ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καμπανάκι» για την κυκλοφορία των εφημερίδων

Η χειρότερη χρονιά της τελευταίας οκταετίας ήταν το 2002 για τις ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες πανελλαδικά, η κυκλοφορία των οποίων εμφάνισε σημαντική πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και την ανάλυσή τους από την εφημερίδα «Το Ποντίκι».

Σημειώνεται ότι από το 1995 έως σήμερα η χαμηλότερη κυκλοφορία είχε καταγραφεί το 1999, με περίπου 140.000.000 φύλλα, αριθμός που το 2002 έφτασε τα 135.796.149 φύλλα συνολικά. Την ακριβώς προηγούμενη χρονιά, το 2001, η κυκλοφορία είχε αγγίξει το 143.693.890 φύλλα.

Να σημειώσουμε ότι στις πρωινές εκδόσεις ο «Ριζοσπάστης» πέρασε την «Τράφικ» και βρέθηκε στην τρίτη θέση μετά το «Βήμα» και την «Καθημερινή», ενώ διατηρεί την ίδια θέση και στα κυριακάτικα πρωινά φύλλα.

Στους πίνακες αποτυπώνεται η μέση ημερήσια κυκλοφορία των δύο τελευταίων χρόνων (καθημερινές και Κυριακές). Στα στοιχεία δε συμπεριλαμβάνονται οι συνδρομητές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο «Ριζοσπάστη».

Να διευκρινίσουμε για την κατανόηση των πινάκων ότι για ένα διάστημα κυκλοφόρησαν δύο «Ελεύθερες Ωρες». Στη διάρκεια της χρονιάς εκδόθηκε και έκλεισε ο «Ανεξάρτητος» και η δεύτερη «Ελεύθερη Ωρα». Το «Καρφί» το 2001 ήταν ημερήσιο αρχικά και στη συνέχεια έγινε κυριακάτικο. Ακόμα, κάποιες εφημερίδες κυκλοφορούν μόνο την Κυριακή.

Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Αρνητικές εξελίξεις προωθούνται στην Παιδεία

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Κρήτη

Στο Ρέθυμνο και τα Χανιά περιόδευσε, χτες, ολοκληρώνοντας τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του.

Ο Κώστας Αλυσσανδράκης, χτες το πρωί βρέθηκε στο Ρέθυμνο όπου είχε συνάντηση με εργαζόμενους στο χώρο του Πανεπιστημίου και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και το πανεπιστήμιό τους στο εκπαιδευτικό τους έργο κλπ.

Στη συνέχεια, μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς για τις σοβαρές αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας με την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ. Σχετικά κάλεσε τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν μαζί με όλο το λαό σ' αυτές τις αρνητικές εξελίξεις που προωθούνται.

Αμέσως μετά είχε συνάντηση με την Πρυτανεία και τον αντιπρύτανη Ν. Δαμανάκη.

Το μεσημέρι επισκέφτηκε τα Χανιά, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με θέμα την Παιδεία. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του κάλεσε όλους να κατέβουν στο δρόμο, με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ 1 - 2 Μάρτη στην Αθήνα, συμμετέχοντας στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ναι στον πόλεμο

Ναι στον πόλεμο κατά του θεάματος, που διασύρει κάθε μέρα ανθρώπους. Πού ακούστηκε αδελφός να καρφώνει αδελφό, μάνα, πατέρα και ό,τι άλλο έχει ή δεν έχει - θυσία στο Μολώχ της πραγματικότητας.

Ναι στον πόλεμο κατά του παιχνιδιού που καθημερινά παίζει η Αμερική, με το όνομα: «Περιμένοντας τον δολοφόνο», αφιερωμένο εξαιρετικά στους Ιρακινούς. Οι Ιρακινοί που άλλο δεν κάνουν, όλα αυτά τα χρόνια, από το να περιμένουν τον αφανισμό τους, παρακολουθώντας τα παιδιά τους να παθαίνουν όχι μόνο από την αρρώστια, ελλείψει φαρμάκων, αλλά και την πείνα.

Ναι στον πόλεμο κατά της λησμονιάς που απλώνεται με ταχύτητα ανάμεσά μας. Μιας λησμονιάς που εκπορεύεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μιας λησμονιάς για την οποία ο νεαρός Καραμανλής γίνεται «ποιητής» και κορδώνεται επαναλαμβάνοντας το γνωστό του ποίημα: «Ο,τι έγινε έγινε».

Ναι στον πόλεμο κατά της εμπορευματοποίησης της τέχνης. Πόσα έργα κρυμμένα σε χρηματοκιβώτια από συλλέκτες που περιμένουν ν' ανέβει η αξία τους για να τα βγάλουν στο φως!

Ναι στον πόλεμο κατά των ηθοποιών που διασύρουν το λειτούργημά τους. Τώρα που ο Τίτος Βανδής ύψωσε το θαυμάσιο χέρι του και πέρασε στην απέναντι όχθη, είναι καθήκον μας να χτυπήσουμε τη φτήνια των ανθρώπων του θεάματος όπου τη βρίσκουμε. Ημιμαθείς ηθοποιοί που μιλάνε συνέχεια επί παντός επιστητού, που τρέφονται με μικροσκάνδαλα. που είναι δούλοι κάθε Φώσκολου και κάθε κυβέρνησης, που κάθονται σούζα μπροστά στ' αφεντικά τους, που συμπλέουν με ό,τι αντιδραστικό και φασιστοειδές κυκλοφορεί, μόνο και μόνο για λίγη δημοσιότητα...

Ναι στον πόλεμο κατά των δημοσιογράφων - γνωστών και μη εξαιρετέων - που περιμένουν στην ουρά την κάθε εξουσία, το κάθε υπουργείο, συνήθως Δημόσιας Τάξης, για να τους πετάξει κανένα κόκαλο από το σώμα εκείνων που βρίσκονται σε πτώση, υποβιβάζοντας, έτσι τη δημοσιογραφία στο επίπεδο του χασάπη όταν φωνάζει: «Κόπτομεν κιμά παρουσία πελάτου».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Η ΚΟ Αγρινίου του ΚΚΕ και η ΤΟ Αγρινίου της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ», που θα γίνει την Τετάρτη 5 Μάρτη και ώρα 6 και μισή το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσει μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

- Η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων, προκειμένου να φιλοτεχνηθεί η προτομή του Νίκου Μπελογιάννη και να τοποθετηθεί στην πόλη της Αμαλιάδας, που είναι και η γενέτειρα πόλη του αγωνιστή κομμουνιστή. Για το σκοπό αυτό έχουν ανοιχτεί οι παρακάτω λογαριασμοί: Στην Αγροτική Τράπεζα 322 01 01370837 και στην Εθνική Τράπεζα 309/945797-68. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6945-292696 και 6977-507160.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.00 «Ο ήχος της σιωπής και της γραφής». Η Σοφία Αδαμίδου παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε Ελληνίδες λογοτέχνιδες.
  • Στις 19.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά για το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν με τους Αν. Πεπονή, πρώην υπουργό, Σ. Ζαμπούρα, από το ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, Αντ. Σκυλλάκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 20.00 «Το βήμα της Βουλής». Θα μεταδοθεί η συζήτηση με θέση τον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Επιμέλεια Ζωή Κούλια.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος συζητά με τον Κ. Βουλγαρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις που αφορούν στη «17Ν».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ