ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΙΤΑΛΙΑ
Διαδηλωτές ενάντια στα «τρένα του θανάτου»

Κορυφώθηκαν χτες με διαδήλωση στην Πίζα οι προσπάθειες των Ιταλών διαδηλωτών να σταματήσουν τις μετακινήσεις πολεμικού υλικού και προσωπικού στα πλαίσια των πολεμικών προετοιμασιών

Από τη συγκέντρωση στην Πίζα

Associated Press

Από τη συγκέντρωση στην Πίζα
ΠΙΖΑ - ΒΙΤΣΕΝΤΖΑ - ΠΑΛΕΡΜΟ.--

Κορυφώθηκαν χτες οι προσπάθειες των Ιταλών διαδηλωτών να σταματήσουν τα «τρένα του θανάτου», που μεταφέρουν αμερικανικό πολεμικό υλικό και προσωπικό σε βάσεις ανά την ιταλική επικράτεια και κυρίως στη βάση «Καμπ Ντάρμπι» κοντά στην Πίζα.

Η μέρα, που χαρακτηρίστηκε από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις κατά των προετοιμασιών του πολέμου, ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη διαδήλωση στην πόλη της Πίζας. Περίπου στις 6μ.μ. ώρα Ελλάδας τουλάχιστον δέκα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Αντωνίου, για να διαδηλώσουν υπέρ της ειρήνης και κατά των πολεμικών προετοιμασιών, που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης. Οπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «ansa» οι διαδηλωτές κατέφτασαν με πούλμαν από ολόκληρη την ιταλική επικράτεια, αν και το ισχυρότερο «παρών» το έδωσαν οι πολίτες της Τοσκάνης, στην οποία βρίσκεται και η βάση «Καμπ Ντάρμπι». «Παρών» έδωσε και μεγάλη αντιπροσωπεία εργαζομένων στους σιδηροδρόμους που αναγκάζονται από την κυβέρνηση να συμμετάσχουν σε αυτές τις προετοιμασίες, ενώ φυσικά συμμετείχαν διάφοροι κοινωνικοί φορείς και εργατικά συνδικάτα. Πάντως, η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε μέσω του υπουργού Εσωτερικών Τζιουζέπε Πιζάνου που διαμήνυσε: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει τα κατάλληλα κατασταλτικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει τις παρακωλύσεις των δρομολογίων». Ηδη ο υπουργός έχει αποστείλει 1.500 αστυνομικούς που φυλάνε τρένα και σταθμούς.

Νωρίτερα, στη Βιτσέντζα διαδηλωτές κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές του σταθμού Γκρισινιάνο ντι Ζόκκο, από όπου ξεκινούν τα δρομολόγια των «τρένων του θανάτου». Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι ανάλογες κινήσεις θα διεξαχθούν σε πολλά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου στις περιοχές Εμίλια Ρομάνια, Τοσκάνη και Βένετο, έτσι ώστε να μη φτάσουν τα τρένα στις αμερικανικές βάσεις. Εξάλλου, κάλεσαν και τους εργαζόμενους στις μεταφορές να κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να εμποδίσουν τους Αμερικανούς να μετακινήσουν τα όπλα τους.

Παράλληλα, άλλη ομάδα ακτιβιστών κατέλαβε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πίζας, αν και μετά από λίγες ώρες οι διαδηλωτές αποχώρησαν, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο της πόλης. Στην Πάντοβα ακόμη, εκατοντάδες πολίτες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τις γραμμές του σιδηροδρομικού σταθμού, προκειμένου να σταματήσουν τα δρομολόγια. Επίσης, διαδηλωτές και μέλη εργατικών συνδικάτων πραγματοποίησαν μικρή συγκέντρωση έξω από τη βάση «Καμπ Ντάρμπι», ενώ και στο Παλέρμο ομάδες εργατών και νέων κομμουνιστών κατέλαβαν το σιδηροδρομικό σταθμό. Δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Μιλάνο, στο Μπέργκαμο, στην Μπρέσια, στη Βερόνα και αλλού. Ηταν πραγματικά μια εξαιρετικά δραστήρια ημέρα αντίστασης.

Πώς οι ΗΠΑ στήριζαν ποικιλοτρόπως τον Σαντάμ Χουσεΐν...

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα επίσημα πρώην απόρρητα έγγραφα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ...

Ράμσφελντ - Σ. Χουσεΐν, όταν ο δεύτερος έκανε τα χατίρια του ιμπεριαλισμού στην περιοχή...
Ράμσφελντ - Σ. Χουσεΐν, όταν ο δεύτερος έκανε τα χατίρια του ιμπεριαλισμού στην περιοχή...
Οι μακρόχρονες πολιτικές, στρατιωτικές και άλλες μεθοδεύσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, με στόχο, μεταξύ άλλων, την κυριαρχία τους στην πρόσβαση πλουτοπαραγωγικών πηγών της ευρύτερης περιοχής, είναι «κοινό μυστικό»... Εντούτοις, χτες, οι συγκεκριμένες επεμβάσεις και χειρισμοί της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, που έκριναν κρίσιμες φάσεις του ιρακινο-ιρανικού πολέμου, επανήλθαν στο προσκήνιο της δημοσιότητας, με αφορμή τη δημοσίευση πρώην απόρρητων κρατικών εγγραφών από το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας και το Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον».

Τα έγγραφα καλύπτουν τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης (στις αρχές της δεκαετίας του '80) και δείχνουν πως η Ουάσιγκτον είχε πλήρη γνώση των κινήσεων της Βαγδάτης κατά του Ιράν, πως ανανέωσε τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, παρέχοντας πληροφορίες αντικατασκοπίας, στρατιωτικής και άλλης βοήθειας, ώστε να «εξασφαλιστεί» η ήττα του Ιράν. Κεντρικό ρόλο στην «ευόδωση» των αμερικανικών επιδιώξεων έπαιξε τότε ο (σήμερα υπουργός Αμυνας) Ντόναλντ Ράμσφελντ, που μετέβη το Δεκέμβριο του 1983, ως επίσημος απεσταλμένος του Προέδρου Ρίγκαν.

Τα αποχαρακτηρισμένα «απόρρητα» έγγραφα συμπεριλαμβάνουν επίσημο ενημερωτικό υλικό και εκθέσεις διπλωματικών αξιωματούχων, αναφορικά με τα δύο ταξίδια του Ράμσφελντ στη Βαγδάτη, αναφορές για το τότε ιρακινό οπλοστάσιο χημικών όπλων, τις επίσημες οδηγίες που υπέγραψε ο Ρίγκαν και που αποκαλύπτουν ως απώτερους στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή: Τη διατήρηση πρόσβασης στο πετρέλαιο, τη διεύρυνση της ικανότητας των ΗΠΑ να έχουν στρατιωτική κυριαρχία στην περιοχή, την προστασία των εκεί συμμάχων τους από «εσωτερικές και εξωτερικές απειλές»!

Μεταξύ των εγγράφων είναι:

- Κυβερνητικό τηλεγράφημα, με ημερομηνία 20 Δεκέμβρη 1983, αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας Ντ. Ράμσφελντ και Σ. Χουσεΐν. Μολονότι ο Ράμσφελντ δήλωσε στο CNN (21 Σεπτέμβρη 2002) πως κατά την τότε επίσκεψή του στη Βαγδάτη έκανε «αυστηρές υποδείξεις» στον Σαντάμ, «αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων και διάφορα άλλα πράγματα», το έγγραφο αποκαλύπτει πως δεν έκανε καμία νύξη επί χημικών όπλων...

- Οδηγία - απόφαση υπ' αριθμόν 114 του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της 26ης Νοέμβρη 1983 για την «Αμερικανική Πολιτική στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ», που υπογραμμίζει ως προτεραιότητες των ΗΠΑ: Την ικανότητα προβολής στρατιωτικής δύναμης στον Περσικό, προστασία σταθμών εφοδιασμού πετρελαίου. Ουδεμία αναφορά σε χημικά όπλα και ανθρώπινα δικαιώματα.

- Οδηγία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπ' αριθμόν 139 (Απρίλης 1984), στην οποία, μεταξύ άλλων, εντέλλεται η έναρξη προετοιμασίας «σχεδίου για την αποτροπή κατάρρευσης του ιρακινού καθεστώτος».

- Διαβουλεύσεις Αμερικανών και Ιρακινών, αναφορικά με το προσχέδιο απόφασης που επιδίωκε το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το οποίο ζητούσε την καταδίκη του Ιράκ για τη χρήση χημικών όπλων. Οι Ιρακινοί ζητούσαν τη χαμηλών τόνων αντίδραση των ΗΠΑ και να μην κατονομαστεί στην απόφαση του ΟΗΕ η Βαγδάτη για τη χρήση χημικών όπλων, όπερ και εγένετο...

ΚΡΟΑΤΙΑ
Δίνουν «αέρα» στους Αμερικανούς αγνοώντας το λαό...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Τον εθνικό εναέριο χώρο της Κροατίας παραχωρεί στους Αμερικανούς η κυβέρνηση της χώρας σε περίπτωση εξαπόλυσης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ. Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε η κροατική κυβέρνηση ήταν... «η δέσμευση της Κροατίας στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και κατά των όπλων μαζικής καταστροφής»...

Μ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση του Στίπε Μέσιτς προτίμησε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και να αγνοήσει τη μεγάλη πλειοψηφία του κροατικού λαού που σε ποσοστό άνω του 81% αντιτάσσεται στα αμερικανο-βρετανικά σχέδια πολέμου στο Ιράκ και σε ποσοστό 72% δεν επιθυμεί η κροατική κυβέρνηση να δώσει επιμελητειακή βοήθεια στις ΗΠΑ!

Ενέκρινε το Κοινοβούλιο, απέρριψαν οι Εργατικοί

Με τις ψήφους της αντιπολίτευσης των Συντηρητικών, εγκρίθηκε η «στρατηγική για το Ιράκ» του Τόνι Μπλερ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες βουλευτές του Εργατικού Κόμματος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Πύρρειος» ήταν η υποστήριξη του βρετανικού Κοινοβουλίου, που εξασφάλισε, χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός για το θέμα του Ιράκ. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, όπου, τόσο ο Μπλερ, όσο και ο ΥΠΕΞ Τζακ Στρο δεν κουράστηκαν να επαναλαμβάνουν ότι η κυβερνητική πρόταση «δεν είναι ψήφος στον πόλεμο», ότι «δεν έχει ληφθεί απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης, ούτε βρετανικής εμπλοκής σ' αυτήν» και ότι η Βρετανία «θα προσπαθήσει μέχρι τέλους για δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ και ειρηνική επίλυση της κρίσης», ολοκληρώθηκε η κρίσιμη ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, η κυβερνητική πρόταση έλαβε 393 ψήφους, ενώ η πρόταση των διαφωνούντων, που υποστήριζαν ότι «δεν αποδείχτηκε η αναγκαιότητα ενός πολέμου», έλαβε 199 ψήφους, πολύ περισσότερους από ό,τι αναμενόταν. Ενδεικτικότερο, ίσως, της δεινής θέσης που έχει περιέλθει ο Τόνι Μπλερ είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν κατά της κυβερνητικής πρότασης, τονίζοντας ότι «αποτελεί χρονοδιάγραμμα πολέμου», είναι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος. Αν και δεν είχε διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός, βέβαιο ήταν ότι αν η πλειοψηφία της συντηρητικής αντιπολίτευσης δεν είχε υποστηρίξει τον Τόνι Μπλερ, η πρότασή του δε θα είχε εγκριθεί, γεγονός που προκαλεί τεράστια προβλήματα στον πρωθυπουργό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ