Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ράπισμα στην κυβέρνηση Σρέντερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αναστολή της εφαρμογής του αμφιλεγόμενου νόμου περί μετανάστευσης αποφάσισε χτες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αποδεχόμενο την προσφυγή έξι ομόσπονδων κρατιδίων, ότι η επικύρωση του νομοσχεδίου περί μετανάστευσης δεν έγινε σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος.

Η απόφαση αυτή επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στην κυβέρνηση Σρέντερ, η οποία προώθησε την εισοχή εξειδικευμένων ξένων εργατών στο έδαφος της χώρας. Κατ' επέκταση ο νόμος περί μετανάστευσης δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ από την 1η του Γενάρη του 2003 και πρέπει να επαναληφθεί νέα ψηφοφορία στη γερμανική Ανω Βουλή.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος, με στόχο την προσαρμογή της εισροής μεταναστών στις οικονομικές ανάγκες της Γερμανίας, είχε επικυρωθεί τον περασμένο Μάρτη από την Ανω Βουλή (Bundesrat) σε κλίμα αντεγκλήσεων, καθώς η αντιπολίτευση αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο με το επιχείρημα ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί νέο κύμα μεταναστών με την ανεργία στο 10%.

Μολονότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) δε διέθετε πλειοψηφία στην Bundesrat, ο Σοσιαλδημοκράτης τότε πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βραδεμβούργου - όπου υπάρχει κυβερνητική συγκατοίκηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) - Μάνφρεντ Στόλπε, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, επιτρέποντας έτσι την ψήφισή του. Αντίθετα, ο τότε υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Γεργκ Σένμπομ, τάχθηκε ανοιχτά κατά του νομοσχεδίου.

Σε «απάντηση», έξι ομόσπονδα κρατίδια υπό διακυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας για την αναστολή της εφαρμογής του επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο, όπως καταγγέλλουν, δεν εγκρίθηκε κατά τρόπο σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές - εξαιτίας της ψήφου Στόλπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ