Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αλλεπάλληλες συναντήσεις, μαραθώνιο παρασκήνιο

Στρατόπεδο των Βρετανών πεζοναυτών

Associated Press

Στρατόπεδο των Βρετανών πεζοναυτών
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

«Ο Σαντάμ θα αφοπλιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» επανέλαβε, για πολλοστή φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τα παζάρια στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει της σημερινής έναρξης της συνεδρίασής του με αφορμή τη νέα πρόταση απόφασης που κατέθεσαν ΗΠΑ - Βρετανία και Ισπανία. Ο Γάλλος πρόεδρος, μετά από συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό, αρκέστηκε να επιμείνει στις θέσεις του ενώ η Μόσχα επαναλάμβανε τις αντιρρήσεις της, αν και αρκετός θόρυβος έχει, ήδη, προκληθεί από τη, σχεδόν, μυστική και αναπάντεχη άφιξη στις ΗΠΑ ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου προέδρου. Παράλληλα, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν, και πάλι, επικοινωνιακά κέντρα της ιρακινής αεράμυνας στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» στο ν. Ιράκ.

«Ειδικό στην υποκρισία και στις καθυστερήσεις» χαρακτήρισε τον Σαντάμ Χουσεΐν ο Τζορτζ Μπους, επαναλαμβάνοντας ότι το ιρακινό καθεστώς αποτελεί κίνδυνο τόσο για τις γειτονικές χώρες όσο και για ολόκληρο τον κόσμο εφόσον μπορεί να εκπαιδεύσει τρομοκράτες τύπου αλ Κάιντα. Ο Μπους, που απέφυγε να κάνει άμεση σύνδεση του Ιράκ με την αλ Κάιντα, επρόκειτο να εκφωνήσει, αργά χτες, ομιλία για το θέμα στο Ινστιτούτο «Αμέρικαν Εντρεπράιζ», όπου αναμενόταν να αναφερθεί εκτενώς στα οφέλη του ιρακινού λαού από την απομάκρυνση του ιρακινού καθεστώτος, στα σχέδια για κατοχή του Ιράκ και διαφύλαξη της εδαφικής ενότητάς του και για την «εξαιρετική ευκαιρία δημιουργίας ενός μοντέλου δημοκρατίας στην περιοχή».

Αμερικανοί στρατιώτες στην βάση Ισκεντουρούμ στην Τουρκία

Associated Press

Αμερικανοί στρατιώτες στην βάση Ισκεντουρούμ στην Τουρκία
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, παραδέχτηκε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν «είναι νόμιμος στόχος εφόσον αρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις». Διέψευσε, όμως, τις πληροφορίες ότι έχει δοθεί εντολή να δολοφονηθεί από τον Μπους.

Ρωσική ρουλέτα

Στη Μόσχα αναμενόταν, αργά χτες, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως δήλωναν Γερμανοί και Ρώσοι διπλωμάτες, οι δύο άνδρες θα «συντονίσουν τη θέση τους» αφού, ήδη, συμφωνούν. Μάλιστα, ενόψει της άφιξης Σρέντερ, πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο σκλήραιναν τη ρωσική θέση χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης και επαναφέροντας το ενδεχόμενο του βέτο «έστω και αν είναι εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη».

Την ίδια στιγμή, όμως, στην Ουάσιγκτον έφθανε ο προσωπάρχης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντερ Βολοσίν, ο οποίος έτυχε προεδρικής υποδοχής και επρόκειτο να συναντηθεί με την Κοντολίζα Ράις, τον Ντικ Τσένεϊ και άλλους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Βολοσίν δεν έκανε δηλώσεις αλλά πολλοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να διαπραγματευτεί τη διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή του Ιράκ, σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος και αναλόγως να καθορίσει τη θέση του. Στο υπάρχον πλαίσιο, μάλλον είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, ο οποίος τόνιζε, σχεδόν κατηγορηματικά, ότι «ούτε η Κίνα αλλά ούτε και η Ρωσία πρόκειται να ασκήσουν βέτο».

Κλειστά και τα γαλλικά «χαρτιά»

«Σε καμία περίπτωση, το δίκαιο της βίας δεν μπορεί να υπερσκελίσει τη δύναμη του δικαίου. Αυτή είναι η ουσία της γαλλικής θέσης και διπλωματίας. Η σημερινή κρίση μπορεί να είναι ο αυριανός πόλεμος. Δεν πιστεύουμε ότι ο δρόμος της βίας είναι ο συντομότερος και αποτελεσματικότερος, ιδιαίτερα εφόσον οι επιθεωρήσεις αποφέρουν καρπούς». Αυτά υποστήριξε μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, καταχειροκροτούμενος από όλες τις πτέρυγες.

Ο Ζακ Σιράκ, από την άλλη, μετά από συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό παραδεχόταν ότι «οι δύο χώρες διαφωνούν στο θέμα του Ιράκ αλλά παραμένουν φίλες». Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και ότι η Γαλλία πιστεύει στην ειρηνική επίλυση, αποφεύγοντας, όμως, να διευκρινίσει αν τίθεται θέμα βέτο ή όχι. Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ επανέλαβε ότι «η άσκηση μέγιστης πίεσης είναι η καλύτερη λύση» και τόνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για «κοινή διεθνή δράση».

Γερμανικό «όχι» στο καναδικό σχέδιο

Συνέχιση των επιθεωρήσεων και τελική αναφορά των επιθεωρητών στις 28 Μάρτη και λήψη οριστικής απόφασης στις 31 του ίδιου μήνα ανάλογα με την έκθεση των επιθεωρητών, προτείνει ανάμεσα στα άλλα η καναδική ηγεσία, στο σχέδιο που κατέθεσε στον ΟΗΕ, προκειμένου «να γεφυρωθούν οι διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Μέχρι αργά χτες, η μοναδική επίσημη αντίδραση ήταν της Γερμανίας, η οποία απέρριψε το σχέδιο τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος και ανάγκη για συμβιβασμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ