ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι θιασώτες της «ναρκωκουλτούρας» ξαναχτυπούν...

Στο ερώτημα «Σκοτώνουν τα ναρκωτικά;», η απάντηση είναι απλή:« Ρωτήστε τους επιζήσαντες»
Στο ερώτημα «Σκοτώνουν τα ναρκωτικά;», η απάντηση είναι απλή:« Ρωτήστε τους επιζήσαντες»
Μια ακόμα χυδαία πρόταση κατασκευασμένων ψευτοδιλημμάτων και επικίνδυνων διαχωρισμών για τις παράνομες ουσίες, επαναφέρουν στο προσκήνιο Ελληνες βουλευτές, βρίσκοντας πάτημα στο «τολμηρό πνεύμα» που διέπνευσε τις - προ λίγων ημερών -εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Οι θιασώτες της «ναρκωκουλτούρας», ενόψει της διάσκεψης για την ενδιάμεση επανεξέταση των πολιτικών του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά που θα διεξαχθεί στη Βιέννη τον Απρίλη, παρακάμπτουν τα πραγματικά αίτια που γεννούν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και επαναδιατυπώνουν το αίτημά τους για αποποινικοποίηση της κάνναβης, χορήγηση ηρωίνης με ιατρικό έλεγχο και το διαχωρισμό «μαλακών» και «σκληρών» ναρκωτικών, με πρότασή τους που περιλαμβάνεται σε έγγραφο προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το κείμενο υπογράφουν 110 ευρωβουλευτές και 21 βουλευτές από 15 χώρες. Τη διάδοση της κατάπτυστης πρότασης στη χώρα μας ανέλαβαν: Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης, οι βουλευτές Μαρία Δαμανάκη, Θόδωρος Κοτσώνης, Πέτρος Τατούλης, Στέφανος Μάνος, Φώτης Κουβέλης και Ασημίνα Ξηροτύρη, οι οποίοι για το σκοπό αυτό παραχώρησαν χτες, συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα, ζητούν την αναθεώρηση ή κατάργηση των συμβάσεων του ΟΗΕ του 1961, του 1971 και του 1988 για τον έλεγχο της κάνναβης και άλλων ουσιών, με «στόχο να ταξινομηθούν εκ νέου οι ουσίες και να νομιμοποιηθεί η χρήση κάποιων ναρκωτικών και πέραν των ιατρικών και επιστημονικών σκοπών». Παράλληλα προτρέπουν το Συμβούλιο και τα κράτη - μέλη της ΕΕ να λάβουν υπόψη τους «τα θετικά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται από την εφαρμογή πολιτικών βασιζόμενων στη μείωση των ζημιών και των κινδύνων στην αποποινικοποίηση της χρήσης ορισμένων ουσιών, στη μερική αποποινικοποίηση της πώλησης κάνναβης και των παραγώγων της και στη χορήγηση ηρωίνης υπό ιατρικό έλεγχο».

Να σημειωθεί ότι ανάλογη πρόταση από ομάδα ευρωβουλευτών υποβλήθηκε το 1998, στο Κοινωνικό Τμήμα του ΟΗΕ κατά την έκτακτη ΓΣ που έγινε στις 8-10 Ιούνη και ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Η πρόταση απορρίφθηκε χωρίς να περάσει στην ημερήσια διάταξη, ως αντιεπιστημονική, αντικοινωνική και επιβλαβής για τη δημόσια υγεία.

Επίσης το Φλεβάρη του 2002 παρουσιάστηκε η Ετήσια Εκθεση 2002 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών, στην οποία τονίζονταν: «Η νομιμοποίηση της κάνναβης αποτελεί μέγα ιστορικό λάθος».

Καλύτερη απάντηση προς όλους τους υποστηρικτές της «ναρκωκουλτούρας», αποτελεί η Ετήσια Εκθεση για το 2002, η οποία παρουσιάστηκε χτες και υπογραμμίζει: «Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης προωθούν τους στόχους τους μέσα από επιθετικές, καλά χρηματοδοτούμενες εκστρατείες και με το πάθος του ιεραπόστολου. Ομως, τα επιχειρήματά τους δεν αντανακλούν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς δρόμοι στην κατάχρηση των ναρκωτικών. Η αλήθεια είναι ότι η κατάχρηση δημιουργεί προβλήματα για τους χρήστες, για το άμεσο περιβάλλον τους και, τελικά, για ολόκληρη την κοινωνία. Η ανάδυση μιας οικονομίας που στηρίζεται στις παράνομες ναρκωτικές ουσίες ευθύνεται για την αποσταθεροποίηση του κράτους και την αποδυνάμωση του πολιτικού συστήματος λόγω της διαφθοράς»...

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Η πολιτεία αδιαφορεί σκόπιμα για τις αιτίες

Βάναυση υποτίμηση της νοημοσύνης του ελληνικού λαού, χαρακτηρίζει το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) με ανακοίνωσή του, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον απολογισμό του πρώτου χρόνου εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

«Η υπέρμετρη "αισιοδοξία" για την πορεία του σχεδίου που αποπνέει ο πρωθυπουργός, δε συμβαδίζει με τους ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς διόγκωσης του προβλήματος των ναρκωτικών. Η υποκρισία της πολιτείας να θεωρεί τη μείωση των θανάτων ως μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης του προβλήματος, αφήνοντας εσκεμμένα "εκτός" εκείνα τα στοιχεία, όπως την αύξηση των νέων χρηστών, τη μείωση του ορίου ηλικίας έναρξης της χρήσης, που πέρα από κάθε αμφιβολία δείχνουν πώς το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης συνεχώς διογκώνεται, δείχνει ξεκάθαρα πως το πρόβλημα έχει πια μπει σε τροχιά διαχείρισης που θέλει άδεια τα πεζοδρόμια μέχρι το 2004 από τους "ασθενείς" εξαρτημένους και όχι ριζικής λύσης του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η πολιτεία σύμφωνη με τις επιλογές της ΕΕ αδιαφορεί σκόπιμα για τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα της τοξικομανίας και επικεντρώνει την προσοχή της μόνο στη "μείωση της βλάβης" από τη χρήση ουσιών, καθώς και την αποδοχή του προβλήματος ως "αναγκαίου κακού"», υπογραμμίζει το ΕΣΥΝ και συνεχίζει ότι πάγιο αίτημα είναι η «εθνική στρατηγική για την εφαρμογή πρωτογενούς πρόληψης που να στοχεύει στην ανατροπή των αιτιών που γεννούν την εξάρτηση, που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των εργαζομένων, των ανέργων, της οικογένειας, της νεολαίας, των μαθητών, των στρατευμένων».

Το ΕΣΥΝ με όπλο την εικοσάχρονη πορεία του στο αντιναρκωτικό κίνημα προσκαλεί όλους τους κοινωνικούς φορείς να αντιδράσουν «στην υποθήκευση του μέλλοντός μας, ενωμένοι και αντιμέτωποι προς κάθε μορφή κοινωνικής αφασίας, παράδοσης, υποταγής και εξάρτησης».

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 2/3/2003 και ώρα 1.00 μ.μ. τελούμε 40ήμερο Αρχιερατικό μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας αδελφής, θείας και φίλης

ΜΑΡΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ

Τα αδέλφια: Θεόδωρος και Δήμητρα Κατριβάνου, Ρένα Ρουσάκη - Κατριβάνου, Ασημίνα Κωτσάκη, Θανάσης και Χαρούλα Δημητρακοπούλου, Ηλίας και Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Τασία και Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Τα ανίψια. Οι φίλοι. Οι λοιποί συγγενείς.

Κηδεία

Πέθανε χτες, ξαφνικά, ο αγωνιστής μαχητής του ΔΣΕ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Σάββατο, ώρα 11.30 π.μ., από το Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

Αναβάλλεται η εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου

Την προσωρινή αναβολή - για τεχνικούς λόγους - της προγραμματισμένης για τις 14 Μάρτη 2003 εκτόξευσης του πρώτου ελληνικού δορυφόρου από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, ανακοίνωσε η «Hellas-Sat».

Οπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια των προκαθορισμένων τεχνικών ελέγχων ποιότητας και δοκιμών που διενεργεί η «Lockheed Martin» στον πύραυλο «Atlas V» - ο οποίος θα μεταφέρει τον «Hellas Sat» - βρέθηκαν τριχοειδείς ρωγμές σε κόλληση στη δεξαμενή οξυγόνου της μηχανής του πυραύλου. Στόχος τώρα είναι η νέα ημερομηνία εκτόξευσης του δορυφόρου να προσδιοριστεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να μην επηρεαστεί το εγχείρημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ