Σάββατο 8 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Πρόοδο και ενεργό συνεργασία» ανέφεραν οι επιθεωρητές

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Associated Press

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Βήματα προόδου» στο επίπεδο της ιρακινής συνεργασίας ανέφερε, στην τρίτη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Χανς Μπλιξ, επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το βιολογικό, χημικό και πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράκ, ενώ ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, μίλησε για «ενεργό ιρακινή συνεργασία».

Ο Χανς Μπλιξ μίλησε για «επιτάχυνση» των Ιρακινών πρωτοβουλιών ως προς τα αιτήματα των επιθεωρητών και χαρακτήρισε «σημαντικότατο δείγμα αφοπλισμού» την καταστροφή των πυραύλων «αλ Σαμούντ 2». Επίσης, εκτίμησε ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στον τομέα των πληροφοριών σχετικά με το χημικό ή βιολογικό ιρακινό οπλοστάσιο, αν και συμπλήρωσε ότι «ο ρυθμός παροχής των συγκεκριμένων πληροφοριών παραμένει ακόμη αρκετά αργός».

Ο Σουηδός διπλωμάτης έκανε λόγο για «ενεργητική ή προληπτική» ιρακινή συνεργασία, η οποία, «δεν είναι άμεση, όπως προβλέπει το ψήφισμα 1441, αλλά δεν παύει να είναι ευπρόσδεκτη για τους επιθεωρητές». Ο Μπλιξ δεν παρέλειψε, για άλλη μια φορά, να διαψεύσει με διπλωματικότατο τρόπο τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί ύπαρξης κινητών μυστικών εργαστηρίων παρασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, τονίζοντας ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί καμία τέτοια εγκατάσταση».

Κλείνοντας την τρίτη ενημέρωσή του, ο Χανς Μπλιξ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνεντεύξεις με Ιρακινούς επιστήμονες και ότι σύντομα θα επιδιωχτεί οι συνεντεύξεις αυτές να γίνουν εκτός του Ιράκ. «Ακόμη και με ενεργό συνεργασία από την πλευρά του Ιράκ, πιθανώς θα χρειαστούν μήνες για να είναι σε θέση οι επιθεωρητές να βεβαιώσουν ότι στο Ιράκ δεν υπάρχουν απαγορευμένα όπλα, ούτε η δυνατότητα παραγωγής τους», κατέληξε.

«Το Ιράκ ανταποκρίνεται ενεργά στους ελέγχους της ΔΕΑΕ, ίσως και λόγω της διεθνούς πίεσης των τελευταίων τριών βδομάδων», υποστήριξε ξεκάθαρα ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ. Ο Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν είναι αυθεντικά» τα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το Ιράκ επιδίωξε να αποκτήσει ουράνιο από το Νίγηρα, προκειμένου να παράγει πυρηνικά όπλα. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι αν και το Ιράκ διαθέτει μαγνήτες και σωλήνες αλουμινίου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυγόκεντρος για την παραγωγή απεμπλουτισμένου ουρανίου, δεν αποδείχτηκε ότι έχουν γίνει ποτέ τέτοιες προσπάθειες.

Πριν από την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο αλ Μπάρανταϊ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», απηύθυνε έκκληση για συνέχιση των επιθεωρήσεων, εκτιμώντας ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα». Επίσης, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ διευκρίνιζε ότι «είναι πρακτικώς αδύνατο να δοθούν ποτέ εγγυήσεις για τον πλήρη αφοπλισμό μιας χώρας. Πάντοτε θα υπάρχει ένας βαθμός κινδύνου, αλλά αυτό δεν αποκλείει την επιτυχή έκβαση των επιθεωρήσεών μας», καταλήγει ο αλ Μπάρανταϊ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απευθύνεται σε «Αμερικανάκια» (2008-05-15 00:00:00.0)
Λήγει, μάλλον, το «σίριαλ» των πυραύλων (2003-02-28 00:00:00.0)
Νέα στοιχεία από τη Βαγδάτη στους επιθεωρητές (2003-02-26 00:00:00.0)
Προετοιμάζει «αποδείξεις» η Ουάσιγκτον (2003-01-18 00:00:00.0)
Εναρξη αντίστροφης μέτρησης η ιρακινή έκθεση (2002-12-19 00:00:00.0)
Συμφωνία ΟΗΕ - Ιράκ υποσκάπτει την αμερικανο-βρετανική επιχειρηματολογία (2002-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ