Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο προαποφασισμένος πόλεμος...

«- Πιστεύετε ότι η ιρακινή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει πλήρως και χωρίς προϋποθέσεις τα αιτήματα των επιθεωρητών;

- Πιστεύω ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, αν στα αιτήματα των επιθεωρητών συμπεριλαμβάνεται η αξίωση να αποδείξει το ίδιο το Ιράκ ότι δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Είναι πάντα δύσκολο να αποδείξεις ότι δεν έχεις διαπράξει κάποιο έγκλημα. Ολη η περί δικαίου αντίληψη της ελληνικής φιλοσοφίας, αλλά και των σύγχρονων δημοκρατιών στηριζόταν στην αρχή ότι ο κατήγορος πρέπει να αποδείξει την ενοχή και ότι ο κατηγορούμενος έχει το τεκμήριο της αθωότητας. Αυτό που γίνεται με το Ιράκ είναι πρωτοφανής ανοησία, με τα κριτήρια του δικαίου και της κοινής λογικής. Αποτελεί απλώς ένα πρόσχημα για έναν προαποφασισμένο πόλεμο. Επιπλέον, ορισμένες κινήσεις είναι καθαρά προσβλητικές για οποιονδήποτε λαό και για οποιοδήποτε καθεστώς - δεν μπορείς να ψάχνεις για χημικά όπλα στην κρεβατοκάμαρα του άλλου και να έχεις την αξίωση να μην αντιδράσει. Θέλω να πω ότι αν θέλουν να βρουν πρόσχημα, θα το βρουν».

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό μέρος της συνέντευξης του Ράμσεϊ Κλαρκ, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στη χτεσινή «Καθημερινή». Κι έχει σημασία το γεγονός πως η συνέντευξη δόθηκε στη Βαγδάτη, όπου ο Ράμσεϊ Κλαρκ βρισκόταν για να δει επί τόπου την κατάσταση, όπως λέει ο ίδιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ