Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Εκπαιδευτικός ξεσηκωμός

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές μαζί και εργαζόμενοι πλημμύρισαν τους δρόμους του Σαντιάγο, την τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη, συμμετέχοντας στην απεργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έγινε ενάμιση μήνα μετά την πρώτη εθνική απεργία στη Χιλή ύστερα από 30 χρόνια.

Μια απεργία που είχε σαν αίτημα αύξηση στις αποδοχές τους κατά 11,5%, αφού δεν έχουν πάρει καμιά αύξηση τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά και είχε το χαρακτήρα διαμαρτυρίας για την αθέτηση της συμφωνίας, που υπογράφτηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών το 2000, όπου προβλεπόταν ο μισθός των καθηγητών να φτάσει στα 690.000 πέσος, ενώ θα υπήρχε και η πρόβλεψη για επιπλέον κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Παιδείας.

Ενδεικτικό είναι ότι δύο χρόνια μετά τη συμφωνία, ο μηνιαίος μισθός ενός καθηγητή είναι 319.000 πέσος το μήνα για 44 ώρες μάθημα τη βδομάδα, περίπου 470 ευρώ. Ενώ οι περισσότεροι απασχολούνται ως ωρομίσθιοι, αφού το πρόγραμμα συντάσσεται με προκήρυξη των σχολείων, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να εργάζεται σε 3 ή και 4 σχολεία.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η συγκέντρωση και η πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο καθώς και η ποιότητα των αιτημάτων θύμιζαν τις μέρες του '70, δηλαδή τις μέρες που στην κυβέρνηση βρισκόταν η «Λαϊκή Ενότητα». Μια γιγαντιαία πορεία δεκάδων χιλιάδων καθηγητών με πανό, πλακάτ, σφυρίχτρες και τύμπανα διέσχισε τους δρόμους από την Εθνική Βιβλιοθήκη έως το υπουργείο Παιδείας και τελική κατάληξη την Πλατεία Ηρώων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ