Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΕΑΠ
Οι αγρότες του Εβρου δε ... μάσησαν

Ο υπουργός Γεωργίας πήγε στην Αλεξανδρούπολη, για να «μιλήσει» για δάση...

«Δρυ, Σημίτη, ακούστε το καλά, λαός και αγροτιά ποτέ δεν προσκυνά». Με αυτό το σύνθημα - προειδοποίηση, αγρότες του Εβρου διαδήλωσαν την απόφασή τους να αντιπαλέψουν την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου η «ΕΝΟΤΗΤΑ», οι αγρότες, συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το ξενοδοχείο «Εγνατία» στην Αλεξανδρούπολη όπου συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Αγροτικής Πολιτικής (ΕΘΕΑΠ). Χάλασαν τη φιέστα της συναίνεσης, που επιχείρησαν να στήσουν ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς μαζί με τις ανυπόληπτες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που συνεχίζουν να συμμετέχουν στους διαλόγους κοροϊδία σε βάρος της αγροτιάς.

Με πανό και συνθήματα, οι αγρότες κατήγγειλαν την πολιτική εμπαιγμού που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τελευταίο παράδειγμα τις υποσχέσεις για τη δήθεν άμεση ετοιμότητα του ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην εξατομίκευση των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες. Αυτό είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να γίνει, αφού η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Συμβασιούχων Γεωπόνων, που απασχολούνται στον ΕΛΓΑ και ήδη βρίσκονται στην τρίτη βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες πρόβαλαν τις δικές τους διεκδικήσεις και απαίτησαν: Αποζημιώσεις τώρα στους πληγέντες από τις πλημμύρες αγρότες που θα καλύπτουν το κόστος από τις καταστροφές στον Εβρο, καθώς και ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών που θα προστατεύει και θα αναπτύσσει την αγροτική παραγωγή (φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα και αρδευτικά). Την πολύπλευρη κρατική στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης με βασικά έργα υποδομής, με επιχειρήσεις παραγωγής γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων με αποτελεσματική προστασία της αγροτικής παραγωγής και του κεφαλαίου από κάθε φυσικό κίνδυνο. Την ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού σα βασικού μοχλού ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Την αλλαγή του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων, έτσι ώστε να εξασφαλίζει βιώσιμο αγροτικό εισόδημα.

Ο υπουργός Γεωργίας, πάντως, για... άλλο θέμα πήγε χτες στην Αλεξανδρούπολη κι άλλα ανακοίνωσε για λόγους δημιουργίας εφήμερων επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Μετά την 5η «αποκεντρωμένη» συνεδρίαση του ΕΘΕΑΠ, οι αγρότες του Εβρου και της θράκης, αλλά και όλης της χώρας, θα πρέπει να νιώθουν... ευτυχείς, επειδή στις αρχές τις ερχόμενης βδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα το δασικό νομοσχέδιο! Μάλλον ο υπουργός Γεωργίας, είχε χτες αλλού το νου του και όχι στα προβλήματα των αγροτών και τις ολέθριες επιπτώσεις της αναθεώρησης της ΚΑΠ, που ο ίδιος θέλει να γίνουν πράξη επί Ελληνικής Προεδρίας. Προφανώς, θεώρησε πως με ανακοινώσεις προεκλογικού τύπου εκ Αλεξανδρουπόλεως, περί σύντομης επίλυσης του δασικού προβλήματος, θα δημιουργήσει θετικές προσδοκίες σε όσους έχουν όντως προβλήματα και σε όσους θέλουν να νομιμοποιήσουν τις καταπατήσεις τους και να κονομήσουν από τα όσα μεθοδεύει η κυβέρνηση, σε βάρος των δασών. Επιπλέον, θεώρησε πως έτσι θα αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό και τους αγρότες.

Οσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων της αγροτιάς, ανακοίνωσε για το θεαθήναι, πως θα αποκεντρωθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε 13 περιφερειακές υπηρεσίες. Ομως, εδώ δε φαίνεται σε τι ακριβώς θα ωφεληθούν οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι από την αποκέντρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που μέσα σε δύο χρόνια έγινε ο πιο μισητός οργανισμός. Μήπως ο υπουργός Γεωργίας θεωρεί ότι έτσι θα αποκεντρωθεί η αγανάκτηση των αγροτοκτηνοτρόφων στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, μέρος της οποίας υλοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Επιπρόσθετα, ο υπουργός Γεωργίας έδωσε και μια «τζάμπα» υπόσχεση για σύντομη καταβολή των αποζημιώσεων και έκανε και άλλη μια «πονηρή» ανακοίνωση περί στήριξης στην ίδρυση ομάδων παραγωγών στο βαμβάκι. Για στήριξη των βαμβακοπαραγωγών, όμως, δεν είπε τίποτα!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ