Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Εναρξη αντίστροφης μέτρησης η ιρακινή έκθεση

Τις πολεμικές προετοιμασίες ενόψει ενός πλήγματος στο Ιράκ επιβεβαίωσε, επισήμως, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την ενημέρωση του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την έκθεση του ιρακινού οπλοστασίου, αναμένει η Ουάσιγκτον για να προχωρήσει στη δική της επίσημη ανακοίνωση. Εντείνοντας το πολεμικό κλίμα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε, χτες, επισήμως ότι η χώρα του προετοιμάζεται για πόλεμο, αν και έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν έχει ακόμη εκπονηθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο». Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν για πολλοστή φορά θέσεις της ιρακινής αεράμυνας στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», ενώ οι επιθεωρητές συνέχισαν τους εντατικούς τους ελέγχους.

«Εντονη είναι η ανησυχία» για τις ελλείψεις που έχει η έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ο Αρι Φλέισερ επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με ειδικούς συνεργάτες του για να καταλήξει στην επίσημη αντίδραση της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», που επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ο Μπους θα χαρακτηρίσει την έκθεση παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ, αλλά δε θα ζητήσει άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο Λευκός Οίκος θα προτιμήσει να εντείνει τις πιέσεις του προς τους επιθεωρητές ζητώντας τους να ανακρίνουν Ιρακινούς επιστήμονες. Αν η Βαγδάτη αντιδράσει, τότε η άρνησή της θα αξιοποιηθεί ως έναυσμα κήρυξης πολέμου. Αν, όμως, συμμορφωθεί, τότε η Ουάσιγκτον, σίγουρα, θα ανακαλύψει το κατάλληλο πρόσχημα μέσα στις μαρτυρίες των Ιρακινών επιστημόνων. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η αμερικανική ηγεσία έχει θέσει ως χρονικό όριο τα μέσα Γενάρη και θα αποπειραθεί, μέχρι τότε, να μεταστρέψει τη δύσπιστη αμερικανική κοινή γνώμη, που δηλώνει, κατά πλειοψηφία, ότι δεν έχει δει στοιχεία που να δικαιολογούν έναν πόλεμο.

«Ο Σαντάμ δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν», τόνιζε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, δηλώνοντας ότι η ιρακινή έκθεση δεν είναι πλήρης, όπως είχε απαιτήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Στρο εκτίμησε ότι από μόνη της η έκθεση δεν αποτελεί ρήξη με το Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι η Βαγδάτη «έχει την ευκαιρία» να επανορθώσει δίνοντας εξηγήσεις. «Εάν, όμως, επιμείνει στις προφανείς ελλείψεις και παραποιήσεις, τότε θα είναι σε όλους σαφές ότι η ιρακινή ηγεσία δεν επιλέγει το δρόμο της ειρήνης». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μιλώντας, επίσης, για μεγάλες παραλείψεις, αλλά επιφυλάχτηκε να προβεί στην επίσημη εκτίμησή του μετά την Πρωτοχρονιά.

Τη ρητορική δε συμμερίζεται ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μοχάμεντ αλ Μπαραντάι, που δήλωνε, χτες, ότι δεν έχει προκύψει, μέχρι στιγμής, κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Βαγδάτη έχει απαγορευμένα όπλα. Ο Αλ Μπαραντάι κατέστησε σαφές ότι θα επαναλάβει την άποψή του και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σήμερα Πέμπτη. Χτες, πάντως, τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι τους παραδόθηκαν μόλις 3.400 σελίδες από τις 12.000 της ιρακινής έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να παραπληροφορήσουν.

Πολεμικός πυρετός

Και επισήμως ανακοίνωσε, χτες, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας την αναχώρηση, εντός των ημερών, μιας μοίρας του ναυτικού υπό το αεροπλανοφόρο «Αρκ Ρουαγιάλ» για τον Κόλπο. Επίσης, έγινε γνωστό ότι η βρετανική κυβέρνηση μίσθωσε, ήδη, ένα εμπορικό πλοίο για μεταφορά εξοπλισμού και πολεμοφοδίων, ενώ αναζητεί άλλα τρία. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας επιβεβαίωνε ότι η Βρετανία προετοιμάζεται για πόλεμο αλλά διαβεβαίωνε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση. Ο Τζεφ Χουν, που επρόκειτο να ενημερώσει σχετικά το Κοινοβούλιο αργά χτες, επαναλάμβανε ότι για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης δε χρειάζεται ούτε έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας ούτε του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωνε ότι από την προηγούμενη βδομάδα άρχισε η μετάδοση εκπομπών κατά του Σαντάμ, στην αραβική γλώσσα, από αμερικανικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από το Ιράκ, για πέντε ώρες κάθε βράδυ. Η έναρξη των προγραμμάτων συνοδεύτηκε από τη ρίψη χιλιάδων φυλλαδίων που ενημέρωναν για τις ώρες μετάδοσης. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου δε σχολίασαν τις πληροφορίες ότι Αμερικανοί αξιωματικοί προειδοποίησαν την αμερικανική ηγεσία να προετοιμαστεί για «σκληρές και πολύχρονες μάχες» αν επιθυμεί την ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ