Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στο δρόμο αντί για το σχολείο

Οπως ενημερώνει το ρωσικό πρακτορείο REGIONS, στην περιοχή Νίζνι Ταγκίλ 145 παιδιά δεν πήγαν φέτος σχολείο. Βασική αιτία η ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους. Οι τοπικές αρχές, βλέποντας να αδειάζουν τα σχολεία και να γεμίζουν οι δρόμοι από παιδιά που «βολοδέρνουν» δηλώνουν πως θα πάρουν «έκτακτα μέτρα», όπως να συνεχίζουν όλη τη χρονιά την προπαγάνδα της αναγκαιότητας του σχολείου, αλλά και να δώσουν κάποια οικονομική ενίσχυση στις πιο εξαθλιωμένες οικογένειες, με στόχο να πετύχουν την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία.

Το θέμα δεν είναι βέβαια τοπικό, αλλά έχει πάρει το χαρακτήρα πανεθνικής «πληγής» για τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, στην οποία τουλάχιστον σε μισό εκατομμύριο υπολογίζονται τα «παιδιά του δρόμου», που δεν παρακολουθούν σε μόνιμη βάση το σχολείο κι αποτελούν την εύκολη λεία εκμετάλλευσης και «στρατολόγησης» από τις δυνάμεις του υποκόσμου.

Είναι φανερό πως και τα μέτρα, με τα οποία οι τοπικές αρχές του Νίζνι Ταγκίλ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, είναι απλώς «ασπιρίνες», όταν η ρίζα του προβλήματος δεν είναι άλλη από την «εμφύτευση» του καπιταλισμού στη Ρωσία. Και μόνο το «ξερίζωμά» του μπορεί να επαναφέρει τα δικαιώματα, αλλά και τα προνόμια που απολάμβανε η νέα γενιά σε συνθήκες σοσιαλισμού και θαύμαζαν οι εργαζόμενοι στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο.


Ελ. ΒΑΓΕΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ