Σάββατο 8 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Με το πιστόλι στον κρόταφο...

«

Με κλειστά χαρτιά», λέει, πάνε τα εμπλεκόμενα μέρη στο ραντεβού με τον Κ. Ανάν τη Δευτέρα στη Χάγη, προκειμένου να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο εκβιαστικό τελεσίγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ για την παραπομπή του σχεδίου του σε δημοψήφισμα στις 30 Μάρτη. Η αλήθεια είναι ότι το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν» ήταν προϊόν μακροχρόνιων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, όπου οι μόνοι που δε γνώριζαν την «επωαζόμενη» λύση του Κυπριακού ήταν οι λαοί της Κύπρου και της Ελλάδας. Το γεγονός ότι φροντίζουν να τους κρατάνε και τώρα στο βαθύ σκοτάδι λέει πολλά για τις προθέσεις και τα σχέδια των κυβερνώντων. Ο ισχυρισμός του Κ. Σημίτη ότι «αν θέλουμε να κάνουμε καλή διαπραγμάτευση, πρέπει να κρατάμε τα χαρτιά μας κλειστά» δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να γίνει αποδεκτό το «σχέδιο Ανάν», ασκώντας μάλιστα πιέσεις από την πρώτη στιγμή στην κυπριακή ηγεσία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στην πραγματικότητα καμία ένσταση ούτε επιφύλαξη για τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του «σχεδίου Ανάν». Ο λόγος είναι απλός. Εκτιμά ότι η εκτρωματική συνομοσπονδιοποίηση, που προβλέπεται από το «σχέδιο Ανάν», θα λειτουργήσει επειδή στην πραγματικότητα θα ενσωματωθεί ολοκληρωτικά στη μέγκενη των ισχυρών ιμπεριαλιστών ως «προτεκτοράτο» των ΗΠΑ και της ΕΕ. «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτελεί εχέγγυο για την υπέρβαση των όποιων δυσκολιών θα υπάρξουν σε μια νέα περίοδο της ιστορίας της Κύπρου», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός μετά την προχτεσινή σύσκεψη με τον Κύπριο Πρόεδρο. Ο Κ. Σημίτης είναι «μαζί» με τον Κ. Ανάν - ο οποίος απλά διεκπεραιώνει τα σχέδια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - χρησιμοποίησε, στην Κοπεγχάγη, την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου ως μοχλό πίεσης για μια λύση σε βάρος της ενιαίας και ανεξάρτητης κρατικής υπόστασης της Κύπρου. Οχι μόνο δεν έχει αντιδράσει στα κατά καιρούς απαράδεκτα τελεσίγραφα του Κ. Ανάν, αλλά τα έχει σιγοντάρει και, εμμέσως, χρησιμοποιήσει, προκειμένου να εφαρμοστεί η αμερικανόπνευστη «λύση» για το Κυπριακό.

Συμφωνώντας και προωθώντας τα σχέδια των ΗΠΑ, έχει φτάσει στο σημείο να κάνει στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όταν χρησιμοποιείται το Κυπριακό από την Αγκυρα ως εφαλτήριο για την είσοδό της στην ΕΕ... Οι Αμερικανοί βιάζονται να «κλείσουν» το Κυπριακό πριν από τον πόλεμο κατά του Ιράκ, προφανώς για να μπορούν να το συμπεριλάβουν στο «πακέτο» ανταλλαγμάτων που προσφέρουν στην Αγκυρα για την «προσφορά» της στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Γι' αυτό θα βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο τη Δευτέρα στη Χάγη...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ