Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οι συνέπειες του πολέμου κατά του Ιράκ ίσως αποδειχθούν επιζήμιες, εάν όχι ολέθριες, για την οικονομία, δηλώνουν Αμερικανοί οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί βραβευμένοι με Νόμπελ Οικονομίας, και τάσσονται κατά του πολέμου στο Ιράκ, προειδοποιώντας όχι μόνο για την οικονομία αλλά και το ότι θα αυξηθούν οι κίνδυνοι αστάθειας και τρομοκρατίας.

Σε ανακοίνωση τους που δόθηκε στη δημοσιότητα οι οικονομολόγοι εκφράζουν το φόβο τους για «την άμεση ανθρωπιστική τραγωδία και την καταστροφή» που θα προκαλέσει ο πόλεμος, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους μιας μελλοντικής αστάθειας και της τρομοκρατίας». Τονίζουν εξάλλου ότι λόγω του πολέμου θα μπορούσαν να αυξηθούν τα επιτόκια και το κόστος παραγωγής ενέργειας, γεγονός που θα εξουθένωνε τους καταναλωτές... «δεδομένης της επισφαλούς κατάστασης της οικονομίας μας, οι ηγέτες της Αμερικής πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους και τους πόρους τους στα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα» προσθέτουν, εκτιμώντας ότι η προτεραιότητα που δίνεται στον στρατιωτικό τομέα βλάπτει την ανάκαμψη του τεχνολογικού τομέα.

Τη θέση υπογράφουν επτά Νομπελίστες, οι Κένεθ Αροου, Λόρενς Κλάιν, Ντάνιελ ΜακΦάντεν, Ντάγκλας Νορθ, Ουίλιαμ Σαρπ, Ρόμπερτ Σόλοου και Τζόζεφ Στίγκλιτς καθώς και πολλοί άλλοι φημισμένοι Αμερικανοί οικονομολόγοι. «Η κυβέρνηση Μπους, με τη βιασύνη της να εμπλακεί σε πόλεμο εκτρέπει την προσοχή του λαού από τα κατάφωρα οικονομικά προβλήματα που κανείς δεν προσπαθεί να επιλύσει», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ