Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαδηλωτές ενάντια στα «τρένα του θανάτου»

Κορυφώθηκαν χτες με διαδήλωση στην Πίζα οι προσπάθειες των Ιταλών διαδηλωτών να σταματήσουν τις μετακινήσεις πολεμικού υλικού και προσωπικού στα πλαίσια των πολεμικών προετοιμασιών

Από τη συγκέντρωση στην Πίζα

Associated Press

Από τη συγκέντρωση στην Πίζα
ΠΙΖΑ - ΒΙΤΣΕΝΤΖΑ - ΠΑΛΕΡΜΟ.--

Κορυφώθηκαν χτες οι προσπάθειες των Ιταλών διαδηλωτών να σταματήσουν τα «τρένα του θανάτου», που μεταφέρουν αμερικανικό πολεμικό υλικό και προσωπικό σε βάσεις ανά την ιταλική επικράτεια και κυρίως στη βάση «Καμπ Ντάρμπι» κοντά στην Πίζα.

Η μέρα, που χαρακτηρίστηκε από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις κατά των προετοιμασιών του πολέμου, ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη διαδήλωση στην πόλη της Πίζας. Περίπου στις 6μ.μ. ώρα Ελλάδας τουλάχιστον δέκα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Αντωνίου, για να διαδηλώσουν υπέρ της ειρήνης και κατά των πολεμικών προετοιμασιών, που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης. Οπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «ansa» οι διαδηλωτές κατέφτασαν με πούλμαν από ολόκληρη την ιταλική επικράτεια, αν και το ισχυρότερο «παρών» το έδωσαν οι πολίτες της Τοσκάνης, στην οποία βρίσκεται και η βάση «Καμπ Ντάρμπι». «Παρών» έδωσε και μεγάλη αντιπροσωπεία εργαζομένων στους σιδηροδρόμους που αναγκάζονται από την κυβέρνηση να συμμετάσχουν σε αυτές τις προετοιμασίες, ενώ φυσικά συμμετείχαν διάφοροι κοινωνικοί φορείς και εργατικά συνδικάτα. Πάντως, η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε μέσω του υπουργού Εσωτερικών Τζιουζέπε Πιζάνου που διαμήνυσε: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει τα κατάλληλα κατασταλτικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει τις παρακωλύσεις των δρομολογίων». Ηδη ο υπουργός έχει αποστείλει 1.500 αστυνομικούς που φυλάνε τρένα και σταθμούς.

Νωρίτερα, στη Βιτσέντζα διαδηλωτές κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές του σταθμού Γκρισινιάνο ντι Ζόκκο, από όπου ξεκινούν τα δρομολόγια των «τρένων του θανάτου». Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι ανάλογες κινήσεις θα διεξαχθούν σε πολλά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου στις περιοχές Εμίλια Ρομάνια, Τοσκάνη και Βένετο, έτσι ώστε να μη φτάσουν τα τρένα στις αμερικανικές βάσεις. Εξάλλου, κάλεσαν και τους εργαζόμενους στις μεταφορές να κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να εμποδίσουν τους Αμερικανούς να μετακινήσουν τα όπλα τους.

Παράλληλα, άλλη ομάδα ακτιβιστών κατέλαβε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πίζας, αν και μετά από λίγες ώρες οι διαδηλωτές αποχώρησαν, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο της πόλης. Στην Πάντοβα ακόμη, εκατοντάδες πολίτες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τις γραμμές του σιδηροδρομικού σταθμού, προκειμένου να σταματήσουν τα δρομολόγια. Επίσης, διαδηλωτές και μέλη εργατικών συνδικάτων πραγματοποίησαν μικρή συγκέντρωση έξω από τη βάση «Καμπ Ντάρμπι», ενώ και στο Παλέρμο ομάδες εργατών και νέων κομμουνιστών κατέλαβαν το σιδηροδρομικό σταθμό. Δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Μιλάνο, στο Μπέργκαμο, στην Μπρέσια, στη Βερόνα και αλλού. Ηταν πραγματικά μια εξαιρετικά δραστήρια ημέρα αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ