Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
Ακατάλυτοι οι δεσμοί του ΚΚΕ με την Κοκκινιά

«Πριν 59 χρόνια, στις 6 του Μάρτη, σε τούτες τις γειτονιές ξεκίνησε η Μάχη της Κοκκινιάς. Σήμερα, την ίδια ημερομηνία, υποδεχόμαστε εδώ τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν πρωτοπόρο στους αγώνες με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ». Με αυτή τη φράση ο Δ. Σεϊτανίδης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας, καλωσόρισε την Αλέκα Παπαρήγα, καταδείχνοντας πόσο βαθιές είναι οι ρίζες του ΚΚΕ στην πόλη. Το κατάμεστο από Κοκκινιώτες δημαρχείο, όπου έγινε θερμή υποδοχή στην Αλ. Παπαρήγα, αποτέλεσε μία ακόμα χειροπιαστή απόδειξη ότι ο λαός της Κοκκινιάς τιμά αυτές τις ρίζες. Οτι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την αγωνιστική του πορεία, στο πλευρό της νέας δημοτικής αρχής, να συνεχίσει την πάλη του για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της πόλης, για την απόκρουση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής που ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση.

Ακριβώς σε αυτούς τους άρρηκτους δεσμούς έκανε αναφορά και ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Μπενετάτος. Μίλησε για τους αγώνες του ΚΚΕ από τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και αργότερα μέσα από την Εθνική Αντίσταση και τους δημοκρατικούς αγώνες. Φτάνοντας στο σήμερα επισήμανε τη στήριξη του ΚΚΕ, τόσο στην προσπάθεια που κάνει ο δήμος για την αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων όσο και στους αγώνες που πρέπει να δώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μην περάσει η παγκοσμιοποιημένη βαρβαρότητα, να εδραιωθεί η ειρήνη. «Στόχος μας, σημείωσε, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν το λαό, όπως είναι τα θέματα Παιδείας και Υγείας και είναι στην πρώτη γραμμή. Θα αφουγκραζόμαστε τον κόσμο και θα στεκόμαστε δίπλα του. Θα κάνουμε προσπάθειες να ανατρέψουμε τη μιζέρια από τη ζωή των δημοτών μας και από την πόλη μας. Αυτή η πόλη έχει ιστορία και θα την τιμήσουμε».


Οι Κοκκινιώτες, που είχαν από νωρίς το πρωί κατακλύσει τη δημαρχιακή αίθουσα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και εκπρόσωποι εκατό και πλέον συλλόγων και μαζικών φορέων της περιοχής, ενημέρωσαν την Αλέκα Παπαρήγα για τα προβλήματα, που ο κάθε κλάδος αντιμετωπίζει, και η ίδια άκουσε με πολλή προσοχή τους προβληματισμούς τους. Παρόντες ήταν και οι επικεφαλής των δημοτικών κινήσεων του δήμου (Β. Τράπαλης, Ν. Πρωτόπαπας και Β. Κίτσος). Κυρίαρχο όμως ζήτημα ήταν το χρέος των 12,5 δισ. δρχ. που άφησε πίσω της η προηγούμενη δημοτική αρχή, σε συνεργία με την κυβέρνηση, αποτέλεσμα του οποίου είναι ο δήμος σήμερα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές του ανάγκες και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι ακόμα και για εφτά μήνες. Μετά την πρόσφατη κινητοποίηση της δημοτικής αρχής και των Κοκκινιωτών η κυβέρνηση αναγκάστηκε την προηγούμενη βδομάδα να δεσμευτεί για 600 εκατομμύρια. «Αυτά όμως - όπως τόνισε ο Στ. Μπενετάτος - είναι καλά κατ' αρχήν, αλλά δε φτάνουν ούτε για το έλλειμμα των προκαταβολών. Οφείλουν στο δήμο το ελάχιστο των υποχρεώσεών τους».

Σήμερα στο δήμο, όπως εξήγησε στους παραβρισκόμενους ο Στέλιος Μπενετάτος, ενώ έχει ληφθεί το 70% των προκαταβολών των κρατικών επιχορηγήσεων του 2003, 1,63 δισ. δρχ., τα χρέη μαζί με αυτές τις προκαταβολές είναι περίπου έξι δισ. και μαζί με τα δάνεια που δεν είναι άμεσα αλλά που έχουν τοκοχρεολύσια 720 εκατ. το χρόνο, ξεπερνούν τα 12 δισ. δρχ. Αν και έχουν παρθεί οι προκαταβολές του 2003 εντούτοις ο δήμος σήμερα σε όσους είχαν σχέση μη μόνιμης εργασίας με το δήμο χρωστάει λεφτά. Πιο συγκεκριμένα, χρωστά στους 130 εργαζόμενους της ΔΕΤΕΟΠΑΝ, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν το 2002 και εξυπηρετούσαν σημαντικό έργο για την πόλη, σε 43 άτομα με ειδικές ανάγκες, που εργάζονται στη ΔΕΤΕΟΠΑΝ, χρωστά από το Σεπτέμβρη, και συνολικά η ΔΕΤΕΟΠΑΝ χρωστάει 360 εκατ. δρχ. Στους 220 συμβασιούχους με μίσθωση έργου, στους οποίους προχώρησε στην ανανέωση της σύμβασής τους η προηγούμενη δημοτική αρχή, χρωστά χρήματα από το Σεπτέμβρη.


«Θέλουμε, επισήμανε, να πληρώσουμε αυτό τον κόσμο και οι εργαζόμενοί μας να απασχολούνται σε θέσεις που να καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δήμου». Η διαφορετική αντίληψη του δημάρχου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εκφραστεί στην πράξη και, όπως δήλωσε, «οι προσλήψεις θα γίνονται με διαφάνεια». Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία για τη συνολική ρύθμιση των χρεών των δήμων που επικαλείται η κυβέρνηση «μια και η ρύθμιση αυτή, που έχει ξαναεφαρμοστεί επί υπουργίας Β. Παπανδρέου, έδωσε τη δυνατότητα δανειοδότησης από το Παρακαταθηκών και Δανείων με μεγάλα επιτόκια. Ουσιαστικά πάνε το πρόβλημα πιο πίσω και το επιτείνουν».

Στο τέλος της ανοιχτής συζήτησης στο δημαρχείο οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής χάρισαν στην Αλέκα Παπαρήγα το σύμβολο της πόλης, ένα αγαλματίδιο που εκφράζει τους αγώνες και τις θυσίες που έχουν δοθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ