ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κάντο Χενεράλ» και κινηματογραφικά

Ως την «υπέρτατη δημιουργία του μεγαλύτερου από τους "μηχανικούς της ψυχής"» χαρακτηρίζει το «Γενικό Ασμα», το «Κάντο Χενεράλ» του Πάμπλο Νερούντα η μεταφράστρια του έργου στα ελληνικά Δανάη Στρατηγοπούλου. Συμπληρώνοντας πως ο Χιλιανός δημιουργός «μέσα σε αυτές τις καυτές σελίδες του είναι ποιητής, επαναστάτης, στρατιώτης, Χιλιανός, Αμερικάνος, παγκόσμιος». Αυτές τις «καυτές σελίδες» μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, καταθέτοντας ένα παγκόσμιο μουσικό έργο.

Το έργο - σύμβολο, που ένωσε την ποίηση του Πάμπλο Νερούντα και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί μια κραυγή ελευθερίας, που εκφράζει τη δίψα των λαών για αυτό το υπέρτατο αγαθό, κυρίως όσων στενάζουν κάτω από την μπότα δικτατόρων. Εξάλλου, πρωτοήχησε μέσα στο σκοτάδι της μεγάλης χουντικής νύχτας (1972) κι έγινε φωνή ελευθερίας και του ελληνικού και του χιλιανού λαού. Το «Κάντο Χενεράλ», στην ολοκληρωμένη του μορφή παρουσιάστηκε πριν πολλά χρόνια, με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή, στο «Ολύμπια Χολ» του Μονάχου, όπου έγινε και η ηχογράφησή του, την οποία επανακυκλοφόρησε πρόσφατα η «FM Records». Ο διπλός δίσκος συνοδεύεται από ένθετο βιβλιαράκι 52 σελίδων, με πληροφορίες και σπάνιες φωτογραφίες.

Η «FM Records» κυκλοφόρησε ακόμα τρεις δίσκους με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, από τρεις ταινίες. Ο λόγος για τη μουσική που έγραψε ο συνθέτης για την ταινία «Κατάσταση Πολιορκίας» του Κώστα Γαβρά (1972), το σάουντρακ της ταινίας «Σέρπικο» του Σίντνεϊ Λουμέτ και η μουσική της ταινίας «Ζ», επίσης, σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά.

Φιγούρες που ονειρεύονται

Εγκαινιάζεται στις 13/3 (7.30μμ) στην γκαλερί «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση έργων της Agnes Baillon. Η γλύπτρια εστιάζει το ενδιαφέρον της στα κύρια γνωρίσματα των ανθρώπων, χωρίς να ενδιαφέρεται για επιφανειακές λεπτομέρειες. Φιγούρες, κεφάλια ή μπούστα αποδίδονται σε χαλκό και πηλό.

Η Αννα - Μαρία Τσακάλη και ο Εδουάρδος Σακαγιάν, προλογίζοντας την έκθεση, γράφουν: «Την Ανιές τη γνωρίσαμε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι, στο εργαστήριο του L. Gremonini. Αργότερα, στην πρώτη ατομική της έκθεση, είδαμε τα πρώτα γλυπτά της. Φιγούρες μικρών διαστάσεων με λουόμενους, με κάτασπρα σώματα και χρωματιστά εξαρτήματα, που μετέφεραν ένα κλίμα οικείο και ανθρώπινο... Τα θέματά της είναι η ανθρώπινη μορφή και τ' αποσπάσματά της, όπως το πρόσωπο, τα χέρια, το μπούστο, γυμνά ή καλυμμένα μερικές φορές, σε μικρές φευγαλέες κινήσεις, φιγούρες που συχνά ονειρεύονται. Ταυτόχρονα συνεχίζονται και οι πίνακες ζωγραφικής με τις ανθρώπινες μορφές σε διάλογο με τη γλυπτική της». Διάρκεια έκθεσης έως τις 5/4.

  • Στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης (παλιό Βυρσοδεψείο, Χρ. Σμύρνης και Μπαλτατζή) του Δήμου Ρέντη φιλοξενείται η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Χατζή. Οπως σημειώνει η ζωγράφος, «η ελαχιστοποίηση των στοιχείων και η σχεδιαστική απλότητα στη φόρμας σχηματοποιούν την ασύνειδη αφαιρετική λειτουργία της σκέψης. Τα περιγράμματα παρακολουθούν την πορεία της φόρμας, όπως το βλέμμα ακολουθεί περιφερειακά το αντικείμενο στην προσπάθειά του να το οπτικοποιήσει».

Η Κ. Χατζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ (1993- 1999) με δασκάλους τους: Ν. Κεσσανλή, Γ. Χαρβαλιά, Π. Χαραλάμπους, Γ. Καζάζη και σκηνογραφία με τον Γ. Ζιάκα. Το 1999 δημιούργησε σειρά πορτρέτων του Μ. Θεοδωράκη για εξώφυλλα των εκδόσεων «Ρωμανός» και για τα μουσικά έργα του συνθέτη, «melos passacailles - ελληνικοί χοροί και 2 λαϊκές σουίτες». Διάρκεια έκθεσης έως τις 22/3. Λειτουργεί καθημερινά 12μ-2μμ και 6-8μμ.

«Εις το ρεύμα της ζωής τους»

Μέχρι τις 18/3 θα παίζεται στο «Από μηχανής Θέατρο», η παράσταση «Εις το ρεύμα της ζωής τους», που βασίζεται στα διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου και παρουσιάζει ο θίασος «Δυτικά της Πόλης». Στην παράσταση, σε δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, παίζουν: Γιώργος Ανδρεσάκης, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Σουλτάνα Νικολαΐδου, Γιάννης Μιχαλακούκος, Ματίνα Ντούσκου, Σπύρος Μιχελής, Μαρία Θωμάρεη, Ρένα Ρηνιώτη, Διονύσης Παπαδόπουλος, Τάσος Μεϊντάνης, Μαρία Κουντούρη. Χορεύει η Μαρία Σταματάκη. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Μαρίας Κονομή, η μουσική του Δήμου Τσιγκάκου, οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση.

Η παράσταση δε στοχεύει απλώς να ζωντανέψει τα πρόσωπα των διηγημάτων, κάτι που κατάφερε με εξαιρετικό τρόπο ο συγγραφέας τους, αλλά να φωτίσει τη σύστασή τους, ώστε να τοποθετηθούν στον «κόσμο των αγγέλων». Πρόσωπα που κινούνται ανάμεσά μας, αλλά δεν προσέχουμε και των οποίων ο σπαραχτικός λόγος τα κάνει οικεία και αποκαλύπτει τους δικούς μας φόβους, τις δικές μας ματαιώσεις, τα δικά μας ανομολόγητα πάθη, το δικό μας παρόν, «...το μεταξύ πραγματικότητας και προσδοκίας». Πρόσωπα καθημερινά, που ψελλίζουν τα πάθη και τους καημούς τους. Η παράσταση θα παιχτεί και στην Κύπρο.

Κοστούμια «θησαυροί»

Το Εθνικό Θέατρο φυλάει στα βεστιάριά του αμέτρητα κοστούμια -«θησαυρούς» της θεατρικής μας ιστορίας στον 20ό αιώνα. Πάμπολλα από τα κοστούμια, που σχεδίασαν οι πρωτεργάτες της ελληνικής θεατρικής ενδυματολογίας και σπουδαίοι σύγχρονοι «απόγονοί» τους και έραψαν ταλαντούχες, «ταμένες» στο θέατρο μεροκαματιάρες μοδίστρες, είναι «κοσμήματα» Τέχνης.

Από τα βεστιάρια, λοιπόν, του Εθνικού Θεάτρου επιλέχθηκαν χαρακτηριστικά κοστούμια, προκειμένου, στα πλαίσια της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», να παρουσιαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη η έκθεση «Ενδυμα Θεάτρου - Το κοστούμι στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου». Την έκθεση θα εγκαινιάσει στις 11/3 (8μμ) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κων. Στεφανόπουλος. Θα προλογίσει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλος.

Παγκρήτιοι καλλιτεχνικοί αγώνες

Στις 11 Μάρτη αρχίζει η 7η Παγκρήτια Συνάντηση Νέων Δημιουργών - Πολιτιστικοί Αγώνες, που διοργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης και το Πολυκέντρο Νεολαίας της πόλης. Ο πολιτιστικός θεσμός επέκτεινε τις δραστηριότητές του σε μια προσπάθεια ενίσχυσης, ανάδειξης και προβολής των ντόπιων πνευματικών δραστηριοτήτων. Οι ετήσιες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικά σεμινάρια, Αγώνες θεάτρου, λογοτεχνίας, κλασικού και σύγχρονου χορού, φωτογραφίας, ταινιών μικρού μήκους, συνάντηση φιλαρμονικών ορχηστρών, Αγώνες ζωγραφικής, διαγωνισμό δεξιοτεχνίας στα έγχορδα, κ.ά. Η τελετή λήξης των «Πολιτιστικών αγώνων 2003» θα γίνει στις 20 Απρίλη, στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του δημοτικού μεγάρου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο δημαρχείο Ηρακλείου και να καταθέτουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους (Πολυκέντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου, Ανδρόγεω 2, Ηράκλειο, ΤΚ 71 202, υπόψη Γιώργου Αντωνάκη).

Κοινή γιορτή για την Ημέρα της Ποίησης ετοιμάζουν το λογοτεχνικό περιοδικό «Φράση» και το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα (17/3). Θα μοιράσουν χιλιάδες έντυπα με ελληνικά και ισπανικά ποιήματα, ενώ γνωστοί ηθοποιοί θα «ζωντανέψουν» μια «ιστορία» με Ελληνες και Ισπανούς ποιητές, στην «Αθηναΐδα». Η «Φράση» του Μάρτη περιέχει, μεταξύ άλλων, αφιέρωμα στη Ν. Υόρκη του Γούντι Αλεν, συνέντευξη του Θανάση Βαλτινού, αφιέρωμα στον Λόρκα, ειδήσεις, κριτική και παρουσιάσεις βιβλίου, θεάτρου, κινηματογράφου κ.ά.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και η μη κερδοσκοπική εταιρία «Προσκόπων Εργα» διοργανώνουν, στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής για την ενίσχυση του Μουσείου Ελληνικού Προσκοπισμού. Η έκθεση περιλαμβάνει 65 έργα των: Αδαμάκου, Αληθεινού, Αναγνωστόπουλου, Αντωνόπουλου, Αποστολίδου, Αστέρη, Γλυμακόπουλου, Γραμματικόπουλου, Γουρζή, Ευαγγελάτου, Θεοδωρακάκου, Θεοφίλη, Καζάκου, Καλαμπόγια, Καλλιγά, Καρά, Κατσούλα, Κοντέλη, Κοντογιάννη, Κορδή, Κουζούνη, Κρυωνίδη, Κωστοπούλου, Λαμέρα, Λάσκαρη, Μανέτα, Μαρούδα, Μήνη, Μορταράκου, Μπατιστάτου, Μπράττη, Ξαγοράρη, Παναγιωτακόπουλου, Παπαγιάννη, Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Στις 12/3 (6.30μμ) στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 και Δ. Μόσχα), σε συνεργασία με το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Αμαρουσίου, θα παρουσιαστεί το συλλεκτικό ημερολόγιο του 2003, με θέμα: «Η φτώχεια τέχνες κατεργάζεται». Το ημερολόγιο περιλαμβάνει έργα του κορυφαίου δασκάλου του Θεάτρου Σκιών, Ευγένιου Σπαθάρη, ο οποίος με αστείρευτο χιούμορ, πηγαίο ταλέντο και ρεαλισμό αποτυπώνει μοναδικά τα επαγγέλματα του Καραγκιόζη, χαρίζοντάς μας απλόχερα το γέλιο.

Με κρασί, λαγάνες, φασολάδα και παραδοσιακούς μεζέδες, θα γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα (11πμ) στο δάσος του Κουταλά, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα. Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα της Σχολής Χορού Ι. Ντάνκαν και των Συλλόγων Ηπειρωτών, Κρητών, Ποντίων και Λιδωρικιωτών «Η Γκιώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ