Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Με περικοπές έργων και δανεισμό η κάλυψη των ζημιών

Δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας

Η κυβέρνηση οριστικοποίησε και δημοσιοποίησε χτες τις τελικές της αποφάσεις για τον τρόπο που θα καλύψει - έστω και μερικά - τις ζημιές από τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία. Οι ζημιές αυτές, που η κυβέρνηση τις αποτίμησε κατ' αρχήν στα 600 εκατ. ευρώ (από 1.400 εκατ. ευρώ που τις υπολόγιζε αρχικά), θα καλυφθούν: α) Με τη χρήση των αποθεματικών από τον προϋπολογισμό του 2003 (περίπου 320 εκατ. ευρώ). β) Με περικοπές δαπανών έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους (χωρίς κοινοτική συνδρομή). γ) Με προσφυγή σε δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2003, οι προβλέψεις δαπανών για τα έργα που χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους ανέρχονται στα 3.148 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 1.300 εκατ. ευρώ αφορούν σε δαπάνες Ολυμπιακών έργων και είναι λογικό ότι το συγκεκριμένο κονδύλι δε θα θιχτεί. Ομως, τα υπόλοιπα 1.848 εκατ. ευρώ, που είναι και υποψήφια προς περικοπή, αφορούν σε:

  • Χρηματοδοτήσεις νομαρχιακών έργων - προϋπολογισμός 680 εκατ. ευρώ
  • Εργα εκπαίδευσης - προϋπολογισμός 255 εκατ. ευρώ
  • Συγκοινωνίες - 151 εκατ. ευρώ
  • Χρηματοδοτήσεις προς τη Βιομηχανία-Βιοτεχνία - 130 εκατ. ευρώ κλπ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Χρ. Πάχτα, η ελληνική κυβέρνηση δε θα πρέπει να αναμένει οικονομική βοήθεια από το νεοσυσταθέν «Ταμείο Αλληλοβοήθειας». Κι αυτό, γιατί, όπως εξήγησε, ο προϋπολογισμός του Ταμείου για θέματα αντιμετώπισης καταστροφών είναι μικρός (μόλις 75 εκατ. ευρώ), ενώ εκκρεμούν αιτήσεις για οικονομική συνδρομή χωρών όπως η Γερμανία και Τσεχία, που επλήγησαν και αυτές από τα πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

Ο Χρ. Πάχτας αναφέρθηκε επίσης και στις πρόσφατες καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ Α. Τσιπλάκου για περικοπές κατά 25% των προϋπολογισμών των Περιφερειακών Προγραμμάτων των Ιονίων Νήσων και της Ηπείρου μετά από διαπιστώσεις κακοτεχνιών στα έργα. Παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή, ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά συνιστούν προσωρινό, για «εσωτερική χρήση», πόρισμα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με το προσωρινό - κατά τον υφυπουργό - πόρισμά της η ΕΕ καλεί το κράτος-μέλος να προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις του έργου σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, και μόνο στην περίπτωση που δε συμμορφωθεί, τότε επιβάλλονται περικοπές κονδυλίων, οι οποίες μπορούν να φτάσουν από το 25% έως και το 100% της δαπάνης του έργου.

Η ουσία της σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη ΝΔ σε θέματα διαχείρισης του ΚΠΣ είναι ότι μέσω αυτού ρυθμίζονται οι σχέσεις του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος με την οικονομική ολιγαρχία της χώρας, η οποία και νέμεται τα κοινοτικά κονδύλια, τη στιγμή που και τα δύο κόμματα εξουσίας αναζητούν την εύνοιά της.

  • Στο 16% ανήλθε η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων της Ελλάδας στο τέλος του 2002, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος επικαλείται δηλώσεις της κοινοτικής επιτρόπου για θέματα προϋπολογισμού, Μικαέλε Σρέγιερ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ