Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Τηρεί προσχήματα ο Ερντογάν

Τούρκοι κομμουνιστές διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο

ΚΚ Τουρκίας

Τούρκοι κομμουνιστές διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα περιμένει ένα «νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας», πέραν του 1441, πριν καταθέσει εκ νέου στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα εξουσιοδοτεί την ανάπτυξη αμερικανικής δύναμης 62.000 ανδρών - προκειμένου οι ΗΠΑ να μπορέσουν να ανοίξουν το «βόρειο μέτωπο» προελαύνοντας, με τον βαρύ εξοπλισμό τους, από το τουρκικό έδαφος στον κουρδικό θύλακα του Ιράκ - δημιουργεί και νέες «αμφιβολίες» στην αμερικανική πλευρά σχετικά με το κατά πόσον θα καταφέρουν τελικώς να αποσπάσουν την τουρκική συνεργασία.

Ο πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ, λέξη που σημαίνει «λευκό» ή «καθαρό» στα τουρκικά) που αναμένεται την προσεχή Κυριακή να εκλεγεί βουλευτής στις επαναληπτικές εκλογές στο Σίιρτ και στη συνέχεια να καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, είπε σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TGRT ότι «θα ήταν καλό να δούμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας... θα αποφασίσουμε ποια βήματα θα κάνουμε κατόπιν». Οι δηλώσεις του Ερντογάν αντανακλούν τις ανησυχίες που έχει διατυπώσει ο Πρόεδρος Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ, ο οποίος έχει κάνει λόγο για ανάγκη να έχουν οι κινήσεις της Τουρκίας την κάλυψη της «διεθνούς νομιμότητας». Η άποψη των στρατηγών, ωστόσο, είναι ότι η Αγκυρα πρέπει να συμμετάσχει στη διαμόρφωση του «μεταπολεμικού Ιράκ», όπως κι αν έχουν τα πράγματα. Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από πλευράς Ουάσιγκτον και παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο το αν και κατά πόσον οι Αμερικανοί θα πειστούν να περιμένουν ενόσω η Αγκυρα ελίσσεται και ένα νέο ψήφισμα στο ΣΑ μοιάζει όλο και πιο απίθανο - πληροφορίες λένε ότι θα επιτεθούν την επόμενη βδομάδα ούτως ή άλλως. Ο Ρόμπερτ Ουέξλερ, πάντως, μέλος του Κογκρέσου, που συμπροεδρεύει του Συμβουλίου για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, έφθασε χτες στην Αγκυρα, προφανώς για διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής.

Τουρκικά στρατεύματα κινούνται στα σύνορα

Associated Press

Τουρκικά στρατεύματα κινούνται στα σύνορα
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά του στρατού κινούνταν προς τα σύνορα με το Ιράκ, και αμερικανικά οχήματα «έκαναν χώρο» στο Ισκέντερουν (Αλεξανδρέτα) προκειμένου - αν υπάρξει έγκριση της τουρκικής Βουλής - να ελλιμενιστούν μεταγωγικά με βαρύ εξοπλισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα κλιμάκωσης η απόφαση αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη (2020-01-04 00:00:00.0)
Διευρύνει τις συμμαχίες της (2010-10-02 00:00:00.0)
Αδεια από την Εθνοσυνέλευση (2007-10-18 00:00:00.0)
Παζάρια για το Ιράκ, γύρος δεύτερος (2003-10-02 00:00:00.0)
Τουρκικές ενισχύσεις ζητεί το Πεντάγωνο (;) (2003-07-22 00:00:00.0)
«Δυσάρεστη έκπληξη» από τον Ράμσφελντ (2003-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ