Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απομυζούν τα λαϊκά νοικοκυριά

Η αύξηση των δανείων τροφοδοτεί την κερδοφορία τους

Η λεηλασία των αποταμιεύσεων από τη μια και τα τοκογλυφικά επιτόκια στα δάνεια από την άλλη, συντηρούν σε πολύ υψηλά επίπεδα τη μάζα των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από τον ισολογισμό της Eurobank Ergasias (όμιλος Λάτση) για το έτος 2002.

Από την ανάγνωση των στοιχείων του ισολογισμού της Eurobank Ergasias, που δημοσιοποιήθηκε χτες, προκύπτουν τα εξής:

  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους έφτασαν στα 721 εκατ. ευρώ, με αύξηση 17% σε σύγκριση με το 2001. Προκύπτει δηλαδή ότι το ημερήσιο κέρδος τόκων για το 2002 έφτασε σε 2 εκατ. ευρώ ή περίπου 680 εκατ. δρχ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και οι ίδιοι, η εξέλιξη αυτή οφείλεται «κυρίως στην ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων και ιδιαίτερα της σύνθεσής τους (λιανική τραπεζική)». Με δυο λόγια ομολογούν ανοιχτά ότι η κύρια πηγή πλουτισμού τους είναι τα διάφορα δάνεια προς τα νοικοκυριά.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια που χορήγησε η συγκεκριμένη τράπεζα αυξήθηκαν το 2002 σε ποσό 32% και τα στεγαστικά 33%. Οπως αναφέρουν το μερίδιό τους στο σύνολο των τραπεζικών χορηγήσεων φτάνει σε 13% και ειδικά για τα καταναλωτικά δάνεια (που έχουν και τα πιο τοκογλυφικά επιτόκια) σε 26%.
  • Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Eurobank (περιλαμβάνονται και οι θυγατρικές τράπεζες που εξαγόρασαν στη Ρουμανία και Βουλγαρία) έφτασαν σε 184 εκατ. ευρώ (από 206 εκατ. το 2001) με πτώση 10%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται όπως και για τους άλλους μεγάλους Ομίλους της ντόπιας τραπεζικής αγοράς, στη ραγδαία μείωση των εσόδων τους από τον τζόγο στα χρηματιστήρια. Το μέρισμα που θα προτείνεται είναι 0,47 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4,7% (με βάση τη χτεσινή τιμή της μετοχής).

Η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 95,69 εκατ. ευρώ με πτώση 53,6% σε σύγκριση με το 2001. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων που χορηγούν αυξήθηκε 7,7% και των καταθέσεων 8,3%. Επίσης στον ισολογισμό (σύμφωνα με την ανακοίνωση) υπάρχει κονδύλι ύψους 23,3 εκατ. ευρώ για προβλέψεις που αφορούν σε επισφαλή δάνεια πελατών.

Τέλος η Τράπεζα Αττικής (βασικός μέτοχος είναι το ταμείο των μηχανικών) ανακοίνωσε αύξηση κερδών σε ποσοστό 23,4% στα 39,5 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ