Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να βγούμε απ' τη λογική του μικρότερου κακού

Αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή συνέντευξή της στον «Αθήνα 9,84»

«Μπορεί να είμαστε κοντά σε μια λύση του Κυπριακού. Το θέμα είναι, αν πρόκειται για πραγματική λύση», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξή της χτες στον Ρ/Σ «Αθήνα 9.84» και στον δημοσιογράφο Μ. Μουζάκη, ερωτώμενη για την κατάσταση σε ό,τι αφορά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Η Αλ. Παπαρήγα συμπλήρωσε: «Και το ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας ήταν ένα ξεκίνημα με ένα "σχέδιο", το οποίο οδηγεί στη διχοτόμηση της Κύπρου, σε ένα κράτος υπό κηδεμονία, κλπ. κλπ., σε ένα διασπασμένο κράτος σε συσκευασία ενός υπό κηδεμονία. Αλλά και η συγκυρία αυτής της περιόδου είναι πάρα πολύ άσχημη και τα πράγματα δείχνουν ότι θα έχουμε να κάνουμε με επιδείνωση, θα έλεγα, πλευρών του "σχεδίου" και με ακόμα πιο ισχυρό τον εκβιασμό "ή το δέχεστε ή δεν το δέχεστε"».

Ερωτώμενη για το αν υπάρχουν δυνάμεις που θα αντισταθούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απάντησε: «Νομίζω ότι ιδιαίτερα στην ελληνική πλευρά είναι πιο ισχυρές οι δυνάμεις που λένε να γίνει αποδεκτό αυτό το "σχέδιο" και πάμε παρακάτω. Στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρές οι δυνάμεις κι αυτό με την αιτιολογία, ότι αν τώρα δεν αποφασιστεί κάτι, τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν και θα είναι χειρότερα.

Δεν ξέρω τι θα είναι χειρότερο ή καλύτερο, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να αφεθεί αυτή η διαδικασία να εξελιχθεί έτσι όπως έχει δρομολογηθεί. Κατά τη γνώμη μας, η καλύτερη συμπαράσταση στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους είναι να προβληθούν όλες αυτές οι αρνητικές πλευρές και τα αρνητικά χαρακτηριστικά του "σχεδίου Ανάν" και προπάντων, να μη δημιουργήσουμε ένα κλίμα στην Κύπρο, ότι "κοιτάξτε να δείτε, μην τολμήσετε να αντισταθείτε, μην τολμήσετε να τρενάρετε τη διαδικασία, εμείς δε θα είμαστε μαζί σας"».

Σχετικά με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι «όλη η πορεία της προεκλογικής περιόδου, αλλά και οι δυνάμεις που στηρίζουν το νέο πρόεδρο, δείχνουν ότι οι αντιστάσεις θα είναι μεγαλύτερες. Αυτή τη γνώμη έχω. Βεβαίως, τα πράγματα θα δείξουν πώς θα εξελιχθούν. Εμείς θεωρούμε, ότι όλη αυτή την προηγούμενη περίοδο η ηγεσία της Κύπρου -και μιλάω για την Προεδρία Κληρίδη- έκανε σοβαρές παραχωρήσεις και δημιούργησε ένα αρνητικό έδαφος για το κλίμα, αν θέλετε, συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, όσον αφορά στο "σχέδιο Ανάν"».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από τη λογική του μικρότερου κακού, αφού όπως υπογράμμισε: «Εχουμε ένα συσχετισμό δύναμης αρνητικό, έχουμε δυνάμεις που δρομολογούν κυριολεκτικά αλλαγές συνόρων, διασπάσεις κρατών, δημιουργία κρατών προτεκτοράτων, και ακριβώς κάτω από το βάρος αυτού του συσχετισμού καλούνται οι λαοί να επιλέξουν ανάμεσα στο μικρότερο ή μεγαλύτερο κακό. Νομίζω ότι, από αυτή τη λογική, ως λογική πολιτικής, πρέπει να βγούμε. Αλλιώς, πού πάει δηλαδή η υπόθεση!...».

«Τότε - συμπλήρωσε - θα έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν πόλεμο, ή ανάμεσα σε μια ειρήνη, που θα έχει επιβάλει τους όρους σαν να έγινε ένας πόλεμος».

Σχολιάζοντας το «ναι» στη διαπραγμάτευση επί του «σχεδίου Ανάν» που ακούστηκε από πολλές ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως: «Το θέμα δεν είναι η διαπραγμάτευση, το θέμα είναι ότι η ελληνική πλευρά ακόμα και στην περίοδο Προεδρίας Κληρίδη έκανε κάποια χιλιόμετρα πιο μπροστά σε αυτό το θέμα και μάλιστα δημιούργησε και ένα κλίμα ευδαιμονίας, ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά, προσπαθώντας να προκαταλάβουν και τα κυπριακά κόμματα, κατά τη γνώμη μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ