Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζάρια για το Ιράκ, γύρος δεύτερος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο δεύτερος γύρος των επαφών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία με αντικείμενο την «εξάλειψη» του ΡΚΚ/KADEK και των βάσεων που διαθέτει στο Βόρειο Ιράκ --κάτι που οι στρατηγοί και η κυβέρνηση Ερντογάν θέτουν ως όρο για την τουρκική «ενίσχυση» της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ-- πραγματοποιείται σήμερα.

Της αμερικανικής αποστολής θα ηγηθεί ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα αντιτρομοκρατίας, Τζ. Κόφερ Μπλακ, ενώ από τουρκικής πλευράς επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Νάμπι Σένσοϊ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η Αγκυρα «περιμένει από την Ουάσιγκτον ένα στέρεο σχέδιο για την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης και όχι απλώς νέες δεσμεύσεις για το θέμα».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε χτες και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμεντ Νετζντέτ Σεζέρ, απευθύνοντας έκκληση να «τελειώσει επιτέλους η αστάθεια στο Ιράκ... ένα δημοκρατικό καθεστώς, στο οποίο θα εκπροσωπούνται δίκαια όλες οι εθνικές ομάδες του Ιράκ, θα πρέπει να λειτουργήσει σύντομα». (Η δήλωση Σεζέρ έχει ως υπονοούμενο την τύχη των Τουρκομάνων).

Το Ιράκ θα συζητηθεί και στο Κοινοβούλιο, το οποίο επανήλθε χτες σε κανονική λειτουργία, με την απόφαση για την αποστολή 10.000 στρατιωτών να αναμένεται «ως τα τέλη του μήνα», σύμφωνα με δηλώσεις του ΥπΕξ Αμπντουλά Γκιουλ. Για το ίδιο θέμα, πραγματοποίησαν χτες συνάντηση ο Τούρκος Α/ΓΕΣ στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ και ο Βρετανός ομόλογός του στρατηγός Σερ Μάικλ Ουόκερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ