ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Οι ομοϊδεάτες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βγήκε στο MTV, το γνωστό μουσικό τηλεοπτικό κανάλι, που βλέπουν ιδιαίτερα οι νέοι, για να προπαγανδίσει την αναγκαιότητα του πολέμου ενάντια στον ιρακινό λαό. Κι όταν τον ρώτησαν, εάν συμφωνεί μ' έναν πόλεμο, που δε θα έχει την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ, απάντησε ως εξής: «Αν ασκηθεί βέτο από μια ή πολλές χώρες και κρίνω ότι ασκούν το βέτο αυτό με παράλογο τρόπο, υπό τις συνθήκες αυτές, θα το κάνω». Είναι ο Τ. Μπλερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος των Νέων Εργατικών, ομοϊδεάτης και πολύ φίλος με τον Μπιλ Κλίντον και τον Γκ. Σρέντερ, όπως και με τους υπόλοιπους σύγχρονους σοσιαλδημοκράτες, οπαδούς του λεγόμενου τρίτου δρόμου. Αν, τώρα, σας παραξενεύουν οι διαφορές που παρουσιάζονται ανάμεσα στον Τ. Μπλερ, με τον Σρέντερ ή τον Σημίτη, πάρτε υπόψη σας και τους εξής παράγοντες: Πρώτον, ο καθένας «χρωματίζει» τον «τρίτο δρόμο» με τα δικά του χρώματα ή, αλλιώς, τον υποτάσσει στα αντίστοιχα μεγάλα συμφέροντα, που εξυπηρετεί. Και δεύτερον, είναι υποχρεωμένος να παίρνει υπόψη του τους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας του. Με δυο λόγια, κάνει ό,τι μπορεί ο καθένας τους...

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αποκαλυπτικότατη ήταν η επεξεργασία των στοιχείων που έκανε χτες ο «Ρ» και αφορούσε τα στοιχεία της φορολογίας εισοδήματος 2001 και τα οποία έδωσε προχτές στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Αναφέρουμε επιγραμματικά: Το 1% των πλουσιότερων (με εισοδήματα πάνω από 20 εκατομμύρια δραχμές) δήλωσε στην Εφορία 1,6 τρισ. δραχμές, ενώ το 30,6% των φτωχότερων (με εισοδήματα έως 2 εκατομμύρια δραχμές) δήλωσε συνολικά 36 δισ. δραχμές λιγότερα. Το προαναφερόμενο 1% των πλουσιότερων φορολογουμένων μοιράστηκαν μεταξύ τους το 7,6% των συνολικών εισοδημάτων που δηλώθηκαν στην εφορία και μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται και 19 (δεκαεννιά) φορολογούμενοι, με ετήσιο εισόδημα πάνω από 300 εκατ. δραχμές, οι οποίοι μοιράστηκαν μεταξύ τους συνολικά 8.081,1 εκατ. δραχμές, ήτοι το 3,4% των συνολικών δηλωθέντων εισοδημάτων.

Και μπορεί, βέβαια, κάποιος να μας αντιτείνει ότι τα στοιχεία της εφορίας δεν καθρεφτίζουν επακριβώς την πραγματικότητα. Δε διαφωνούμε σ' αυτό. Θα προσθέταμε, όμως, ότι η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη για τους συνταξιούχους, μισθοσυντήρητους και μεροκαματιάρηδες. Στο κάτω κάτω της γραφής, οι «έχοντες και κατέχοντες» έχουν απείρως περισσοτέρους τρόπους και μέσα να «κλέψουν» την εφορία, απ' ό,τι οι προαναφερόμενοι. Αλλωστε, τι και πόσα να «κλέψουν» οι τελευταίοι..;

Ο Τρίτος Κόσμος...

«..."Η ασφάλειά μας απαιτεί να μετατρέψουμε ριζικά το στρατό, του οποίου θα ηγηθείτε. Ο στρατός μας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει άμεσα σε κάθε σκοτεινή γωνιά του πλανήτη". Την ίδια μέρα (σ.σ. που είπε και τα προηγούμενα), ο Μπους προκήρυξε το δόγμα του προληπτικού πλήγματος, κάτι που ουδείς είχε αποτολμήσει στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου...

... Αυτό είμαστε: σκοτεινές γωνιές του κόσμου. Αυτή την άποψη έχουν πολλοί για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Κανείς, όμως, δεν είχε εκφραστεί τόσο περιφρονητικά στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν σημαντικότερα αγαθά για εμάς από την πλήρη ανεξαρτησία, τη δίκαιη αντιμετώπιση και την εθνική ασφάλεια. Καμία από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου δεν κατέχει μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καμία δε συμμετέχει στις αποφάσεις των διεθνών οικονομικών οργάνων, καμία δεν μπορεί να συντηρήσει τους ταλαντούχους πολίτες της, καμία δεν μπορεί να προστατευτεί από τη διαφυγή κεφαλαίων και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που προκαλείται από την εγωιστική και σπάταλη δυτική καταναλωτική κοινωνία».

Το παραπάνω απόσπασμα - όπως και αυτό στο διπλανό σχόλιο - είναι από την ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στην πρόσφατη σύνοδο των Αδεσμεύτων Κρατών στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

... και το ιερό καθήκον

Και ο Φ. Κάστρο έκλεισε την ομιλία του ως εξής: «... Κανείς, όμως, δεν πρόκειται να πολεμήσει για εμάς (δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία της ανθρωπότητας), εκτός από εμάς τους ίδιους. Μόνον εμείς μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο, με την υποστήριξη εκατομμυρίων εργατών και διανοουμένων από τις αναπτυγμένες χώρες, οι οποίοι συνειδητοποιούν την καταστροφή που απειλεί την ανθρωπότητα. Μόνον εμείς μπορούμε να πετύχουμε, προωθώντας ιδέες και στρατολογώντας τη διεθνή και τη βορειοαμερικανική κοινή γνώμη. Οι αρχές αυτές είναι γνωστές σε όλους μας. Ο αγώνας είναι ιερό μας καθήκον».


Τιμές ... ασφαλείας

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ να προασπίσει την ειρήνη «σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Αυτά δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός αναφορικά με το Ιράκ. Πρέπει, άραγε, να θεωρήσουμε ότι οι εν λόγω αποφάσεις προασπίζουν την ειρήνη;

Θα τον στενοχωρήσουμε, αλλά μάλλον διαφορετικά συμπεράσματα βγάζει κανείς από την πρόσφατη παγκόσμια Ιστορία, ακόμα κι αν οι ισχύουσες συγκυρίες και αντιθέσεις φαίνεται (στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μόνο) να συγκρατούν τις εξελίξεις.

Πέρα απ' αυτό, όμως, γιατί δεν έλεγε και δεν έπραττε ανάλογα, πριν τρία χρόνια; `Η, μήπως, ξεχνάει, ότι οι βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν εγκρίθηκαν από κανένα Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά η χώρα μας έγινε και τότε προγεφύρωμα του πολέμου;

«ΤΣΙΜΠΑΕΙ» η γαρίδα, σε σφίγγει ...μέχρι τέλους το χταπόδι, σαρκοβόρα τα στρείδια κι όλα αυτά όχι στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά στις αγορές. Βλέπετε, τέτοιες μέρες αγριεύουν αυτά τα ψαράκια.

Και, βέβαια, είναι εύκολη λύση να τα βάζει κανείς με τα μικρομάγαζα, όπως προσπαθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Καλό θα ήταν, όμως, να μας διευκρινίζει ποιος ...θέτει τους κανόνες στην «ελεύθερη» αγορά, την οποία μας εκθειάζει με κάθε ευκαιρία.

ΟΣΟ ΓΙΑ τον πληθωρισμό ίπταται στο 4,3%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ το υπουργείο Οικονομίας προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στα ...αντίδια και στα ραδίκια που ακριβαίνουν λόγω της κακοκαιρίας.

Καμιά αυτοκριτική, όμως, δεν παρατηρήσαμε για την εισοδηματική πολιτική του περίπου 2%, που, όπως μας έλεγαν, καλύπτει τον πληθωρισμό, ή για τις αυξήσεις στις συντάξεις, που μας τις παρουσίασαν ως ...όργιο παροχών.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ λένε αυτή που έρχεται, αλλά δεν το πολυβλέπουμε όμως για το Κυπριακό, όπου τα πράγματα μόνον ...καθαρά δεν είναι. Αντιθέτως, μοιάζουν πολύ μπερδεμένα και τίποτε δε μας πείθει, ότι θα ξεκαθαρίσουν από τις συναντήσεις Παπαδόπουλου-Ντενκτάς στη Χάγη.

Γρηγοριάδης Κώστας

Η φράση «καθαρές θέσεις», που επικαλούνταν στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, καμιά σχέση δε φαίνεται να έχει σε αυτή την ιστορία, αφού όλα κινούνται με αποχρώσεις, ενδείξεις και ...αποχρώσες ενδείξεις.

Με το πιστόλι στον κρόταφο...

«

Με κλειστά χαρτιά», λέει, πάνε τα εμπλεκόμενα μέρη στο ραντεβού με τον Κ. Ανάν τη Δευτέρα στη Χάγη, προκειμένου να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο εκβιαστικό τελεσίγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ για την παραπομπή του σχεδίου του σε δημοψήφισμα στις 30 Μάρτη. Η αλήθεια είναι ότι το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν» ήταν προϊόν μακροχρόνιων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, όπου οι μόνοι που δε γνώριζαν την «επωαζόμενη» λύση του Κυπριακού ήταν οι λαοί της Κύπρου και της Ελλάδας. Το γεγονός ότι φροντίζουν να τους κρατάνε και τώρα στο βαθύ σκοτάδι λέει πολλά για τις προθέσεις και τα σχέδια των κυβερνώντων. Ο ισχυρισμός του Κ. Σημίτη ότι «αν θέλουμε να κάνουμε καλή διαπραγμάτευση, πρέπει να κρατάμε τα χαρτιά μας κλειστά» δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να γίνει αποδεκτό το «σχέδιο Ανάν», ασκώντας μάλιστα πιέσεις από την πρώτη στιγμή στην κυπριακή ηγεσία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στην πραγματικότητα καμία ένσταση ούτε επιφύλαξη για τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του «σχεδίου Ανάν». Ο λόγος είναι απλός. Εκτιμά ότι η εκτρωματική συνομοσπονδιοποίηση, που προβλέπεται από το «σχέδιο Ανάν», θα λειτουργήσει επειδή στην πραγματικότητα θα ενσωματωθεί ολοκληρωτικά στη μέγκενη των ισχυρών ιμπεριαλιστών ως «προτεκτοράτο» των ΗΠΑ και της ΕΕ. «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτελεί εχέγγυο για την υπέρβαση των όποιων δυσκολιών θα υπάρξουν σε μια νέα περίοδο της ιστορίας της Κύπρου», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός μετά την προχτεσινή σύσκεψη με τον Κύπριο Πρόεδρο. Ο Κ. Σημίτης είναι «μαζί» με τον Κ. Ανάν - ο οποίος απλά διεκπεραιώνει τα σχέδια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - χρησιμοποίησε, στην Κοπεγχάγη, την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου ως μοχλό πίεσης για μια λύση σε βάρος της ενιαίας και ανεξάρτητης κρατικής υπόστασης της Κύπρου. Οχι μόνο δεν έχει αντιδράσει στα κατά καιρούς απαράδεκτα τελεσίγραφα του Κ. Ανάν, αλλά τα έχει σιγοντάρει και, εμμέσως, χρησιμοποιήσει, προκειμένου να εφαρμοστεί η αμερικανόπνευστη «λύση» για το Κυπριακό.

Συμφωνώντας και προωθώντας τα σχέδια των ΗΠΑ, έχει φτάσει στο σημείο να κάνει στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όταν χρησιμοποιείται το Κυπριακό από την Αγκυρα ως εφαλτήριο για την είσοδό της στην ΕΕ... Οι Αμερικανοί βιάζονται να «κλείσουν» το Κυπριακό πριν από τον πόλεμο κατά του Ιράκ, προφανώς για να μπορούν να το συμπεριλάβουν στο «πακέτο» ανταλλαγμάτων που προσφέρουν στην Αγκυρα για την «προσφορά» της στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Γι' αυτό θα βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο τη Δευτέρα στη Χάγη...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ