ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 21 ΜΑΡΤΗ
Ολες οι δυνάμεις στη μάχη της απεργίας

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των οργανώσεων, που αποφασίζουν συμμετοχή στην απεργία

Ενα ακόμα βήμα μπροστά προχωρούν εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και συνδικάτα που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία της 21ης Μάρτη. Ταυτόχρονα, οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εντείνουν όλο και περισσότερο τις προσπάθειές τους, ώστε η απεργία όχι μόνο να γίνει υπόθεση όλο και μεγαλύτερου τμήματος της εργατικής τάξης, αλλά και να αποκτήσει παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Γεγονός είναι ήδη οι αποφάσεις ενώσεων επαγγελματοβιοτεχνών για κλείσιμο καταστημάτων, ενώ σε κατεύθυνση αγωνιστικού συντονισμού με το εργατικό κίνημα κινούνται και οι συσπειρώσεις στο χώρο των αγροτών.

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με καθημερινές συσκέψεις, περιοδείες, μοίρασμα ανακοινώσεων, ανάρτηση αφισών ενημερώνουν τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο και την ανάγκη συμμετοχής τους στην απεργία.

Το αγωνιστικό πλαίσιο της απεργίας διατυπώνει ξεκάθαρα την αντίθεση των εργαζομένων στην επικείμενη ιμπεριαλιστική επίθεση, εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη τους στο λαό του Ιράκ, αλλά και δείχνοντας πλήρη επίγνωση ότι αυτός ο πόλεμος και η εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τα δικαιώματά τους και τις κατακτήσεις τους. Γι' αυτό και τη μέρα της απεργίας αρθρώνονται παράλληλα αιτήματα υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους. Ετσι, την ίδια μέρα που οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής, θα αποφασίζουν νέα αντεργατικά μέτρα, οι εργαζόμενοι στις δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) θα απαιτούν σταθερή δουλιά, μείωση του εργάσιμου χρόνου, βασικό μισθό στις 350.000 δραχμές, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Αλλωστε, παράλληλα με την προετοιμασία της απεργίας στις 21 Μάρτη όλες οι δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα, ώστε η πρώτη μέρα του πολέμου να είναι και μέρα εκτεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων και αντιπολεμικών συγκεντρώσεων.

Περιοδείες και συσκέψεις

Σήμερα στελέχη του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσουν περιοδείες και θα μιλήσουν με εργαζόμενους των δήμων Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Περιστερίου και Νέας Ιωνίας, στο Αρεταίειο νοσοκομείο. Ακόμα, σήμερα, πραγματοποιείται σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας στο Ηράκλειο, στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Αποφάσεις για 21 Μάρτη

Αποφάσεις για 24ωρη πανεργατική απεργία στις 21 Μάρτη έχουν πάρει και καλούν σε συμμετοχή τους εργαζόμενους οι παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις:

  • Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας
  • Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας
  • Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου
  • Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας
  • Ομοσπονδία Φαρμάκου
  • Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων
  • Ομοσπονδία Λογιστών
  • Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών
  • Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Περιφέρειες
  • Εργατικό Κέντρο Λάρισας
  • Εργατικό Κέντρο Νάουσας
  • Εργατικό Κέντρο Σάμου
  • Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης
  • Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου
  • Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς και Ιθάκης
  • Εργατικό Κέντρο Φωκίδας
  • Εργατικό Κέντρο Χανίων
  • Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας
  • Εργατικό Κέντρο Αγρινίου
  • Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας
  • Εργατικό Κέντρο Ρόδου
  • Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
  • Εργατικό Κέντρο Πύργου

Ακόμα σε μαζική συμμετοχή στην απεργία έχουν καλέσει: Το Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας. Επίσης, στις μέχρι προχτές δεκάδες αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων έχουν προστεθεί τα σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην Κέρκυρα, οι Λογιστές και οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ στην Αρτα, οι Οικοδόμοι στη Λευκάδα, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παντού το αγωνιστικό μήνυμα

Με όλες τους τις δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιτυχία της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ για τις 21 Μάρτη, με μαζικές εξορμήσεις από σήμερα κιόλας τα σωματεία της Αθήνας, απλώνοντας παντού το μήνυμα της αγωνιστικής αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο εναντίον του ιρακινού λαού, αλλά και ενάντια στον πόλεμο στα δικαιώματά τους, προβάλλοντας και διεκδικώντας ταυτόχρονα τα δικά τους αιτήματα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για την εργατική τάξη.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε χτες, στη σύσκεψη του Συντονιστικού Σωματείων της Αθήνας, που έγινε στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, μετά από την πλούσια συζήτηση που έγινε από συνδικαλιστές και εργαζόμενους που μετέφεραν την εμπειρία τους από τους χώρους δουλιάς. Ενδεικτική και η αισιοδοξία που εκφράστηκε από όλους ότι οι ταξικές δυνάμεις θα δώσουν με επιτυχία και αυτό τον αγώνα έχοντας αποκτήσει πλούσια εμπειρία και από την περσινή απεργία που είχε κηρύξει μόνο του το ΠΑΜΕ, στις 3 Απρίλη, αλλά και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στο Ναύπλιο και στο πρόσφατο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Μ' αυτά τα δεδομένα κάτω από καλύτερες συνθήκες θα «αλωνίσουν» όλους τους εργασιακούς χώρους, με την προκήρυξη και την αφίσα του ΠΑΜΕ στα χέρια, με περιοδείες και εξορμήσεις, θα ενημερώσουν τους εργαζόμενους και θα τους καλέσουν να πάρουν απεργιακές αποφάσεις στα πρωτοβάθμια σωματεία, να συνεδριάσουν οι γενικές συνελεύσεις, να στήσουν επιτροπές αγώνα μέσα στους ίδιους τους χώρους δουλιάς, θέλουν δε θέλουν οι διάφοροι εργατοπατέρες.

Μπροστά τους, όμως, και καθώς κυλά ο χρόνος προς την απεργία, βρίσκεται και ένα ολόκληρο πρόγραμμα δράσης που αφορά όλο το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, για το οποίο, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, απαιτείται παράλληλη άμεση κινητοποίηση. Πρώτος σταθμός είναι η κήρυξη 24ωρης απεργίας την πρώτη μέρα του πολέμου, ενώ στις 14 Μάρτη που ξεκινάει η σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ θα γίνει περικύκλωση του Πενταγώνου στις 5 μ.μ. και στις 15 Μάρτη αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στην εισήγησή του ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του Συντονιστικού, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι συνέπειες για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα γίνονται όλο και ποιο δραματικές και η γενίκευση του μακελειού είναι ακόμα μπροστά μας. Σήμερα, σημείωσε, δεν αρκούν μία - δύο εκδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο και η υιοθέτηση ενός ή δύο αποσπασματικών αιτημάτων. Χρειάζεται ένα ενιαίο συνολικό με προοπτική πρόγραμμα δράσης της εργατικής τάξης με καθαρό μέτωπο ενάντια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την κυβέρνηση και ανάδειξη των ευθυνών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Ο συνδικαλιστής κατέθεσε και το αγωνιστικό πλαίσιο πάλης που αφορά: Την εναντίωση στον πόλεμο των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών με αιτήματα την απεμπλοκή της χώρας μας, το κλείσιμο της Σούδας, την επιστροφή των ελληνικών πλοίων από τον Περσικό και την αποκάλυψη του ρόλου της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης. Ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, 35ωρο - 7ωρο - 5ημερο, πλήρη σταθερή εργασία, κατάργηση αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δημόσια δωρεάν υγεία. Μονοετείς συλλογικές συμβάσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, με βασικό μισθό 1.027 ευρώ και 822 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Ενα πλαίσιο που, όπως τονίστηκε, απαντά στα σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στα οξυμένα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν μεταφέρθηκε η πλούσια εμπειρία από τους χώρους δουλιάς και η ανάγκη έντασης του αγώνα με καθημερινή επαφή με τους εργαζόμενους, ώστε η απεργία στις 21 Μάρτη να αποτελέσει σταθμό για την εργατική τάξη. Χαρακτηριστικές όμως και οι δυσκολίες που αναφέρθηκαν και κυρίως οι δυσκολίες που ορθώνονται από την αντεργατική στάση των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την άρνησή τους να παρθούν αποφάσεις για απεργία στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες που ελέγχουν. Δυσκολίες προκύπτουν και από το φόβο των εργαζομένων μπροστά στη συστηματική τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία, αλλά και από τη συνολική απαισιοδοξία που έχει καλιεργηθεί κ.α. Δυσκολίες, όμως, που -όπως σημειώθηκε- με συνεχή δουλιά μπορούν να ξεπεραστούν, ξεμπλοκάροντας εργαζόμενους ώστε να αντιστραφεί το κλίμα.

ΠΑΜΕ
Καθοριστική η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Από τη χτεσινή συζήτηση στη φαρμακαποθήκη
Από τη χτεσινή συζήτηση στη φαρμακαποθήκη
Η αγωνιστική κινητοποίηση της εργατικής τάξης στις 21 Μάρτη με την 24ωρη απεργία είναι αναγκαία και επιβάλλεται, για να εναντιωθεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράκ, αλλά και σ' αυτόν που διεξάγεται ταυτόχρονα ενάντια στα εργατικά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Γι' αυτό και η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και στην απεργία, αλλά και στις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί και θα ξεδιπλωθούν θα είναι καθοριστική.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χτες το κλιμάκιο συνδικαλιστών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με επικεφαλής το μέλος της Γραμματείας του Γιώργο Μαυρίκο στη συγκέντρωση των εργαζομένων στη φαρμακαποθήκη ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ στο Περιστέρι. Η χτεσινή συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο των περιοδειών και εξορμήσεων που κάνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ενημερώνοντας και καλώντας τους εργαζόμενους στην απεργία, την ίδια ώρα που χτες, αλλά και σήμερα οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ «συζητάνε» στο πολυτελές ξενοδοχείο του «Αστέρα» της Βουλιαγμένης με τους πουλημένους της ΣΕΣ και τον πρωθυπουργό...

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στον πόλεμο σε βάρος του λαού στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι γίνεται για τα πετρέλαια και τον έλεγχο των αγορών ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση της αμερικανικής και γενικότερα της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και για το ποιος θα ελέγξει γεωστρατηγικά την περιοχή.

Είναι γεγονός όμως, σημείωσε στη συνέχεια, ότι ο πόλεμος δεν ξεκίνησε ακόμα και οι εργαζόμενοι έχουν ήδη χάσει, αφού με αφορμή αυτόν έχουμε ανατιμήσεις και αύξηση του πετρελαίου. Την ίδια στιγμή μεγάλες πολυεθνικές, εκμεταλλευόμενες αυτό τον πόλεμο, έχουν ήδη αυξήσει τα κέρδη τους. Εμείς στη χώρα μας θα χάσουμε σαν εργαζόμενοι από τον πόλεμο και διαφορετικά, με το κλείσιμο επιχειρήσεων, που σημαίνει απολύσεις και ανεργία.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, τόνισε, εμείς δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, πρέπει να κινηθούμε και να πάρουμε μέρος και για αυτούς τους λόγους στην απεργία και να απαιτήσουμε: Απεμπλοκή της χώρας μας, να επιστρέψουν τα πολεμικά πλοία από τον Περσικό και να μη διαθέσουμε τη βάση της Σούδας. «Αν επιβάλαμε εμείς αυτά στη χώρα μας και το ίδιο γινότανε και σε άλλες χώρες, όπως Τουρκία - Κουβέιτ, είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να γίνει ο πόλεμος», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ο Γ. Μαυρίκος στην απεργία στις 21 Μάρτη, τόνισε ότι την ίδια μέρα θα διεξάγεται η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με θέμα εργασιακές σχέσεις, κοινωνική ασφάλιση, ανταγωνιστικότητα και σκοπό την επιτάχυνση των αντεργατικών διαδικασιών. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι ακριβώς αυτή τη στιγμή πρέπει να προβάλουμε το αίτημα για 35 ώρες δουλιά, με 7ωρη απασχόληση την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα και να απαντήσουμε με επιθετικό τρόπο στην επίθεση που γίνεται σε βάρος μας. Εχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε τις σημερινές κατακτήσεις στις επόμενες γενιές, σημείωσε, και γι' αυτό σ' αυτή την απεργιακή κινητοποίηση τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή.

Μιλώντας για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα επισήμανε ότι δεν είναι καθόλου καλή, με ευθύνη των συνδικαλιστών που κουμαντάρουν τη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Θα ήταν άλλη η κατάσταση με τα ωράρια, τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, αν δεν κοίταζαν μόνο τον εαυτό τους. Γι' αυτό και το ΠΑΜΕ είναι σε ανειρήνευτη κόντρα και σύγκρουση με τη γραμμή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που ακολουθούν και η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απεργιακός συναγερμός

Πανεργατικό συναγερμό σημαίνουν σ' ολόκληρη την πειραιώτικη περιφέρεια οι ταξικές δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για απεργία στις 21 του μήνα, σε κάθε χώρο δουλιάς. Θέτουν, ταυτόχρονα, τον εργαζόμενο λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, για να δοθεί άμεση απάντηση και από το πρώτο λιμάνι της χώρας με το ξέσπασμα του βρώμικου ιμπεριαλιστικού πολέμου σε βάρος του λαού του Ιράκ. Τα πρώτα αποτελέσματα από τη μάχη της απεργιακής προετοιμασίας ανακοινώθηκαν χτες το απόγευμα, στη διάρκεια της σύσκεψης που οργάνωσε η Συντονιστική στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου και καταλήχθηκε ότι στις 21 του μήνα θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση, στις 11 το πρωί, στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού του Πειραιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη, αποφάσεις για απεργία, τόσο για την 21 Μάρτη, όσο και με το σφύριγμα των πολεμικών σειρήνων, έχουν ήδη λάβει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά και το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Κερατσινίου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σωματείο, πρόκειται για ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, οι οποίοι αποφάσισαν, ακόμα, την οργάνωση παγκερατσινιώτικης συγκέντρωσης και άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Για την ερχόμενη βδομάδα, έχουν καθοριστεί συνεδριάσεις στις διοικήσεις όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων του Πειραιά και όπου δεν είναι αυτό εφικτό, οι ταξικές δυνάμεις θα αναλάβουν να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμα ότι, εκτός από την κεντρική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Συντονιστική Επιτροπή, να εκδοθεί ανακοίνωση ξεχωριστά και από κάθε εργασιακό χώρο και, βέβαια, αυτές να φτάσουν και στον τελευταίο εργαζόμενο, αποκαλύπτοντας παράλληλα και την τακτική των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚ Πειραιά.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε ώρα να πάει χαμένη. Ολες μας οι δυνάμεις πρέπει να ενεργοποιηθούν για τη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας. Μιας απεργίας, που μπορεί να φέρει αποφασιστικό χτύπημα στην αντεργατική πολιτική και να δώσει προοπτική στο εργατικό κίνημα. Να απεγκλωβίσει δυνάμεις από την αντίληψη του συμβιβασμού και της υποταγής», επισήμανε ο Θόδωρος Κούτρας από το ΠΑΜΕ, ενώ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ, την ίδια στιγμή που προετοιμάζουν μαζί με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες τον πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράκ, έχουν κηρύξει τον πόλεμο και ενάντια στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Ανεργία, φτώχεια και εκμετάλλευση είναι ό,τι θα επικυρώσουν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνεται - την ίδια μέρα με την απεργία - στις Βρυξέλλες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Και το Εργατικό Κέντρο στην απεργία

Με παρέμβαση της «Εργατικής Ενότητας» η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αποφάσισε χτες την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 21 του Μάρτη και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Μέσα από την κινητοποίηση θα προβληθεί η αντίθεση των εργαζόμενων στον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, η αντίθεσή τους στην επίθεση που γίνεται στα εργατικά δικαιώματα και η απαίτησή τους για την καθιέρωση του 35ωρου, 8ωρου πενθήμερου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Η «Εργατική Ενότητα» πρότεινε, να ληφθεί απόφαση και για την κήρυξη απεργίας την πρώτη μέρα του πολέμου. Η διοίκηση τελικά αποφάσισε αμέσως μετά την κήρυξη του πολέμου να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση στο πλαίσιο της οποίας θα αποφασιστεί η κήρυξη 24ωρης απεργίας και άλλες κινητοποιήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη πάρει απόφαση για απεργία την ημέρα κήρυξης του πολέμου τα σωματεία: Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο Καπνεργατών Παγκαπνεργατικό, Συνδικάτο Δέρματος, Σωματείο Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Τεχνικών Ανελκυστήρων, Ενωση Βαφέων. Απόφαση για απεργία έχει επίσης πάρει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης.

Στο μεταξύ μετά την Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και η Β' ΕΛΜΕ καλεί την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να αποφασίσουν την κήρυξη απεργίας για την πρώτη μέρα του πολέμου αν τελικά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιτεθούν στο Ιράκ.

Πληθαίνουν οι αποφάσεις για την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 21 Μάρτη από πρωτοβάθμια σωματεία σε κλωστοϋφαντουργία - ιματισμό - δέρμα. Ετσι, πιο συγκεκριμένα αποφάσεις έχουν πάρει τα συνδικάτα:

Κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, «Φίντεξπορτ» Αττική, Λάρισα, Φάρσαλα, Βαφείς Θεσσαλονίκη, «Ηλιοφίν», Τσαγκάρηδες, Σιάτιστα, Καστοριά, «Φάνκο», «Κομοτέξ» Ξάνθη, ΟΤΤΟ Εβρος, Βαρβαρέσος Νάουσα, «Τρικολέν», Κλωστήρια Β', Κλωστήρια Γ', Κλωστήρια Κομοτηνής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ