Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αέναο παρόν ο αγώνας

Ενα χρόνο μετά, οι εικόνες είναι ακόμη νωπές, όπως και το αίμα που χύθηκε

Associated Press

Ενα χρόνο μετά, οι εικόνες είναι ακόμη νωπές, όπως και το αίμα που χύθηκε
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

«Το παρόν είναι ο αγώνας, το μέλλον μας ανήκει»... φώναζαν ένα χρόνο πριν άνεργοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μανάδες με παιδιά, όλος ο αργεντίνικος λαό ξεχύθηκε στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες αλλά και των άλλων πόλεων, αρνούμενος πια να σκύβει το κεφάλι να δεχτεί τις επιταγές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, την τρομοκρατία του κράτους και των πολιτικών. Η αργεντίνικη εξέγερση βάφτηκε στο αίμα ...αφήνοντας δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες φυλακισμένους και χιλιάδες τραυματίες.

Δε στάθηκε αρκετό, όμως, το αίμα που χύθηκε να τρομοκρατήσει πια τους νεόπτωχους Αργεντίνους, και ένα χρόνο μετά και 13.584 διαδηλώσεις, συνεχίζουν τον αγώνα, παρά το γεγονός ότι το κίνημα που αναπτύχθηκε εκείνες τις ημέρες έχει διαφοροποιηθεί ριζικά -ριζοσπαστικοποιημένο και με σαφέστατα αιτήματα από τη μια, αλλά και μια κόπωση, ίσως εφησυχασμό, εκ μέρους μεγάλου τμήματος της μεσαίας τάξης, απ' την άλλη. Φέτος, οι κινητοποιήσεις του διημέρου 19 και 20 Δεκέμβρη που θα σηματοδοτήσουν τη συνέχεια του αγώνα, ήδη ξεκίνησαν από το βράδυ της 11ης Δεκέμβρη, με μια 24ωρη «Διαδήλωση της Αντίστασης» που κάλεσαν οι Μητέρες της Πλατείας Μαΐου, χιλιάδων ατόμων, με κεντρικό αίτημα «Οχι στην πληρωμή του εξωτερικού χρέους!».

Φέτος, το Μπουένος Αϊρες θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο των τεράστιων και με άγριες διαθέσεις διαδηλώσεων. Στις 19 Δεκέμβρη οργανώνεται «αστικό μπλόκο» («piquete urbano») από δεκάδες λαϊκές συνελεύσεις της πόλης, οργανώσεις πικετέρος --το τμήμα του κινήματος των ανέργων που χρησιμοποιούν σαν μέσο πάλης το μπλοκάρισμα των δρόμων--, τα εργατικά συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις, αλλά και πολιτικά κόμματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις και συνδέσμους μικροαποταμιευτών, οι οποίοι έχουν δει τους κόπους μιας ζωής να κάνουν φτερά από τις τράπεζες. Η κεντρική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης, όπου βρίσκεται η έδρα των δεκάδων πολυεθνικών, που λυμαίνονται εδώ και χρόνια τη χώρα, όπως της Shell, των Monsanto και McDonalds, με σκοπό τον αποκλεισμό τους και την παύση της λειτουργίας τους. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν αποκλεισμοί δρόμων σε δεκάδες γειτονιές του Μπουένος Αϊρες, ενώ αργότερα όλες οι διαδηλώσεις θα ενοποιηθούν.

Για τις 20 Δεκέμβρη προγραμματίζεται τεράστια διαδήλωση στην Πλάσα δε Μάγιο, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι. Με κύριο σύνθημα «αγώνας για να φύγει ο Ντουάλδε, για ένα ακόμη Αργεντινάσο, ώστε να φύγουν όλοι και για μια κυβέρνηση εργατών», η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών CTA --που μαζί με άλλα εργατικά συνδικάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία-- όλες οι οργανώσεις των ανέργων (Bloque Piquetro, Barrios de Pie, Mijd, CTD en Anibal veron, MTD Resistir y Vencer), τα πολιτικά κόμματα όλου του φάσματος της Αριστεράς, οι εργάτες κατειλημμένων εργοστασίων από όλη τη χώρα, (Zanon, Bruckman, Junin, Halac κ.ά. ) καθώς και χιλιάδες που ήδη συμμετάσχουν στην «Εθνική Πορεία» (Marcha Federal- που αποτελείται από 6 μαραθώνιες διαδηλώσεις, ξεκινώντας στις 15-16 Δεκέμβρη από διάφορες περιοχές ΒΑ, ΒΔ, Δυτικά και 3 περιοχές νότια του Μπουένος Αϊρες) και θα καταλήξουν, διασχίζοντας πρώτα τη χώρα, στο Μπουένος Αϊρες, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις και σε 60 άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις της χώρας, όπως το Ροσάριο και την Κόρδοβα. Παράλληλα, Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Δεκέμβρη έχουν οριστεί παγκοσμίως ως μέρες αλληλεγγύης με τον αργεντίνικο αγώνα. Δεκάδες διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Κύριο στόχος, να καταδείξουν ότι ο αγώνας είναι κοινός σε όλο τον κόσμο, όπως και ο αντίπαλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ