ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
Ακατάλυτοι οι δεσμοί του ΚΚΕ με την Κοκκινιά

«Πριν 59 χρόνια, στις 6 του Μάρτη, σε τούτες τις γειτονιές ξεκίνησε η Μάχη της Κοκκινιάς. Σήμερα, την ίδια ημερομηνία, υποδεχόμαστε εδώ τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν πρωτοπόρο στους αγώνες με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ». Με αυτή τη φράση ο Δ. Σεϊτανίδης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας, καλωσόρισε την Αλέκα Παπαρήγα, καταδείχνοντας πόσο βαθιές είναι οι ρίζες του ΚΚΕ στην πόλη. Το κατάμεστο από Κοκκινιώτες δημαρχείο, όπου έγινε θερμή υποδοχή στην Αλ. Παπαρήγα, αποτέλεσε μία ακόμα χειροπιαστή απόδειξη ότι ο λαός της Κοκκινιάς τιμά αυτές τις ρίζες. Οτι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την αγωνιστική του πορεία, στο πλευρό της νέας δημοτικής αρχής, να συνεχίσει την πάλη του για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της πόλης, για την απόκρουση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής που ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση.

Ακριβώς σε αυτούς τους άρρηκτους δεσμούς έκανε αναφορά και ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Μπενετάτος. Μίλησε για τους αγώνες του ΚΚΕ από τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και αργότερα μέσα από την Εθνική Αντίσταση και τους δημοκρατικούς αγώνες. Φτάνοντας στο σήμερα επισήμανε τη στήριξη του ΚΚΕ, τόσο στην προσπάθεια που κάνει ο δήμος για την αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων όσο και στους αγώνες που πρέπει να δώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μην περάσει η παγκοσμιοποιημένη βαρβαρότητα, να εδραιωθεί η ειρήνη. «Στόχος μας, σημείωσε, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν το λαό, όπως είναι τα θέματα Παιδείας και Υγείας και είναι στην πρώτη γραμμή. Θα αφουγκραζόμαστε τον κόσμο και θα στεκόμαστε δίπλα του. Θα κάνουμε προσπάθειες να ανατρέψουμε τη μιζέρια από τη ζωή των δημοτών μας και από την πόλη μας. Αυτή η πόλη έχει ιστορία και θα την τιμήσουμε».

Οι Κοκκινιώτες, που είχαν από νωρίς το πρωί κατακλύσει τη δημαρχιακή αίθουσα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και εκπρόσωποι εκατό και πλέον συλλόγων και μαζικών φορέων της περιοχής, ενημέρωσαν την Αλέκα Παπαρήγα για τα προβλήματα, που ο κάθε κλάδος αντιμετωπίζει, και η ίδια άκουσε με πολλή προσοχή τους προβληματισμούς τους. Παρόντες ήταν και οι επικεφαλής των δημοτικών κινήσεων του δήμου (Β. Τράπαλης, Ν. Πρωτόπαπας και Β. Κίτσος). Κυρίαρχο όμως ζήτημα ήταν το χρέος των 12,5 δισ. δρχ. που άφησε πίσω της η προηγούμενη δημοτική αρχή, σε συνεργία με την κυβέρνηση, αποτέλεσμα του οποίου είναι ο δήμος σήμερα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές του ανάγκες και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι ακόμα και για εφτά μήνες. Μετά την πρόσφατη κινητοποίηση της δημοτικής αρχής και των Κοκκινιωτών η κυβέρνηση αναγκάστηκε την προηγούμενη βδομάδα να δεσμευτεί για 600 εκατομμύρια. «Αυτά όμως - όπως τόνισε ο Στ. Μπενετάτος - είναι καλά κατ' αρχήν, αλλά δε φτάνουν ούτε για το έλλειμμα των προκαταβολών. Οφείλουν στο δήμο το ελάχιστο των υποχρεώσεών τους».

Σήμερα στο δήμο, όπως εξήγησε στους παραβρισκόμενους ο Στέλιος Μπενετάτος, ενώ έχει ληφθεί το 70% των προκαταβολών των κρατικών επιχορηγήσεων του 2003, 1,63 δισ. δρχ., τα χρέη μαζί με αυτές τις προκαταβολές είναι περίπου έξι δισ. και μαζί με τα δάνεια που δεν είναι άμεσα αλλά που έχουν τοκοχρεολύσια 720 εκατ. το χρόνο, ξεπερνούν τα 12 δισ. δρχ. Αν και έχουν παρθεί οι προκαταβολές του 2003 εντούτοις ο δήμος σήμερα σε όσους είχαν σχέση μη μόνιμης εργασίας με το δήμο χρωστάει λεφτά. Πιο συγκεκριμένα, χρωστά στους 130 εργαζόμενους της ΔΕΤΕΟΠΑΝ, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν το 2002 και εξυπηρετούσαν σημαντικό έργο για την πόλη, σε 43 άτομα με ειδικές ανάγκες, που εργάζονται στη ΔΕΤΕΟΠΑΝ, χρωστά από το Σεπτέμβρη, και συνολικά η ΔΕΤΕΟΠΑΝ χρωστάει 360 εκατ. δρχ. Στους 220 συμβασιούχους με μίσθωση έργου, στους οποίους προχώρησε στην ανανέωση της σύμβασής τους η προηγούμενη δημοτική αρχή, χρωστά χρήματα από το Σεπτέμβρη.

«Θέλουμε, επισήμανε, να πληρώσουμε αυτό τον κόσμο και οι εργαζόμενοί μας να απασχολούνται σε θέσεις που να καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δήμου». Η διαφορετική αντίληψη του δημάρχου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εκφραστεί στην πράξη και, όπως δήλωσε, «οι προσλήψεις θα γίνονται με διαφάνεια». Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία για τη συνολική ρύθμιση των χρεών των δήμων που επικαλείται η κυβέρνηση «μια και η ρύθμιση αυτή, που έχει ξαναεφαρμοστεί επί υπουργίας Β. Παπανδρέου, έδωσε τη δυνατότητα δανειοδότησης από το Παρακαταθηκών και Δανείων με μεγάλα επιτόκια. Ουσιαστικά πάνε το πρόβλημα πιο πίσω και το επιτείνουν».

Στο τέλος της ανοιχτής συζήτησης στο δημαρχείο οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής χάρισαν στην Αλέκα Παπαρήγα το σύμβολο της πόλης, ένα αγαλματίδιο που εκφράζει τους αγώνες και τις θυσίες που έχουν δοθεί.

Μεταδώστε την αγωνιστική σας πείρα

Μια σύντομη αλλά ζεστή συνάντηση είχε χτες η Αλ. Παπαρήγα με τους συνταξιούχους της Νίκαιας, κατά την επίσκεψή της στο 1ο ΚΑΠΗ του δήμου, το οποίο εισπράττει και βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα τμήμα του μεγάλου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει συνολικά ο δήμος.

Οι απόμαχοι της δουλιάς υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς για την πορεία των πραγμάτων. Στο επίκεντρο του διαλόγου τους βρέθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, οι πρόσφατες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας που εξανεμίζουν ακόμα πιο γρήγορα το ισχνό εισόδημα των συνταξιούχων, αλλά και αυτές καθεαυτές οι καθηλωμένες συντάξεις πείνας.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε με έμφαση πως το ΚΚΕ θα επιμείνει στην ανάγκη αύξησης των συντάξεων και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την προώθηση των αιτημάτων των συνταξιούχων. Συμπλήρωσε ωστόσο, πως δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια του ΚΚΕ, αλλά απαιτείται σήμερα γενικότερη αφύπνιση των εργαζομένων και συνολικά του λαού και ακατάπαυστη δράση. Κάλεσε δε, τους παρόντες να μεταδώσουν την πλούσια αγωνιστική τους πείρα στους νεότερους, συμβάλλοντας μ' αυτόν τον τρόπο στο να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια καλύτερες μέρες, αφού η παρούσα κατάσταση προοιωνίζεται πως οι νεότερες γενιές θα έρθουν αντιμέτωπες με πολύ χειρότερα μέτρα.

Οι συνταξιούχοι αποχαιρέτησαν την Αλ. Παπαρήγα προσφέροντάς της αναμνηστικά που οι ίδιοι φιλοτεχνούν στον ελεύθερο χρόνο τους, δίνοντας διέξοδο στη δημιουργικότητά τους.

Στο βρεφονηπιακό και στο Πνευματικό Κέντρο

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφτηκε το βρεφονηπιακό σταθμό όπου οι συμβάσεις εργασίας έχουν λήξει στο μη μόνιμο προσωπικό, με αποτέλεσμα και οι συμβασιούχοι να είναι απλήρωτοι και οι ανάγκες να είναι ακάλυπτες, αφού οι εργαζόμενοι κάλυπταν πάγιες ανάγκες. Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για ενιαία προσχολική αγωγή, πως η αρμοδιότητα αυτή έπρεπε να ανήκει στο υπουργείο Υγείας και στη λειτουργία τους ο δήμος θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό λόγο.

Ακολούθως επισκέφτηκε το Πνευματικό Κέντρο το οποίο, όπως την ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι, από το 2000 χρωστάει τα ενοίκια ύψους 100 και πλέον χιλιάδων ευρώ, οι εργαζόμενοι είναι εφτά μήνες απλήρωτοι και την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται από 50 επιπλέον άτομα που απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες του δήμου. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε στους εργαζόμενους την παντελή έλλειψη μουσικής, θεατρικής παιδείας από την εκπαίδευση, αλλά και την απουσία αυτών των αγαθών από την υπηρεσία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Θα στηρίξουμε αγωνιστικές δημοτικές αρχές

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αφού άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, έκανε μια σύντομη τοποθέτηση που αφορούσε κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ορμώμενη από το τεράστιο οικονομικό χρέος του Δήμου Νίκαιας, ενώ ακροθιγώς αναφέρθηκε και σε ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσαν στις τοποθετήσεις τους οι παραβρισκόμενοι.

Σε δήλωσή της σχετικά με την επίσκεψη στη Νίκαια η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Ο λόγος της επίσκεψής μας στη Νίκαια θα έλεγα είναι διπλός: Είναι μια περιοχή, μια πόλη, μια μεγαλούπολη πια, με συσσωρευμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Εδώ ζει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής, της Αττικής φτωχολογιάς. Και βεβαίως, ένα ζήτημα είναι πραγματικά η ευαισθησία που πρέπει να δείξει κανείς στην έκκληση της δημοτικής αρχής. Ανέλαβε τώρα, και έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο χρέος που έχει δημιουργηθεί και το οποίο, πέρα από τις όποιες ευθύνες της προηγούμενης αρχής - δε θα τις αποδώσω εγώ - σε ένα μεγάλο μέρος είναι πρόβλημα που αφορά συνολικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι καρπός της συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή η πολιτική έχει αφήσει το θεσμό με ψίχουλα, ενώ του έχει μεταφέρει πολλές αρμοδιότητες, που άλλες ανήκουν στο θεσμό και άλλες δεν ανήκουν. Και έχει αφήσει στις πλάτες των δήμων να τα λύνουν με το δικό τους τρόπο, είτε καταφεύγοντας στους ιδιώτες, όπου και πάλι θα πληρώνει ο κάτοικος, είτε αφήνοντας τα προβλήματα στις εκκρεμότητες, στα άλυτα. Επειδή μεσολάβησε λίγος χρόνος από τις τοπικές εκλογές, το ΚΚΕ θα κάνει αυτό που υποσχέθηκε: Θα στηρίξει εκείνες τις δημοτικές αρχές που παλεύουν και αγωνίζονται και ταυτόχρονα θα συμβάλει στη στήριξη ενός κινήματος που αφορά στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διεκδικητικούς στόχους, με διεκδικητική διάθεση».

Για την προτομή του Ν. Μπελογιάννη

Η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων, προκειμένου να φιλοτεχνηθεί η προτομή του Νίκου Μπελογιάννη και να τοποθετηθεί στην πόλη της Αμαλιάδας, που είναι και η γενέτειρα του αγωνιστή κομμουνιστή. Για το σκοπό αυτό έχουν ανοιχτεί οι παρακάτω λογαριασμοί: Στην Αγροτική Τράπεζα 322 01 01370837 και στην Εθνική Τράπεζα 309/945797-68. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6945-292.696 και 6977-507.160.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.00 - «Ο ήχος της σιωπής και της γραφής». Η Σοφία Αδαμίδου παρουσιάζει από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ τον Δ. Πετσόπουλο.
  • Στις 19.00 - «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τους Ν. Κατσαρό διευθυντή ερευνών στο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» και αντιπρόεδρο της Ενωσης Χημικών Ελλάδας, Αντ. Κακαρά αρχιπλοίαρχο Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία και Γρ. Πετρόπουλο οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ για τις συνέπειες ενός πολέμου ενάντια στο Ιράκ.
  • Στις 22.40 - Ι. Β. Στάλιν. Ενα αφιέρωμα στηριζόμενο σε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία και σε πλευρές της πολιτικής δράσης του Στάλιν. Μιλά ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επιμέλεια - παρουσίαση Γ. Μηλιώνης.
Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία

Περιοδεία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή 7 Μάρτη και αύριο Σάββατο 8/3 ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης. Θέμα της περιοδείας είναι τα αγροτικά ζητήματα και η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η επικείμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

- Σήμερα Παρασκευή, θα γίνει σύσκεψη με ειδικό θέμα την κτηνοτροφία, στις 7.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Βόνιτσας του Δήμου Ανακτορίου.

- Αύριο Σάββατο, θα γίνει σύσκεψη στις 11 π.μ. για το βαμβάκι στο «Σαλέ» του Δήμου Οινιάδων και στις 7 μ.μ. για τα καπνά σε καφενείο στο Καινούργιο. Το Σάββατο το μεσημέρι ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Αγρίνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ