Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κρίση οδηγεί σε τοποθετήσεις κρατικών τίτλων

Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, με τους ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την καθίζηση των χρηματιστηρίων, οι μεγάλοι κεφαλαιούχοι στρέφονται στα «σίγουρα καταφύγια» των κρατικών ομολόγων. Το θέμα αυτό πραγματεύεται το τελευταίο μηνιαίο δελτίο της Εθνικής Τράπεζας (εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα). Στο δελτίο αυτό, επισημαίνεται ότι το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνώς, οδήγησε σε άνοδο της αγοράς των δεκαετών κρατικών ομολόγων και στη συνακόλουθη πτώση των επιτοκίων τους, κάτω από 4%. Τα επιτόκια αυτά είναι τα χαμηλότερα που έχουν παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1960!

Η πορεία των δεκαετών ομολόγων, λαμβάνεται σαν βάση αναφοράς, για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη συμπεριφορά των τοποθετήσεων του, κερδοσκοπικού κατά βάση, κεφαλαίου. Το δε επιτόκιο όλων γενικώς των ομολόγων, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το μέγεθος των τοποθετήσεων σε αυτά (όταν παρατηρούνται υψηλές τοποθετήσεις τα επιτόκια μειώνονται, ενώ αυξάνει η διαπραγματευτική τους τιμή).

Μόνο τους τελευταίους εννιά μήνες - αναφέρεται στο δελτίο - τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 125 μονάδες βάσης στην ευρωζώνη και κατά 135 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ. Οσο για τη μελλοντική συμπεριφορά των επιτοκίων, την εξαρτούν από το μακροχρόνιο ή όχι, ενός πολέμου στο Ιράκ, τον οποίο θεωρούν δεδομένο.

Στη δεύτερη περίπτωση - βραχύχρονος πόλεμος - εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ θα ανέλθει το 2003 στο 1,3% και στο 2,7% αντίστοιχα και η μέτρια αυτή ανάπτυξη θα σηματοδοτήσει μεταφορά των τοποθετήσεων από τα κρατικά ομόλογα σε άλλες μορφές, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων τους σε επίπεδα υψηλότερα του 4%. Αντίθετα στην περίπτωση που ο πόλεμος στο Ιράκ εξελιχθεί σε μακροχρόνιο, τότε αναμένεται πτώση των επιτοκίων και κάτω από τα επίπεδα του 4%, λόγω νέων τοποθετήσεων κεφαλαίων στην ασφαλή, σε συνθήκες κρίσης, αυτή μορφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ