ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΑΛΛΙΚΟΣ - ΑΞΙΟΣ - ΛΟΥΔΙΑΣ - ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ
Εθνικό Πάρκο μόνο τα Δέλτα των ποταμών

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να χαρακτηριστούν Εθνικό Πάρκο και να τύχουν απολύτου προστασίας μόνον η παράκτια ζώνη των εκβολών των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, της Αλυκής Κίτρους και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και όχι η υπόλοιπη ενδοχώρα, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Σχετική εισηγητική έκθεση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος - επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ - προτείνει τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου, στο οποίο, όμως, εκτός των υδροβιότοπων των Δέλτα των παραπάνω ποταμών, συμπεριλαμβάνεται και η ενδοχώρα έκτασης περίπου 200.000 στρεμμάτων που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους για καλλιεργητικούς σκοπούς. Η καλλιεργήσιμη αυτή περιοχή της ενδοχώρας προέκυψε μετά τη διευθέτηση των κοιτών των παραπάνω ποταμών, την αποστράγγιση των ελών και αποδόθηκε στους ντόπιους καλλιεργητές με τους κατά τόπους αναδασμούς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, ποια μέτρα και πότε θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να κηρυχτεί ως Εθνικό Πάρκο μόνον η παράκτια ζώνη και οι εκβολές αυτών των ποταμών.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Πτώση ασανσέρ με 8 τραυματίες!

Εγκληματική αμέλεια της διοίκησης παρά τις προειδοποιήσεις του σωματείου. Σε εργολάβο έχει εκχωρηθεί η συντήρηση του ασανσέρ

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι τρεις φέρουν σοβαρά κατάγματα, από πτώση ασανσέρ στο Νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά. Δύο από τους τραυματίες είναι ασθενείς, δύο ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό και οι υπόλοιποι είναι συγγενείς ασθενών. Το ασανσέρ έπεσε από τον τρίτο όροφο και σταμάτησε στον τρίτο όροφο του υπογείου! Το ίδιο ασανσέρ είχε πέσει άλλες δυο φορές τις δύο προηγούμενες βδομάδες, αλλά ούτε μέτρα ελήφθησαν, ούτε ευθύνες επί της ουσίας αναζητήθηκαν.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το ασανσέρ έπεσε από τον τρίτο όροφο στον τρίτο όροφο του υπογείου, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου μιλά για πτώση από το ισόγειο στο δεύτερο όροφο του υπογείου.

Το έργο της συντήρησης του ασανσέρ έχει ανατεθεί σε εργολάβο, αφού, εδώ και χρόνια, το συγκεκριμένο, όπως και η καθαριότητα και η φύλαξη έχουν δοθεί σε ιδιώτες... Ευθύνες όμως έχει και η διοίκηση, η οποία, πέρα από την ανοχή και τη συνεργία στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ είχε ενημερωθεί για τα ατυχήματα των προηγούμενων ημερών, κανένα μέτρο δεν έλαβε και κανέναν αποτελεσματικό έλεγχο δεν άσκησε στον εργολάβο για να προλάβει το χτεσινό ατύχημα με τα τραγικά αποτελέσματα. Διακινδυνεύοντας έτσι πολλές ανθρώπινες ζωές.

Κι όμως, με υπόμνημά του ο Σύλλογος Εργαζομένων, στις 21-2-2003 (αρ. πρωτ. 141), είχε κάνει γνωστό το θέμα στη διοίκηση του νοσοκομείου και χαρακτηριστικά ανέφερε: «Με το παρόν υπόμνημά μας θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη αγανάκτησή μας μετά το τραγικό ατύχημα που συνέβη με την ελεύθερη πτώση του ασανσέρ του νοσοκομείου μας, Νο 10, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό εργαζομένων αλλά και ασθενών του νοσοκομείου μας. Ζητάμε από εσάς την άμεση διερεύνηση του θέματος και την απόδοση των όποιων ευθυνών διότι και στο παρελθόν έχουν συμβεί παρόμοια ατυχήματα». Αλλά, παρά τις επισημάνσεις αυτές, η διοίκηση δεν έλαβε μέτρα...

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ο Β. Γκατζής, υποδιοικητής του νοσοκομείου, μας είπε ότι «την προηγούμενη φορά, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχαμε, επρόκειτο για ολίσθηση και όχι για πτώση, όπως το χτεσινό ατύχημα, για το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση». Μπροστά όμως στο ζήτημα των κρουσμάτων και επισημάνσεων που είχαν προηγηθεί και κυρίως των ολοκάθαρα επικίνδυνων συνεπειών της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του νοσοκομείου, τόσο για τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους, ο υποδιοικητής μετέθεσε τις ευθύνες στη νομαρχία. Με διαγωνισμό της νομαρχίας ανέλαβε το έργο ο εργολάβος που σήμερα έχει την ευθύνη για τη συντήρηση.

Ομως, παραβλέποντας τις αρνητικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και ολόκληρων τομέων, απλώς, είπε ότι το νέο διαγωνισμό θα τον κάνει το νοσοκομείο, το οποίο θα θέσει αυστηρότερες προδιαγραφές ώστε να είναι πιο αξιόπιστος. Θα ζητήσει την εξ ολοκλήρου ανακατασκευή των ανελκυστήρων. Κι αυτό, ενώ ο ίδιος αποκάλυψε πως είχε διακόψει τη συνεργασία με προηγούμενο συντηρητή γιατί απουσίαζε από το νοσοκομείο. Επιβεβαιώνοντας, και μ' αυτόν τον τρόπο, τον κερδοσκοπικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ιδιώτες, ενώ έχουμε απουσία ουσιαστικού ελέγχου ακόμα και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.

Τις τραγικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους μάς επισήμανε ο Ανδρέας Ροδίτης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων και εκπρόσωπος της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας», φέρνοντάς μας στη μνήμη το θανάσιμο τραυματισμό, πριν τρία περίπου χρόνια, στο ίδιο νοσοκομείο αλλοδαπού εργάτη ο οποίος εργαζόταν ανασφάλιστος σε συνεργείο εργολάβου που είχε αναλάβει τον τομέα της καθαριότητας.

Πριν τρία χρόνια

Στις 9.3.2000 είχε πέσει το ασανσέρ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και είχαν τραυματιστεί ένας γιατρός, ένας νοσοκόμος και ένας ασθενής.

ΕΔΟΕΑΠ
Διαγνωστικό μηχάνημα για πρόληψη μελανώματος

Ενα υπερσύγχρονο διαγνωστικό μηχάνημα που χαρτογραφεί τους σπίλους (ελιές) του δέρματος και άλλες δερματικές βλάβες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μελανώματος, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος διαθέτει πλέον ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Το SIAscope κάνει χαρτογράφηση των υπαρχόντων σπίλων και των δερματικών βλαβών με ψηφιακή ανάλυση της εικόνας τους, αναγνωρίζει κλινικά την επικινδυνότητα της κάθε βλάβης, βαθμολογώντας την και αποθηκεύοντας τα στοιχεία για τη δημιουργία ιατρικού ιστορικού. Η διάγνωση και η εξέταση είναι ταχύτατη (15 δευτερόλεπτα για κάθε βλάβη) και εντελώς ανώδυνη. Το μηχάνημα θα λειτουργήσει για τους 12.500 ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ από τις 10 Μάρτη.

Το 6,5% των σπίλων, επισήμαναν οι γιατροί του ΕΔΟΕΑΠ, μεταλλάσσονται σε μελανώματα, που αποτελούν τον κακοηθέστερο όγκο του δέρματος. Στους παράγοντες αυξημένου κινδύνου εντάσσονται τα ηλιακά εγκαύματα, κυρίως στην παιδική ηλικία, η κληρονομικότητα και ο μεγάλος αριθμός δυσπλαστικών σπίλων στο δέρμα. Ανησυχητικά στοιχεία για ένα σπίλο κρίνονται η απότομη αύξηση μεγέθους, η αλλαγή χρώματος, αν προκαλεί κνησμό (φαγούρα) ή αιμορραγεί χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Πορεία του ΕΣΥΝ την Πέμπτη

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διοργανώνει το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), την Πέμπτη 6 Μάρτη, στις 5 το απόγευμα, στα γραφεία του ΟΗΕ (Αμαλίας 36, Σύνταγμα) και πορεία στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αφορμή για το συλλαλητήριο είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής και η διεξαγωγή συνεδρίου που διοργανώνουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκλείοντας όμως τις φωνές του μαζικού και συνδικαλιστικού κινήματος.

Το ΕΣΥΝ καλεί τα μέλη του και όλους τους φορείς να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και καταγγελίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η οποία σύμφωνα με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντί να θεσμοθετεί μέτρα που να στοχεύουν στην πρόληψη, τη θεραπεία των εξαρτημένων και στην κοινωνική τους επανένταξη, ενισχύει την επέκταση των ήδη αποτυχημένων προγραμμάτων υποκατάστασης και υποθάλπει τέτοια φαινόμενα σήψης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ