό στέλεχος» της οργάνωσης.

Το «Μέτωπο Υπερασπιστών του Ισλάμ» συγκροτήθηκε πριν τρία χρόνια και θεωρείται υπεύθυνο για την εξαπόλυση επιδρομών και επιθέσεων με εκρηκτικά σε «ανήθικα και παρακμιακά» (όπως τα χαρακτηρίζει) κέντρα νυχτερινής διασκέδασης δυτικού τύπου... Εντούτοις, πολέμιοι της οργάνωσης (πρώτοι απ' όλους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων) κατηγορούν το «Μέτωπο Υπερασπιστών Ισλάμ» για τακτικές του κοινού οργανωμένου εγκλήματος...

Ο συνταγματάρχης Πρασέτιο, εκπρόσωπος της ινδονησιακής αστυνομίας, κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω εξέλιξη, δήλωσε αφ' ενός πως δεν μπορεί να εμποδιστεί η ανασυγκρότηση της οργάνωσης γιατί δεν παραβαίνει το νόμο, αφ' ετέρου υπογράμμισε πως οι αρχές δε θα ανεχθούν οιεσδήποτε πράξεις βίας και εκφοβισμού εξαπολύσουν μέλη της...

...και ισλαμικό δικαστήριο

Ισλαμικό δικαστήριο συγκροτείται (για πρώτη φορά) στην Ινδονησία με έδρα την επαρχία Ατσεχ (όπου δρούσε αυτονομιστικό κίνημα) βάσει της προ τριών μηνών εκεχειρίας και ειρηνευτικής συμφωνίας για τη χορήγηση καθεστώτος ευρείας αυτονομίας στη συγκεκριμένη επαρχία (με πληθυσμό περί των 4.500.000 ανθρώπων). Η σύνθεση του ισλαμικού δικαστηρίου, που θα δικάζει παραβάσεις του ισλαμικού νόμου (Σαρία) θα ανακοινωθεί την ερχόμενη βδομάδα (4 Μαρτίου), για να συμπέσει με την έναρξη του νέου ισλαμικού έτους.

ΡΩΣΙΑ
Κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Αρχισε χτες, Τετάρτη, 26 του Φλεβάρη, τριήμερη πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα με οικονομικά αιτήματα. Σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις με αίτημα την αύξηση των χαμηλών μισθών κατά δυόμισι φορές, αντί αυτής που υπόσχεται η κυβέρνηση κατά ένα τρίτο. Το χρέος του κράτους προς τους δημοσίους υπαλλήλους έφτασε τα 2,5 δισεκατομμύρια ρούβλια. Οι μετέχοντες στην κινητοποίηση - εκπαιδευτικοί, γιατροί, εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού - τάσσονται κατά του νέου συστήματος αμοιβής της εργασίας, το οποίο, όπως θεωρούν, μπορεί να χειροτερέψει σημαντικά την έτσι κι αλλιώς δύσκολη οικονομική κατάστασή τους. Ο μέσος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων είναι λιγότερο από 100 δολάρια. Με τις σημερινές «τσουχτερές» τιμές των προϊόντων διατροφής, των δημοτικών κλπ. υπηρεσιών είναι δύσκολο να ζήσουν μ' αυτά τα χρήματα. Η κινητοποίηση, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων, άρχισε, όπως πάντα, λόγω διαφοράς ώρας, από την Απω Ανατολή και σταδιακά επεκτάθηκε σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας - από το Βλαδιβοστόκ έως το Καλίνινγκραντ. «Δε θέλουμε να είμαστε φτωχοί!», «Η κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματά μας!», «ΟΧΙ στη μεταρρύθμιση της μισθοδοσίας που προτείνει το υπουργείο Εργασίας!». Αυτά και άλλα συνθήματα αναγράφονται στα πανό των συγκεντρώσεων και στο Βλαδιβοστόκ, και στο Νοβοσιμπίρσκ, και στο Τσελιάμπινσκ και σε όλες τις άλλες πόλεις. Στο δε Μούρμανσκ οι διαδηλωτές περιφέρανε μέσα στην πόλη ένα μαύρο φέρετρο που συμβόλιζε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή των αρχών στα ζωτικά τους προβλήματα. Μεταξύ των διαδηλωτών είναι και 400 περίπου φοιτητές και καθηγητές των ΑΕΙ της πόλης, οι οποίοι απαιτούν όχι μόνον την αύξηση των μισθών, αλλά και να αυξηθούν με περίπου 500 ρούβλια οι υποτροφίες. Στην πανεθνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας συμμετέχουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Στη Μόσχα οι αρχές απαγόρευσαν να γίνει συγκέντρωση, ωστόσο τα συνδικάτα πραγματοποίησαν πικετοφορίες κοντά στις στάσεις του μετρό.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Και η βία συνεχίζεται...

ΑΛΓΕΡΙ.--

Ενέδρα, που στήθηκε σε δρόμο, 40χλμ έξω από το Αλγέρι, στην πόλη Αχμέρ Ελ Αϊν, στην Αλγερία, είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, επλήγησαν 10 οχήματα και εκτιμάται από τις αρχές, ότι πρόκειται για χτύπημα ισλαμιστών. Σύμφωνα με τον αλγερινό Τύπο, οι αρχές ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, εντόπισαν και σκότωσαν δύο αρχηγούς ισλαμιστικών στρατιωτικών οργανώσεων...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Προσπάθεια να κλείσουν τις πληγές

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μετά την καταστροφή που επέφερε το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Πρεστίζ, τον περασμένο Νοέμβρη, φαίνεται να υπάρχει κάποια ελπίδα για τους ψαράδες της Ισπανίας, που καταστράφηκαν, κυριολεκτικά, μετά την απαγόρευση της αλιείας στην περιοχή, λόγω της μόλυνσης. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, από την Πέμπτη, θα επιτραπεί η αλιεία σε συγκεκριμένο κομμάτι των ατλαντικών ακτών της χώρας, όπου η μόλυνση από το πετρέλαιο είναι ελάχιστη ή και ανύπαρκτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό θα δώσει δουλιά σε 400 αλιευτικά, από τις 21 αλιευτικές ενώσεις της περιοχής. Η κυβέρνηση, εξετάζει το κατά πόσο θα είναι εφικτή η πλήρης απομάκρυνση της πετρελαιοκηλίδας, από τα 1.100 χλμ των μολυσμένων νερών.

Δεδομένου του μεγέθους της καταστροφής και των πόσων ανθρώπων άφησε άνεργους, δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί, έκαναν πορεία τη Δευτέρα στη Μαδρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης και ενδεχόμενη απόφαση να αφήσουν το «Πρεστίζ», στο βυθό και να μην το ανελκύσουν...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ανασυγκροτούν το στρατό για περιφερειακή ιμπεριαλιστική δράση!

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Ρόλο περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Νότιου Ειρηνικού φιλοδοξεί να παίξει η Αυστραλία, με τις ευλογίες των ΗΠΑ... Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ ανακοίνωσε χτες πρόγραμμα με στόχο την «αναδόμηση» των ενόπλων δυνάμεων με σκοπό τη μετατροπή τους σε «ευέλικτο και ικανό σχήμα που θα δρα για την αποτροπή «τρομοκρατικών απειλών και όπλων μαζικής καταστροφής» σε Νοτιοανατολική Ασία και Ειρηνικό!

Το νέο ιμπεριαλιστικό «δόγμα» της κυβέρνησης Χάουαρντ (που δεν είναι παρά η υιοθέτηση των ανάλογων «προληπτικών» ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους στις ΗΠΑ) είχε πρωτοαναγγελθεί πέρσι προκαλώντας τις εύλογες έντονες αντιδράσεις χωρών της περιοχής.

Ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Χιλ κάνοντας χτες τις σχετικές ανακοινώσεις, παρουσιάζοντας την «Εθνική Ασφάλεια Αυστραλίας: Μία Αμυντική αναθεώρηση για το 2003», ισχυρίστηκε πως η ανασυγκρότηση του στρατού της χώρας αποβλέπει στους «μακροπρόθεσμους αντιτρομοκρατικούς σχεδιασμούς, αλλά και στην επιστροφή των δυτικών αξιών και επιρροής» σε... χώρες της περιοχής!

«Η απειλή άμεσης στρατιωτικής επίθεσης στην Αυστραλία είναι μικρότερη απ' ό,τι ήταν το 2000, αλλά γεωγραφικά η Αυστραλία δεν προστατεύεται από κράτη - παρίες που είναι οπλισμένα με όπλα μαζικής καταστροφής και βαλλιστικά συστήματα ή από την τρομοκρατία», είπε επί λέξει ο Χιλ. Ο ίδιος υποστήριξε πως η «πολιτική αδυναμία» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Νότιου Ειρηνικού «σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κυβερνήσεις» χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας «έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις για δράση των Αυστραλών στρατιωτών» στην περιοχή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ