ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ναι» ή «όχι»

Ενα πολύπλοκο νομικό κείμενο 450 σελίδων πρέπει να μελετήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» σε δημοψηφίσματα

Ενα «ναι» ή ένα «όχι» εντός δέκα ημερών απαιτεί ο ΓΓ του ΟΗΕ από τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τ. Παπαδόπουλο, και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ρ. Ντενκτάς, μετά την κατάθεση του τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου του για την επίλυση του Κυπριακού. Με τον τρόπο αυτό ο ΓΓ του ΟΗΕ κλιμακώνει την πίεση, που κορυφώνεται για τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου εξαιτίας και της στάσης που κρατά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει τοποθετήσει το συνολικό βάρος των αποφάσεων στις πλάτες της Λευκωσίας.

Το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους, σε Αθήνα και Λευκωσία, «δυσμενέστερο», καθώς η περιοχή της Καρπασίας αφαιρείται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση και δε λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις της Λευκωσίας για το θέμα των εποίκων και της επιστροφής των προσφύγων. Ταυτόχρονα, καμία ουσιαστική πρόνοια δεν υπάρχει για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας του νέου κράτους, που το σχέδιο φιλοδοξεί να δημιουργήσει.

Πέραν αυτών, η απαίτηση του ΓΓ του ΟΗΕ ουσιαστικά περιγράφει μια νέα διαδικασία για κατάληξη σε οριστική συμφωνία στο Κυπριακό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Κόφι Ανάν εισηγείται την προσυπογραφή συμφωνίας από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, την Ελλάδα και την Τουρκία, για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 30 του Μάρτη. Η νέα μεθοδολογία αλλάζει ουσιαστικά το αντικείμενο της υπογραφής, που σε προηγούμενες προτάσεις αφορούσε στη συνολική συμφωνία λύσης. Στο νέο σχέδιο ο Γενικός Γραμματέας θέτει συγκεκριμένη ημερομηνία σε κάθε πλευρά που να τοποθετηθεί με ένα «ναι» ή ένα «όχι», δέκα μέρες μετά την αναχώρησή του από την Κύπρο, δηλαδή στις 10 του Μάρτη. Σε περίπτωση που δεν αλλάξουν τα υφιστάμενα δεδομένα, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να καλέσει στις 10 του Μάρτη όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη σε διάσκεψη για να υπογράψουν συμφωνία για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.

Ντενκτάς: Μας κάλεσε στη Χάγη

Τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ενισχύει ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος, αμέσως μετά την επιστροφή του στην κατεχόμενη Λευκωσία, αποκάλυψε πως στη χτεσινή συνάντηση ο Κόφι Ανάν ζήτησε από τον ίδιο και τον Τάσο Παπαδόπουλο να του πουν στη σημερινή τους συνάντηση κατά πόσον αποδέχονται το τρίτο σχέδιο. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Ντενκτάς, σε περίπτωση που η απάντηση των δύο πλευρών είναι αρνητική, ο ΓΓ του ΟΗΕ προσκάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς και τον Τάσο Παπαδόπουλο να μεταβούν στη Χάγη στις 10 του Μάρτη για να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή χωριστών δημοψηφισμάτων ανάμεσα στις δύο κοινότητες στις 30 του Μάρτη. Σε δηλώσεις πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου του στα Κατεχόμενα, τις οποίες μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να προκηρυχτεί δημοψήφισμα παραμερίζοντας «την κυβέρνηση, τη Βουλή και τον Πρόεδρο» του ψευδοκράτους. Συνεχίζοντας, είπε ότι ακόμα και νομικοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν το «σχέδιο Ανάν», ενώ υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχουν ακόμα λεχθεί. Είπε, επίσης, ότι ο κόσμος θα κληθεί να πει «ναι» ή «όχι» χωρίς να γνωρίζει οτιδήποτε. «Το θέμα πρέπει πρώτα να περάσει από τη Βουλή. Αυτή πρέπει να αποφασίσει αν θα γίνει δημοψήφισμα», κατέληξε.

Η Αθήνα

Σύμφωνα με όσα είπε χτες ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, το τρίτο «σχέδιο Ανάν» περιέχει τις τροποποιήσεις και εκείνες τις αναμορφώσεις του δεύτερου σχεδίου, τις οποίες είχε προαναγγείλει ο ίδιος, μοιράζοντας, την περασμένη Κυριακή, πάλι μέσω του Αλβάρο ντε Σότο, το γνωστό μνημόνιο. Ο,τι περιέχει εκείνο το κείμενο, περιέχεται τώρα στο τρίτο σχέδιο, το οποίο όμως είναι μια επανάληψη, ως προς άλλα σημεία των προηγούμενων. Υποκαθιστά, δηλαδή, το προηγούμενο, και είναι πλέον αυτό η βάση για τις διαπραγματεύσεις. Μέσα στο κείμενο - πέραν του μνημονίου - δεν περιέχονται και κάποια άλλα νέα στοιχεία, εκτός από κάποια σχόλια σε δύο σημεία ή κάποιες παρατηρήσεις, που έχουν το χαρακτήρα επεξηγήσεων, αλλά πολλές φορές και στις επεξηγήσεις υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Εκεί, λοιπόν, χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «συμφωνία και των δύο δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο δηλούμενη την ίδια στιγμή και δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνον αν και οι δύο είναι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια διαπραγματεύσεων. Ομως, και οι δύο προσπαθούν - και δικαίως θα έλεγα, όσον αφορά εμάς - να εξεταστούν ορισμένα θέματα. Ο κ. Ανάν θα διαπιστώσει, φαντάζομαι, την αδυναμία άμεσης υπογραφής αυτού του τρίτου σχεδίου και κατόπιν τούτου δε θα ζητήσει την υπογραφή, αλλά θα τους ζητήσει να υπογράψουν μια δήλωση ότι θα θέσουν και οι δύο πλευρές αυτό το σχέδιο σε δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου».

ΚΥΠΡΟΣ
Συναντήσεις κάθε μέρα

Απρόσμενα σύντομη ήταν η χτεσινή πρώτη κοινή συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο και τον Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του απερχομένου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

Κράτησε μόνο 45 λεπτά και όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος συζητήθηκαν μόνο διαδικαστικά θέματα. Θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 π.μ. νέα κοινή συνάντηση με τη χτεσινή σύνθεση, για συζήτηση των θεμάτων ουσίας.

Παρότι η χτεσινή συνάντηση χαρακτηρίστηκε διαδικαστική, πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε χρόνος στις δύο πλευρές να εξετάσουν τα διάφορα θέματα και να επανέλθουν αύριο με απαντήσεις.

Κατά την αποχώρησή του, ο Ραούφ Ντενκτάς περιορίστηκε να δηλώσει «αύριο», ενώ ο Αλβαρο ντε Σότο μίλησε για «αλλαγή σχεδίων» χωρίς να διευκρινίσει τη δήλωσή του.

Ο Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε αργότερα στο πολιτικό του γραφείο ότι η πρώτη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς ήταν «πολύ καλή, πολιτισμένη και ανθρώπινη». Πρόσθεσε ότι το αναθεωρημένο σχέδιο θα μελετηθεί στην ολότητά του «γιατί δεν μπορεί κανείς να συζητεί μια πρόνοια». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν θέματα που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και άλλα μικρότερης σημασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί η ελληνική πλευρά είναι το εδαφικό, ώστε το ποσοστό εδάφους που θα επιστραφεί να είναι τέτοιο που να διασφαλίζει την επιστροφή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού προσφύγων στα σπίτια τους, ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνει και το μέλλον της Καρπασίας.

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο

Σε νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα θα τοποθετηθούν τα κυπριακά κόμματα επί των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού. Κατά τη χτεσινή, που κράτησε ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και κράτησε σχεδόν δύο ώρες, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις, από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, καθώς και γενική ανταλλαγή απόψεων. Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε επίσης για τις συνομιλίες του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης, που προήδρευσε για τελευταία φορά του Εθνικού Συμβουλίου, αποχαιρέτησε τα μέλη του, δεδομένου ότι η θητεία του λήγει αύριο τα μεσάνυχτα.

Ο Τ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας αναμένει σήμερα απάντηση από τα δύο μέρη αν αποδέχονται ή όχι το νέο αναθεωρημένο σχέδιο. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας αναμένει απάντηση μέχρι τις 10 Μαρτίου, είπε ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή κοινή συνάντηση, που θα αρχίσει στις 10 το πρωί.

Στα κατεχόμενα ο Γκιούλ

Επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει τις προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι», η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού αποσκοπεί στην ενθάρρυνση του Ραούφ Ντενκτάς να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν.

Πολιτική συγκέντρωση στην Καισαριανή

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις», που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Καισαριανής, τη Δευτέρα 3 Μάρτη, στις 6.30μ.μ., στο Δημαρχείο Καισαριανής (Κλαζομενών και Βρυούλων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ