ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Θέλουν να χαρίσουν τα μισά δάση στους καταπατητές!

Εντονη η αντίδραση της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και στις προκλητικές δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ

Στη δραστική μείωση του δασικού πλούτου της χώρας κατά 40% ή ακόμη κατά 50%, προς όφελος των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων, ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση - σε αγαστή σύμπνοια με τη ΝΔ - με το νέο δασοκτόνο νομοσχέδιο! Με τον τρόπο αυτό τα δύο κόμματα ομολογούν απερίφραστα, ότι αυτά όπλιζαν το χέρι των εμπρηστών που επί δεκαετίες ταλανίζουν τον τόπο, αφήνοντας πίσω τους αθώα θύματα και καταστροφές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών και που τώρα όχι μόνο αθωώνονται, αλλά και... δικαιώνονται!

Χαρακτηριστική για την ωμότητά της είναι χτεσινή δήλωση της - προστάτιδας του φυσικού περιβάλλοντος, κατά τα άλλα - υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία «περίπου το 80% της Ελλάδας είναι δάση και δασικές εκτάσεις. Ε, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το 80%. Είναι καλύτερο αν πούμε τα δάση είναι το 40, το 50% και να τα προστατεύσουμε αποτελεσματικά»! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά προχώρησε και παραπέρα ζητώντας διακομματική συναίνεση στο έγκλημα αυτό λέγοντας ότι το νόμο που θα φέρει το υπουργείο Γεωργίας θα πρέπει να τον στηρίξουν όλα τα κόμματα...

Οι δασολόγοι

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν συνέχεια όσων ειπώθηκαν στη Βουλή, τόσο από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, όσο και από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και από πολλούς βουλευτές των δύο κομμάτων, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας που χαρίζει τις εντός σχεδίου δημόσιες δασικές εκτάσεις στους καταπατητές, στο πλαίσιο της οποίας προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη συνειδητά αντιδασική τους πολιτική ρίχνοντας όλη την ευθύνη στους... δασολόγους!

«Οταν ο πρώην υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας ήθελε να φέρει νόμο που να νομιμοποιεί τις καταπατήσεις, οι δασικοί υπάλληλοι αποκαλούνταν παρακράτος - τονίζει απαντώντας με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) - τώρα που ο κ. Μητσοτάκης και η κα Παπανδρέου καλούν τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ να φέρει το νέο δασονόμο, επιχειρούν τη σπίλωση των εργαζομένων στη δασική υπηρεσία, με στόχο τον εκφοβισμό, ούτως ώστε να περάσει χωρίς αντιδράσεις ένας νόμος που θα ευνοεί τους καταπατητές και τα μεγάλα συμφέροντα που έχουν σα στόχο το σφετερισμό της δημόσιας περιουσίας».

«Οι παραπάνω δηλώσεις - συνεχίζει η ΠΕΔΔΥ - δημιουργούν ένα πολύ νοσηρό κλίμα κατά των δασών, αλλά και των δασικών υπαλλήλων επειδή πολύ απλά τηρούν και εφαρμόζουν το νόμο. Και όλα αυτά επειδή είναι έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την καταστροφή των δασών. Η απάντηση σε αυτού του είδους τον αμοραλισμό και τη χυδαιότητα είναι η αντίσταση με όρους ευπρέπειας και κατοχύρωσης θέσεων».


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στα χέρια ιδιωτών η μαρίνα Ζέας

Στα χέρια ιδιωτών πέρασε ήδη η μαρίνα Ζέας, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά αρνείται να πει ξεκάθαρα στους ξεπουλητές της κυβέρνησης και τους ιδιώτες «κάτω τα χέρια από το Πασαλιμάνι». Μετά τη σχετική συζήτηση που έγινε στις 5.2.2003 για το θέμα αυτό, ο Κώστας Τζατζάνης επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς Αναγέννηση» επανέφερε το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26.2.2003 με συγκεκριμένη πρόταση να εκφραστεί με σαφήνεια η αντίθεση του Δήμου στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης. Δυστυχώς, οι άλλες παρατάξεις δεν το θεώρησαν σκόπιμο και έτσι το θέμα δε συζητήθηκε...

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην ανάδοχο κοινοπραξία «Μαρίνα Ζέας ΑΕ» και την «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» (θυγατρική του ΕΟΤ), η πρώτη θα έχει την εκμετάλλευση της μαρίνας για 40 χρόνια! Στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι επιχειρήσεις: «Προμηθέας Gas» (Κοπελούζος), «Κυριακούλης - Μεσογειακαί Κρουαζιέραι», «Εμπορική Ακίνητης Περιουσίας», «Τεχνική Εταιρία "Αθηνά"» και «Εμπεδος».

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά για τους σχεδιασμούς που γίνονται, η χωρητικότητα ελλιμενισμού σκαφών θα αυξηθεί κατά 155 θέσεις (από 512 που είναι σήμερα σε 667), θα κτιστούν «κατασκευές υποδοχής των επισκεπτών», «ψυχαγωγίας (εστιατόρια, αναψυκτήρια)» ή «ανάπλασης και σύνδεσης με το αστικό περιβάλλον», τη στιγμή που η ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία για το χώρο δεν επιτρέπει να κτιστεί απολύτως τίποτα, αφού οι χώροι είναι κοινόχρηστοι και μη οικοδομήσιμοι.

Ακόμα, θα αυξηθούν οι υπαίθριες θέσεις στάθμευσης, σ' ένα χώρο που το ιδιωτικό αυτοκίνητο γενικά εκτοπίζει διαρκώς τον περίπατο, τη φύτευση, την ψυχαγωγία και τον ελεύθερο χώρο των παιδιών. Ενώ, θα επιβληθεί νέα εισπρακτική πολιτική για τον ελλιμενισμό. Ηδη ζητούνται εξαπλάσια τέλη από τους ψαράδες! Ακόμα, υπάρχει πρόβλεψη να μπουν μπάρες και να εγκατασταθεί στο χώρο ιδιωτική αστυνομία!

Με ανακοίνωσή της η παράταξη «Πειραιάς - Αναγέννηση» καταγγέλλει τους παραπάνω σχεδιασμούς και επισημαίνει ότι «οι ανάγκες που έχει το Πασαλιμάνι μόνο με την παρέμβαση της πολιτείας και τον έλεγχο του Δήμου μπορούν να ικανοποιηθούν, για: βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων, καθαριότητα, φυτεύσεις, καθαρισμό, ανανέωση και περιφρούρηση των νερών του. Εισπρακτική πολιτική σύγχρονου ελλιμενισμού με προσανατολισμό στα κότερα και αποτελεσματικό έλεγχο πλήρους αντιρρυπαντικής διάθεσης των αποβλήτων τους. Επαρκή και διακριτική φύλαξη. Αναβάθμιση του Ναυτικού Μουσείου που κάποιοι το ξεπούλησαν και εγκατέλειψαν». «Είναι καιρός, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, να πούμε ΟΧΙ και να παλέψουμε. Να μην τους αφήσουμε να επενδύσουν κτίζοντας πάνω στους δικούς μας ελεύθερους χώρους, χερσαίους και θαλάσσιους».


ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Κινδυνεύουν από την πρόταση του Παναθηναϊκού

Ως «Δαμόκλειος σπάθη», κρέμεται πάνω από το χώρο των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η πρόταση του Παναθηναϊκού να καθετοποιήσει, ως προς τη Λεωφόρο, το γήπεδό του και να το επεκτείνει σε βάρος σχολείων, δρόμων και ελεύθερων χώρων - πρόταση που έγινε ουσιαστικά αποδεκτή από κυβερνητικούς παράγοντες.

Τα παραπάνω επισημαίνει με ανακοίνωσή της η «Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής». Παράλληλα, τονίζει ότι η επέκταση αυτή «θα συνοδευτεί από πλήθος βοηθητικών και εμπορικών εγκαταστάσεων που θα επεκταθούν στο χώρο των Προσφυγικών όπου θα γίνει και υπόγειο γκαράζ».

«Ολα αυτά τα εγκληματικά σε βάρος του περιβάλλοντος - σημειώνει η Επιτροπή - και της ποιότητας ζωής της Αθήνας, με κανένα τρόπο δεν προβλέπονται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τη μελέτη ενοποίησης χώρων πρασίνου του ΟΡΣΑ». Αντιθέτως, τα εν λόγω σχέδια, προβλέπουν την απομάκρυνση του γηπέδου και τη δημιουργία εκεί χώρου πρασίνου. «Σε αυτό το στόχο, συνεχίζει η ανακοίνωση, επιμένουν και αγωνίζονται οι πολίτες της Αθήνας και οι συλλογικοί φορείς τους και ζητούν από το Δήμο της Αθήνας να πάρει επιτέλους θέση και να αγωνιστεί να αποτραπούν οι επικρεμάμενοι κίνδυνοι». Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή διαμαρτύρεται, στην ανακοίνωσή της, για δικαστικές διώξεις που έχουν αρχίσει εναντίον μελών της, «επειδή υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των πολιτών και του περιβάλλοντος της Αθήνας».

Στο μεταξύ, για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα προσφυγικά, σχετική επιστολή προς τον Τύπο, έστειλε και ο Δ. Ευταξιόπουλος, αρχιτέκτων, κάτοικος των προσφυγικών και αντιπρόεδρος του τοπικού Συλλόγου. Στην επιστολή του επισημαίνει πως «ο μόνος δρόμος ώστε αυτή η έκταση να κρατηθεί "άκτιστη" είναι να ανακαινιστούν και επαναχρησιμοποιηθούν και τα οκτώ κτίρια για οικιστική και πολιτιστική χρήση και μέσω ήπιας ανάπλασης να δεντροφυτευτούν τα 10 στρέμματα ελεύθερων χώρων που υπάρχουν γύρω τους, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής». Και καταλήγει: «Κάθε άλλη μεθόδευση είναι εκ του πονηρού, εξυπηρετεί τεράστια συμφέροντα και θα την αποτρέψουμε με κάθε τρόπο, υπερασπιζόμενοι το συνταγματικό μας δικαίωμα στην κατοικία, την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ