ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Στα άκρα οι αντιθέσεις πριν τη συνεδρίαση

Αμερικανοί πεζοναύτες έτοιμοι να αναλάβουν δράση

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες έτοιμοι να αναλάβουν δράση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ενας από τους μεγαλύτερους στόχους του Σαντάμ Χουσεΐν είναι να διαιρέσει τη διεθνή κοινότητα». Αυτό υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, με νόημα, λίγες ώρες μετά την κοινή διακήρυξη των Γαλλίας - Ρωσίας - Γερμανίας, που τόνισαν ότι «δε θα επιτρέψουν την έγκριση μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που να επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας». Ο Κόλιν Πάουελ ήταν ο τελευταίος από μια σειρά Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους, που, χτες, δήλωναν, σε όλους τους δυνατούς τόνους, ότι η ιρακινή ηγεσία «δε συμμορφώνεται και ο χρόνος τελειώνει».

Βαθύτατα διαιρεμένο, παρά τις εκκλήσεις ενότητας που απηύθυνε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, φαίνεται ότι βαίνει προς τη νέα κρίσιμη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Κόφι Ανάν χαρακτήρισε «αρκετά θετική» τη συμβιβαστική πρόταση που έχει παρουσιάσει ο Καναδάς, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφωνίες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εντούτοις, οι πολυήμερες σκληρές διαβουλεύσεις δε φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς. Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της τρίτης ενημέρωσης του Συμβουλίου από τους επικεφαλής των επιθεωρητών για τον ιρακινό αφοπλισμό, στη Νέα Υόρκη αναμένονται οι ΥΠΕΞ, τουλάχιστον, των περισσότερων από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία επιμένουν στις διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις τους.

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν την έγκριση μιας απόφασης που θα επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας δήλωναν, χτες, μετά από συνάντησή τους στο Παρίσι, οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Η συνάντηση κανονίστηκε εκτάκτως και μάλιστα ο Γιόσκα Φίσερ μετέβη, την τελευταία στιγμή, στη γαλλική πρωτεύουσα, ακυρώνοντας όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις του. Τις κοινές αποφάσεις παρουσίασε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι οι τρεις χώρες «θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας» και επανέλαβε ότι κοινός στόχος είναι ο πλήρης αφοπλισμός του Ιράκ. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι οι επιθεωρήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' άπειρον, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι, στην παρούσα φάση, οι επιθεωρήσεις είναι αποτελεσματικές.

Παίρνοντας το λόγο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «οι τρεις χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα, αλλά κοινό στόχο» και τόνισε ότι και «η Κίνα συμμερίζεται τις γαλλο-γερμανο-ρωσικές θέσεις». Οι τρεις άνδρες απέφυγαν να απαντήσουν ξεκάθαρα στο ερώτημα αν θα χρησιμοποιηθεί το δικαίωμα του βέτο από τις Γαλλία - Ρωσία, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι δεν το αποκλείουν.

Ο Ιγκόρ Ιβανόφ, λίγο νωρίτερα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο, πριν μεταβεί στο Παρίσι, είχε, επίσης, εξαπολύσει ευθεία επίθεση κατά της αμερικανικής θέσης για ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του για τα σχέδια αυτά, που «παραβιάζουν τη Χάρτα του ΟΗΕ» και «θα προκαλέσουν σοβαρότατες συνέπειες», αφού εκτίμησε ότι της ανατροπής θα επωφεληθούν οι εξτρεμιστές. Ο Ιβανόφ, επίσης, χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητικές τις λεκτικές επιθέσεις που εκτοξεύουν ΗΠΑ - Βρετανία εναντίον όσων χωρών διαφωνούν με τις θέσεις τους, υπονοώντας φυσικά τις επιθέσεις εναντίον Γαλλίας - Γερμανίας - Ρωσίας.

Ο Γιόσκα Φίσερ, από την πλευρά του, έμεινε σιωπηλός στη συνέντευξη Τύπου. Εμφανίστηκε, όμως, ομιλητικότατος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο «Στερν», όπου τονίζει ότι οι «ΗΠΑ οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της διατήρησης της εδαφικής συνοχής και της σταθερότητας στο Ιράκ, αν κάνουν επίθεση». Ο Φίσερ, επίσης, διατυπώνει αμφιβολίες για τις αμερικανικές διακηρύξεις περί εκδημοκρατισμού των αραβικών χωρών μέσα από στρατιωτική εισβολή.

«Τελειώνει ο χρόνος»

Το ιρακινό καθεστώς συνεχίζει να παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και δε συμμορφώνεται, δήλωναν, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Ισπανός ομόλογός του και σειρά Αμερικανών αξιωματούχων. Αν και τόσο ο Μπλερ όσο και ο Αθνάρ χαρακτήρισαν χρήσιμη την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με εξέχοντα τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, κατέστησαν σαφές ότι «από νομικής άποψης, οι ΗΠΑ καλύπτονται νομικά να εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ και από την απόφαση 1441».

Ο Κόλιν Πάουελ επανέλαβε τις γνωστές απειλές, σε ομιλία του σε Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών, τονίζοντας ότι «τα παιχνίδια έχουν τελειώσει». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φέρεται έτοιμος να παρουσιάσει νέα στοιχεία, ακόμη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδιαίτερα μετά από τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, ο οποίος, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που δημοσίευσε η «Γκάρντιαν», δήλωνε «αισιόδοξος» από τα βήματα συμμόρφωσης της ιρακινής ηγεσίας και φερόταν αποφασισμένος να το εκφράσει αυτό, έστω και με ουδέτερη γλώσσα, στην έκθεση που θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μαθητές, φοιτητές επί ποδός κατά του πολέμου

Σπουδαστές έχουν αποκλείσει την Ντάουνινγκ Στριτ

Associated Press

Σπουδαστές έχουν αποκλείσει την Ντάουνινγκ Στριτ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΙΔΝΕΪ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Ενώ οι προετοιμασίες της αμερικανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ κορυφώνονται, αντιστοίχως κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις της αντίστασης των Αμερικανών, αλλά και της υπόλοιπης οικουμένης. Αυλαία μίας πληθώρας κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το Μάρτη, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, ήταν η χτεσινή παναμερικανική φοιτητική αποχή και μέρας δράσης κατά του πολέμου με κεντρικό σύνθημα «Βιβλία και όχι βόμβες». Τη σκυτάλη θα πάρουν το Σάββατο οι μανάδες που την Ημέρα της Γυναίκας θα τη γιορτάσουν κυκλώνοντας το Λευκό Οίκο, διαδηλώνοντας κατά του πολέμου.

Εκατοντάδες Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σφάλισαν τις πόρτες τους χτες από το Βορρά έως το Νότο. Ηδη το μεσημέρι χιλιάδες φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Union Square, στην καρδιά του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, ενώ αντίστοιχες ήταν και οι εκδηλώσεις και διαδηλώσεις και στο Σαν Φρανσίσκο. Δύο πόλεις που βρέθηκαν στο προσκήνιο των χτεσινών κινητοποιήσεων. Μαζί με τους φοιτητές και πολλοί εργαζόμενοι που είτε έκλεισαν τα καταστήματά τους είτε δεν πήγαν στη δουλιά, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των φοιτητών και του αντιπολεμικού κινήματος. Ομως ούτε οι μαθητές έλειψαν από αυτό το μαχητικό «παρών». Δεκάδες σχολεία έκλεισαν και οι μαθητές πήραν μέρος στις διαδηλώσεις και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε εκατοντάδες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Σταματήστε τον πόλεμο» και «Βιβλία όχι βόμβες». Συνθήματα που ακούστηκαν από άκρη σε άκρη, όπου στόχος ήταν ο οριστικός τερματισμός του πολεμικού πυρετού της αμερικανικής κυβέρνησης, απαιτώντας παράλληλα τη χρηματοδότηση της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης, της δωρεάν υγείας και κατά της πείνας που μαστίζει και την αμερικανική κοινωνία, αντί της χρηματοδότησης του πολέμου.

Οι διοργανωτές της Εθνικής Συμμαχίας Νέων και Φοιτητών για την Ειρήνη (National Youth and Student Peace Coalition - NYSPC), μία ομπρέλα οργανώσεων που έχει συστηθεί λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Νεολαίας των ΗΠΑ, φαίνεται ότι δικαιώθηκαν στους στόχους τους, που δεν ήταν άλλοι από το να γίνει η χτεσινή φοιτητική κινητοποίηση η μεγαλύτερη ανάλογη από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Σε Ευρώπη και Αυστραλία

Το κάλεσμα όμως των Αμερικανών φοιτητών ακούστηκε και στη Βρετανία. Αποχές και διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή ακόμη και μαθητών 12 και 13 ετών, έγιναν στην πρωτεύουσα Λονδίνο, στο Μπίρμιγχαμ, το Λιντς, το Σέλφιλντ, το Λίβερπουλ, το Κέιμπριτζ και το Μίλτον Κέινς. Πιο χαρακτηριστική στιγμή η συγκέντρωση εκατοντάδων μαθητών στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και το Κοινοβούλιο.

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές λυκείου πραγματοποίησαν μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αυστραλιανή συμμετοχή σε ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ. Υπολογίζεται πως στο Σίδνεϊ έλαβαν μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο πάνω από δέκα χιλιάδες μαθητές, άλλοι τόσο στη Μελβούρνη και πολλές χιλιάδες στην Αδελαΐδα, το Περθ, το Μπρισμπέιν, την Καμπέρα και το Χόμπαρτ.

Πάνδημος καθώς φαίνεται ήταν και ο φοιτητικός ξεσηκωμός και στην Ισπανία, όπου στη διαδήλωση μόνο στην πρωτεύουσα Μαδρίτη πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες. Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές πήραν μέρος και στη διαδήλωση που έγινε στη Στοκχόλμη, στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Συντονισμένος εκβιασμός από στρατηγούς και Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.- «Αν δε συμμετάσχουμε (στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ), θα υποφέρουμε το ίδιο από τον πόλεμο. Αλλά δε θα αποζημιωθούμε για τις απώλειές μας, και δε θα έχουμε λόγο μετά την κατάληξή του». Στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Ο τουρκικός στρατός αποφάσισε χθες να ρίξει το βάρος του πίσω από την προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταστείλει την «ανταρσία» στο κόμμα του και να αποσπάσει από τη Βουλή την επιδιωκόμενη συναίνεσή της στην παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων στον αμερικανικό στρατό ενόψει του πολέμου του Ιράκ. Η κυβέρνηση των Ερντογάν και Αμπντουλάχ Γκιουλ σκέφτεται, σύμφωνα με τις - επαναληφθείσες χθες - δηλώσεις του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ, να ξαναφέρει το θέμα προς ψηφοφορία στη Βουλή. «Οι συνθήκες μεταβάλλονται ταχύτατα», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του ΑΚ, Ντενγκίρ Μιρ Μεμέτ Φιράτ, εξηγώντας ότι, μετά τις δηλώσεις Οζκιόκ, «πολλοί βουλευτές σκέπτονται να αλλάξουν στάση και να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης, αν ξανάρθει στη Βουλή».

Ο Τούρκος επιτελάρχης στάθηκε στη λαϊκή αντίθεση κατά του πολέμου - «λένε ότι το 94% του λαού είναι κατά του πολέμου, αλλά είναι λάθος. Το 100% του λαού είναι κατά του πολέμου», είπε - αλλά για να τη βγάλει από τη μέση: «Η άποψη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ταυτίζεται με την άποψη της κυβέρνησης, όπως αντανακλάται στην πρόταση που κατέθεσε. (Με την τουρκική συμμετοχή) ο πόλεμος θα είναι βραχύτερος, θα υπάρξει λιγότερος πόνος... θα πεθάνουν λιγότεροι». Ο Οζκιόκ, σε μια επίδειξη του «βυζαντινού» σκεπτικού του, είπε ότι ο στρατός δεν παρενέβη νωρίτερα, επειδή «θα επηρέαζε την έγκριση του σχεδίου νόμου και αυτό δε θα ήταν δημοκρατικό». (Προφανώς, εννοώντας ότι τώρα ...είναι).

Ωστόσο, ακόμη και η παρέμβαση του στρατού ενδέχεται να μη φέρει την έγκριση της διέλευσης των 62.000 Αμερικανών στρατιωτών από το τουρκικό έδαφος: Ο τουρκικός Τύπος επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ έχει ξεκαθαρίσει πως δε θα εγκρίνει τη διέλευση χωρίς νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπήρξε η εικασία ότι ήταν ο Σεζέρ που «εμπόδισε το στρατό να παρέμβει νωρίτερα».

Η άποψη της κυβέρνησης και των στρατηγών είναι πως «πρέπει να περιοριστεί η ζημιά» από τον πόλεμο. Οχι τόσο όσον αφορά στην οικονομική διάσταση - χωρίς παροχή διευκολύνσεων, δεν υπάρχει βοήθεια, είχε πει την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ΥπΕξ των ΗΠΑ - αλλά κυρίως όσον αφορά στη γεωπολιτική. Ο Οζκιόκ απείλησε ανοιχτά τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ ότι, αν διεκδικήσουν τη σύσταση κράτους, ο τουρκικός στρατός θα επέμβει: «Υπενθυμίζω στους Ιρακινούς ηγέτες ότι έχουμε δικαίωμα να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ευχόμαστε να δράσουν με μετρημένο τρόπο και πνεύμα συνεργασίας. Εκείνοι που θέλουν να αντικαταστήσουν την ειρήνη με τη σύγκρουση, θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και θα φέρουν την ευθύνη». Την ίδια «γραμμή» ακολούθησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για την ανάγκη «προασπίσεως της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ».

Πάντως, ούτως ή άλλως, παραμένει ανοιχτό ερώτημα, κατά πόσον ο Ερντογάν και ο Γκιουλ προλαβαίνουν να καταθέσουν εκ νέου την πρότασή τους στη Βουλή πριν την Κυριακή, όταν γίνονται οι επαναληπτικές εκλογές στο Σίιρτ. Σύμφωνα με τον ΥπΕξ Γιασάρ Γιακίς, κάτι τέτοιο «είναι απίθανο». Ετσι, η ψηφοφορία παραπέμπεται για αργότερα, αφού ο Ερντογάν εκλεγεί βουλευτής, όπως αναμένεται, και στη συνέχεια καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο. Ετσι, θα περάσουν δύο βδομάδες, ώστε να έχει γίνει και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Τότε, κι αν έχει καταφέρει να μεταπείσει κάποιους από τους 99 βουλευτές που υπολογίζεται ότι απείχαν ή «στασίασαν», η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει και την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή τουλάχιστον κάποιων βουλευτών του για να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους.

Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ έγραψε ότι η Ουάσιγκτον «φέρεται πεπεισμένη πως ο Ερντογάν θα λύσει το πρόβλημα ικανοποιώντας τις επιδιώξεις της». Αλλά το βασικό πρόβλημα των εξοργισμένων με τους τουρκικούς ελιγμούς Αμερικανών στρατηγών είναι το χρονοδιάγραμμα. Η ισλαμιστική εφημερίδα Βακίτ, από την πλευρά της, σχολίαζε ότι το σύνολο του τουρκικού «κοσμικού» Τύπου έχει αρχίσει μια «καμπάνια παραπληροφόρησης», για να κερδίσουν οι Αμερικανοί, οι στρατηγοί και επιχειρηματίες το «πολεμικό τους πόκερ».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Νέα σύνοδος, καμία πρόοδος

ΝΤΟΧΑ.--

Από σκληρούς διαπληκτισμούς σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση σημαδεύτηκε και η έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που ολοκληρώθηκε, χτες, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, χωρίς να καταλήξει, ούτε αυτή, σε κάποια σαφή κοινή θέση. Μάλιστα, χρειάστηκαν δύο ανακοινωθέντα, καθώς στο πρώτο δε γινόταν καν νύξη για το θέμα του Ιράκ, το οποίο, υποτίθεται, αποτέλεσε και την αιτία σύγκλησης της έκτακτης συνόδου.

Την «πλήρη αντίθεσή τους» στην προοπτική ενός στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράκ εκφράζουν στο δεύτερο συμπληρωματικό ανακοινωθέν τους οι 57 συμμετέχοντες στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Στο κείμενο υπογραμμίζεται η άρνηση των ισλαμικών χωρών «να μετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια σε βάρος του Ιράκ» και τονίζεται η ανάγκη «διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας». Επίσης, καλείται η διεθνής κοινότητα να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες που έχουν στόχο την αποτροπή του πολέμου. Είχε προηγηθεί ένα πρώτο ανακοινωθέν, το οποίο αρκούνταν να καταδικάσει τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων και τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας για το θέμα.

Η πολύωρη σύνοδος του Οργανισμού σημαδεύτηκε και αυτή, όπως και η ανάλογη του Αραβικού Συνδέσμου το περασμένο Σάββατο στο Σαρμ ελ Σέικ, από την ανταλλαγή ύβρεων ανάμεσα σε δύο παρευρισκομένους. Ο εκπρόσωπος του Ιράκ, Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, 2ος στην ιεραρχία στο Επαναστατικό Συμβούλιο του Ιράκ, επιτέθηκε φραστικά στον ΥΠΕΞ του Κουβέιτ, Μοχάμεντ Σαμπάχ αλ Σαμπάχ, που εκείνη την ώρα είχε, μόλις, λάβει το λόγο και είχε αρχίσει να αναφέρεται στην πρόταση εξορίας της ιρακινής ηγεσίας που παρουσίασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Ιρακινός διπλωμάτης χαρακτήρισε τον Κουβεϊτιανό ΥΠΕΞ «προδότη του ισλαμικού έθνους, πράκτορα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και πίθηκο», κατηγορώντας τον για την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Κουβέιτ, τα οποία «απειλούν την ιρακινή ασφάλεια».

Στο επεισόδιο προσπάθησε να παρέμβει ο προεδρεύων της συνόδου, εμίρης του Κατάρ, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Η απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της συνόδου, αυτή τη φορά, δε διεκόπη αλλά στη συνέχεια ο εμίρης του Κατάρ απέφυγε να δώσει το λόγο στην κουβεϊτιανή αντιπροσωπεία για να «ανταπαντήσει», τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται εδώ να ανεχθούμε διμερείς αντιπαραθέσεις». Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο εμίρης του Κατάρ παραδέχτηκε ότι, μέχρι στιγμής, «οι μουσουλμανικές χώρες δεν είχαν τη δύναμη να αποφασίσουν για το Ιράκ αλλά τουλάχιστον μπορούν, σήμερα, να πιέσουν για την αποτροπή ενός πολέμου».

Στο περιθώριο της συνόδου φέρεται να έγινε συνάντηση της ιρανικής αντιπροσωπείας με αυτήν των ΗΑΕ, πιθανότατα με θέμα τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δύο πλευρές για αποτροπή του πολέμου: Διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και εξορία της ιρακινής ηγεσίας, αντίστοιχα. Εντούτοις, δεν έγινε καμία σχετική δήλωση και ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Νάτζι Σάμπρι, απέρριπτε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εξορίας του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο τρόμος της μπλούζας...

Δικηγόρος συνελήφθη αργά το βράδυ της Δευτέρας και του απαγγέλθηκε η κατηγορία της παραβίασης του εδάφους ενός εμπορικού κέντρου στην πόλη Γκίλντερλαντ, κοντά στο Ολμπανι, πρωτεύουσα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αφού αρνήθηκε να βγάλει το μακό μπλουζάκι που έγραφε «Δώστε μία ευκαιρία στην ειρήνη» και το οποίο μόλις είχε αγοράσει από εμπορικό κατάστημα στο ίδιο το κέντρο!

«Βρισκόμαστε εντός ενός φαστ φουντ με το γιο μου, όταν με πλησίασαν δύο άντρες της Ασφάλειας και υπό μορφή διαταγής μού δήλωσαν, είτε θα βγάλεις την μπλούζα είτε θα εγκαταλείψετε το εμπορικό κέντρο», δήλωσε ο Τ. Ντάουνς, ο οποίος αρνήθηκε να υποκύψει και συνελήφθη σύμφωνα με το Ρόιτερς, οδηγήθηκε σιδεροδέσμιος στο τμήμα και κρατήθηκε, «αφού παρέμεινε παρανόμως στην ιδιοκτησία του εμπορικού κέντρου».

Η δικάσιμος ορίστηκε για τις 17 Μάρτη και σε περίπτωση που καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους... απλά γιατί φορούσε μία μπλούζα κατά του πολέμου, όπως και ο μαθητής πριν από δύο βδομάδες που αποβλήθηκε από το σχολείο ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Καθώς φαίνεται, στις ΗΠΑ, ο τρόμος των «αντιπολεμικών μακό» είναι μεγαλύτερος και από τον ίδιο τον «Σαντάμ»...

ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Διαψεύδεται η ύπαρξη «μυστικού σχεδίου»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στην ύπαρξη ενός «μυστικού σχεδίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το μεταπολεμικό Ιράκ» αναφέρεται στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου. Ωστόσο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διέψευσε ότι υφίσταται τέτοιο σχέδιο: «Δεν υπάρχει κανένα μυστικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο», δήλωσε χτες στη Νέα Υόρκη.

Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της εφημερίδας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Τζέιμς Μπόουν, υποστηρίζει ότι ο ΟΗΕ «παραβιάζει την ίδια του τη χάρτα με το μυστικό σχέδιο, στο οποίο εξετάζει σχέδια για το μέλλον του Ιράκ», και την κυβέρνηση που θα διαδεχτεί τον Σαντάμ Χουσεΐν, με τον οποίο συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Πάντα κατά τους «Τάιμς», την κατάρτιση του σχεδίου των 60 σελίδων φέρεται να ζήτησε η Καναδή Λουίζ Φρεσέτ, βοηθός του ΟΗΕ, από ομάδα 6 ειδικών. Προβλέπει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την «παρέμβαση» του ΟΗΕ στο Ιράκ μετά την πάροδο τριών μηνών, σε μια πορεία προς «αυτοδιακυβέρνηση» της χώρας, «κατά το πρότυπο του Αφγανιστάν» (!). Η Βρετανία αντιτίθεται στην ανάληψη του ελέγχου του Ιράκ - και άρα και των πετρελαϊκών του πόρων - από τον ΟΗΕ. Αντιπροτείνει την ίδρυση μιας «Αποστολής Βοήθειας του ΟΗΕ» στο Ιράκ. Πηγές των «Τάιμς» λένε ότι ρόλος συντονιστή θα προταθεί στον αλγερινό Λακντάρ Μπραχίμι, που διαχειρίστηκε τη σύσταση κυβερνητικών δομών στο Αφγανιστάν.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμη ότι η Κα Φρεσέτ έχει τις τελευταίες ημέρες «διαβουλεύσεις» με Αμερικανούς απόστρατους στρατηγούς, για να συζητήσουν τη «διαχείριση» στο μεταπολεμικό Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ