ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συρρίκνωση δραστηριοτήτων και απολύσεις

Τα λεγόμενα εξυγιαντικά προγράμματα της κυβέρνησης, που προωθούνται από την ΑΤΕ, οδηγούν σε διάλυση τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Ανακοίνωση-καταγγελία της «Αγωνιστικής Λαϊκής Ενότητας»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας ΛΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ).--

Το τρίπτυχο συρρίκνωση δραστηριοτήτων-πλεόνασμα προσωπικού-απολύσεις έχει αντικαταστήσει κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ». Είναι μία ακόμη περίπτωση υλοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης, που μέσα από τα λεγόμενα προγράμματα εξυγίανσης (ρύθμιση χρεών) κατ' απαίτηση της ΑΤΕ, οδηγεί ουσιαστικά σε διάλυση τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Πρώτοι που πληρώνουν την πολιτική αυτή απαξίωσης των συνεταιρισμών είναι οι αγρότες του νομού και της ευρύτερης περιοχής. Πουλάνε σήμερα το σιτάρι στους εμπόρους 35-40 δρχ. το κιλό, ενώ πριν 10 χρόνια πουλούσαν στους συνεταιρισμούς αυτό το προϊόν τους προς 45 δρχ. το κιλό. Οσο δε το συνεταιριστικό κίνημα θα υποχωρεί, όλο και πιο ανυπεράσπιστοι απέναντι στους μεγαλέμπορους θα είναι οι παραγωγοί και, φυσικά, θα πληρώνουν ακριβότερα τα αγροτικά προϊόντα και οι καταναλωτές.

Οι εργαζόμενοι στην «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ» μένουν απλήρωτοι εδώ και τρεισήμισι μήνες, τα εργασιακά τους δικαιώματα περιορίζονται και σταδιακά οδηγούνται στην ανεργία μέσω των απολύσεων που προβλέπουν τα προγράμματα εξυγίανσης. Πριν από 15 χρόνια οι εργαζόμενοι στην Ενωση ήταν 154, σήμερα ο αριθμός τους φθάνει τους 100, ενώ με το λεγόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης θα υπάρξει τους επόμενους μήνες δραστική μείωση του προσωπικού. Μόνο στο τέλος αυτού του μήνα αναγκάζονται να δηλώσουν ότι φεύγουν οικειοθελώς 22 εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι η «Ομοσπονδία» στραγγαλίζεται από την ΑΤΕ, ενώ η ρύθμιση των χρεών δεν είναι προς το συμφέρον της Ενωσης. «Είμαστε υπό την κατοχή της ΑΤΕ», λένε χαρακτηριστικά. «Καμία ανάπτυξη δεν είναι δυνατή κάτω από τους δυσβάστακτους όρους που είναι αναγκασμένη να κινείται η Ενωση. Δεν μπορεί να ανανεωθεί ο εξοπλισμός ή να συντηρηθεί ο υπάρχων», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Σάκης Κατσιμένης. Προσθέτει ότι μια σειρά από μονάδες έκλεισαν και άλλες συρρικνώθηκαν. Κάποια τμήματα, όπως το εκκοκκιστήριο και το σπορελαιουργείο, έχουν επινοικιαστεί σε ιδιώτες, οικόπεδα και αποθήκες της «Ομοσπονδίας» πωλούνται. Το προσωπικό εκφράζει την ανησυχία ότι η ΑΤΕ στην αρχή επινοικιάζει τους χώρους και στη συνέχεια θα δώσει την «Ομοσπονδία» στους ιδιώτες. Με τη ρύθμιση των χρεών που έγινε, επισημαίνεται, η ΑΤΕ θα πρέπει να εισπράξει 3 δισ. και για το λόγο αυτό η Οργάνωση βρίσκεται συνεχώς με αυτό το «βρόχο».

Να ανακληθούν οι απολύσεις στην ΕΑΣΘ «Ομοσπονδία» και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστική στήριξη της Οργάνωσης, τόνισε στη διάρκεια πρόσφατης περιοδείας του στην «Ομοσπονδία» ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. «Χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός των αγροτών και όλων των κατοίκων των γύρω περιοχών για τη σωτηρία της "Ομοσπονδίας", πρόσθεσε. Να σχηματιστεί ένα κοινό μέτωπο αγροτών-εργαζομένων προκειμένου να αλλάξει η καταστροφική πολιτική για τις Ενώσεις και να στηριχτούν με κάθε τρόπο».

Ηδη οι εργαζόμενοι στην «Ομοσπονδία», σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αυτή τη βδομάδα, αποφάσισαν να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ, της ΒΑΛΚΑΝ, της Ενωσης Γ.Σ. Λαγκαδά και του Χωναίου και για το λόγο αυτό καλούν όλους τους συναδέλφους τους της Θεσσαλονίκης να τους συμπαρασταθούν και να τους στηρίξουν ώστε να μη χαθούν 1.000 θέσεις εργασίας.

«Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίστηκε ακόμη πιο άγρια ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ, που είναι η ιδιωτικοποίηση (ξεπούλημα) και το κλείσιμο των περισσοτέρων δραστηριοτήτων των Ενώσεων, όπως και της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών "Ομοσπονδία". Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης, από τη μια, και η συμβιβαστική και ηττοπαθής τακτική των διοικήσεων, από την άλλη, έχουν οδηγήσει την "Ομοσπονδία" ουσιαστικά στο σταμάτημα σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων της», τονίζεται σε ανακοίνωση της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας».

«Τραγική είναι και η κατάσταση στους εργαζόμενους, συνεχίζει η ανακοίνωση, η πλειοψηφία των οποίων πετάχτηκαν στο δρόμο, ενώ τις τελευταίες μέρες ζούμε νέο μπαράζ απολύσεων, αφού ο δρόμος που ακολουθούν οδηγεί μόνο στο κλείσιμο της ΕΑΣΘ.

Για την πορεία αυτή της "Ομοσπονδίας" την ολοκληρωτική ευθύνη φέρουν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είχαν την πλειοψηφία στη διοίκηση (η σημερινή πλειοψηφία πρόσκειται στη ΝΔ) γιατί όλα αυτά τα χρόνια συμβιβάστηκαν με τις εξελίξεις αυτές, για τις οποίες η ΛΑΕ είχε προειδοποιήσει από το 1990».

Πέρα από αυτό η ΛΑΕ καταγγέλλει ότι η τροποποίηση του καταστατικού της «Ομοσπονδίας», που θα γίνει με Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, ενός νόμου που στόχος του είναι η διάλυση των συνεταιρισμών και η μετατροπή τους από ενώσεις προσώπων σε ενώσεις κεφαλαίων. «Εισάγεται, επίσης, με την τροποποίηση αυτή - τονίζεται στην ανακοίνωση - το αντιδημοκρατικό-αντιδραστικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, βάσει του οποίου θα πετάξουν από τους συνεταιρισμούς κάθε φωνή που αντιστέκεται και πάνω από όλα τη "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα". Στην πολιτική δηλαδή κυβέρνησης-ΕΕ και πολυεθνικών θέλουν να επιβάλουν καθεστώς πλήρους υποταγής του συνεταιριστικού κινήματος».

Η ΛΑΕ καλεί τους αντιπροσώπους να μην επιτρέψουν να περάσει ένα τέτοιο αντιδραστικό καταστατικό, να παλέψουν για έναν συνεταιρισμό παραγωγικό, πραγματικό εργαλείο στα χέρια της φτωχομεσαίας αγροτιάς, που θα δώσει πραγματική λύση στα προβλήματα της αγροτιάς, μέσα από μια άλλη πολιτική, με λαϊκή οικονομία, που θα στηρίζει το μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό και τους αγροτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς.


ΕΘΕΑΠ
Οι αγρότες του Εβρου δε ... μάσησαν

Ο υπουργός Γεωργίας πήγε στην Αλεξανδρούπολη, για να «μιλήσει» για δάση...

«Δρυ, Σημίτη, ακούστε το καλά, λαός και αγροτιά ποτέ δεν προσκυνά». Με αυτό το σύνθημα - προειδοποίηση, αγρότες του Εβρου διαδήλωσαν την απόφασή τους να αντιπαλέψουν την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου η «ΕΝΟΤΗΤΑ», οι αγρότες, συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το ξενοδοχείο «Εγνατία» στην Αλεξανδρούπολη όπου συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Αγροτικής Πολιτικής (ΕΘΕΑΠ). Χάλασαν τη φιέστα της συναίνεσης, που επιχείρησαν να στήσουν ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς μαζί με τις ανυπόληπτες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που συνεχίζουν να συμμετέχουν στους διαλόγους κοροϊδία σε βάρος της αγροτιάς.

Με πανό και συνθήματα, οι αγρότες κατήγγειλαν την πολιτική εμπαιγμού που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τελευταίο παράδειγμα τις υποσχέσεις για τη δήθεν άμεση ετοιμότητα του ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην εξατομίκευση των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες. Αυτό είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να γίνει, αφού η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Συμβασιούχων Γεωπόνων, που απασχολούνται στον ΕΛΓΑ και ήδη βρίσκονται στην τρίτη βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες πρόβαλαν τις δικές τους διεκδικήσεις και απαίτησαν: Αποζημιώσεις τώρα στους πληγέντες από τις πλημμύρες αγρότες που θα καλύπτουν το κόστος από τις καταστροφές στον Εβρο, καθώς και ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών που θα προστατεύει και θα αναπτύσσει την αγροτική παραγωγή (φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα και αρδευτικά). Την πολύπλευρη κρατική στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης με βασικά έργα υποδομής, με επιχειρήσεις παραγωγής γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων με αποτελεσματική προστασία της αγροτικής παραγωγής και του κεφαλαίου από κάθε φυσικό κίνδυνο. Την ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού σα βασικού μοχλού ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Την αλλαγή του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων, έτσι ώστε να εξασφαλίζει βιώσιμο αγροτικό εισόδημα.

Ο υπουργός Γεωργίας, πάντως, για... άλλο θέμα πήγε χτες στην Αλεξανδρούπολη κι άλλα ανακοίνωσε για λόγους δημιουργίας εφήμερων επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Μετά την 5η «αποκεντρωμένη» συνεδρίαση του ΕΘΕΑΠ, οι αγρότες του Εβρου και της θράκης, αλλά και όλης της χώρας, θα πρέπει να νιώθουν... ευτυχείς, επειδή στις αρχές τις ερχόμενης βδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα το δασικό νομοσχέδιο! Μάλλον ο υπουργός Γεωργίας, είχε χτες αλλού το νου του και όχι στα προβλήματα των αγροτών και τις ολέθριες επιπτώσεις της αναθεώρησης της ΚΑΠ, που ο ίδιος θέλει να γίνουν πράξη επί Ελληνικής Προεδρίας. Προφανώς, θεώρησε πως με ανακοινώσεις προεκλογικού τύπου εκ Αλεξανδρουπόλεως, περί σύντομης επίλυσης του δασικού προβλήματος, θα δημιουργήσει θετικές προσδοκίες σε όσους έχουν όντως προβλήματα και σε όσους θέλουν να νομιμοποιήσουν τις καταπατήσεις τους και να κονομήσουν από τα όσα μεθοδεύει η κυβέρνηση, σε βάρος των δασών. Επιπλέον, θεώρησε πως έτσι θα αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό και τους αγρότες.

Οσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων της αγροτιάς, ανακοίνωσε για το θεαθήναι, πως θα αποκεντρωθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε 13 περιφερειακές υπηρεσίες. Ομως, εδώ δε φαίνεται σε τι ακριβώς θα ωφεληθούν οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι από την αποκέντρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που μέσα σε δύο χρόνια έγινε ο πιο μισητός οργανισμός. Μήπως ο υπουργός Γεωργίας θεωρεί ότι έτσι θα αποκεντρωθεί η αγανάκτηση των αγροτοκτηνοτρόφων στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, μέρος της οποίας υλοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Επιπρόσθετα, ο υπουργός Γεωργίας έδωσε και μια «τζάμπα» υπόσχεση για σύντομη καταβολή των αποζημιώσεων και έκανε και άλλη μια «πονηρή» ανακοίνωση περί στήριξης στην ίδρυση ομάδων παραγωγών στο βαμβάκι. Για στήριξη των βαμβακοπαραγωγών, όμως, δεν είπε τίποτα!..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ