Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Μεγάλα κέρδη, πολλοί οι κίνδυνοι

Το περιβόητο 5ετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ - που έχει ως στόχο την αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης με μείωση του προσωπικού και των επενδύσεων, την αύξηση των εισαγωγών, την εντατικοποίηση της εργασίας την αύξηση των τιμολογίων - στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Το βεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ που ανακοινώθηκαν χτες, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη της Επιχείρησης - που θα μοιραστούν οι ιδιώτες για το 2002 - εκτινάχτηκαν στα 216 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 157,9% σε σύγκριση με την οικονομική χρήση του 2001.

Ετσι, η διοίκηση της Επιχείρησης, ανακοινώνοντας χτες τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, δήλωσε πως και το 2003 θα συνεχίσει να επικεντρώνει τις προσπάθειές της για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητάς της στα πλαίσια του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Επιχείρησης.

Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η ΔΕΗ εμφανίζει για τη χρήση του 2002 αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11,2% (ανήλθε σε 3.437 εκατομμύρια ευρώ). Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 3,7% και στις αυξήσεις των τιμολογίων κατά 3,6 το Ιούλη του 2001 και κατά 3,85 τον Ιούλη του 2002. Την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ πανηγυρίζει για τα οικονομικά αποτελέσματά της, στο δελτίο καταγράφεται ότι οι δαπάνες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 34,1% και ανήλθαν στα 165 εκατομμύρια ευρώ, εξέλιξη που οφείλεται στις αυξημένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό, ότι η κερδοφορία της ΔΕΗ, δεν προκύπτει από την ανάπτυξης της Επιχείρησης, αλλά προέρχεται από τη συμπίεση του κόστους και την αύξηση των τιμολογίων. Είναι φανερό ότι η ΔΕΗ λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομική κριτήρια στοχεύει πλέον αποκλειστικά στην απόδοση κερδών στους ιδιώτες που κατέχουν πακέτα, απεμπολώντας το ρόλο της ως κοινωφελής επιχείρηση.

Ετσι, μπρος στα πρόσκαιρα υπερκέρδη των ιδιωτών, υπονομεύεται η επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, αυξάνεται η εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας, ενώ ο ελληνικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με τη χειροτέρευση των υπηρεσιών, τη μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια, τη μείωση των θέσεων εργασίας, αλλά και την επισφαλή ηλεκτροδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ