Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
«Κομψή»... ευρω-υποκρισία

«Χόρτασαν» ευρωπροπαγάνδα χτες, οι γεωργικοί συντάκτες

Να μεταδώσει τα προπαγανδιστικά ευρω-επιχειρήματα για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, πρώτα στους δημοσιογράφους και κατ' επέκταση στους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους, επιδίωξε χτες το μέλος του Γραφείου του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Τ. Χανιώτης.

Στη διάρκεια συζήτησης που διοργανώθηκε - με προσκεκλημένους τους γεωργικούς συντάκτες - ο κ. Χανιώτης, σαν καλός προπαγανδιστής των θέσεων του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ Φρ. Φίσλερ:

  • Αρχισε το υποκριτικό ευρωτροπάρι λέγοντας πως η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ επιδιώκει να εξασφαλίσει την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος και να βελτιώσει την ποιότητα και τις τιμές.
  • Υπεραμύνθηκε της θέσης, ότι η ΕΕ πρέπει να προλάβει τις επικείμενες αποφάσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
  • Δεν είπε κουβέντα, ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της αύξησης των μεριδίων στις αγορές του πλανήτη και φυσικά των κερδών, των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου και ότι το μάρμαρο θα πληρώσουν πρωτίστως πολύ ακριβά οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας και όλοι οι όμοιοί τους στον πλανήτη.

Εδειξε επίσης και σχετικά σλάιτς με στοιχεία κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της σχετικής ευρωπροπαγάνδας, όπου ανάμεσα σε άλλα εμφανιζόταν αυξημένο το αγροτικό εισόδημα και για παράδειγμα των σιτοπαραγωγών. Βέβαια, ο υπολογισμός αυτός γίνεται ανά μονάδα εργασίας... και δε γίνεται πουθενά λόγος ανά αγροτικό νοικοκυριό και ανά μέγεθος αγροτικού νοικοκυριού. Επ' αυτού επιχείρησε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι αγροτικές τιμές και το αγροτικό εισόδημα θα αυξηθεί... Ομως δε διευκρίνισε για πόσους και για ποιους. Επίσης δε διευκρίνισε πειστικά πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, όταν οι επιδοτήσεις συνεχώς μειώνονται στην πράξη και οι βιομηχανίες - πολυεθνικές επιδιώκουν να πετύχουν ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για να έχουν φτηνή πρώτη ύλη. Οσον αφορά το τελευταίο, βιομηχανίες και πολυεθνικές έχουν και την αρωγή της ΕΕ που καταργεί και πετσοκόβει τις τιμές παρέμβασης, που προσέφεραν έστω μια ελάχιστη προστασία στους παραγωγούς.

Τα στοιχεία που παρουσίασε για να δείξει ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι που παίρνουν κάτω από 5.000 ευρώ δε θίγονται, αποκαλύπτουν ότι αυτό δεν αποτελεί καμία ευγενική προσφορά της ΕΕ. Εδειξε ότι το 70% που λαμβάνουν εισπράττουν το 15% των επιδοτήσεων. Ερωτήσεις όπως, τι άλλαξε προς το καλύτερο, αφού το 1992 το 80% λάμβανε το 20% των επιδοτήσεων, καθώς και πόσοι αγρότες που λαμβάνουν κάτω από 5.000 ευρώ θα μείνουν στην αγροτική παραγωγή μετά τα νέα μέτρα της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, έμειναν διπλωματικά αναπάντητες.

Βέβαια το όλο θέμα είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορούσε να καλυφτεί ούτε σε μια συζήτηση σαν τη χτεσινή, ούτε σε ένα μόνο δημοσιογραφικό κείμενο. Αν και ο Τ. Χανιώτης έδειξε πρόθυμος ν' ακούσει ερωτήσεις και απορίες - ασχέτως των απαντήσεων που έδινε - ο υπεύθυνος ενημέρωσης του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Ιερ. Παπαδόπουλος, που εκτελούσε χρέη συντονιστή, ήθελε να τελειώνει η όλη ιστορία όπως - όπως.


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ