Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Συμφωνία ΟΗΕ - Ιράκ υποσκάπτει την αμερικανο-βρετανική επιχειρηματολογία

«Ναι σε όλα» της ιρακινής αντιπροσωπείας στα πρακτικά αιτήματα του ΟΗΕ για επανάληψη των επιθεωρήσεων

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε σπεύσει να «εκβιάσει» αποτυχία των συνομιλιών καλώντας τους επιθεωρητές να περιμένουν «μήπως αλλάξουν τα σχέδιά τους»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Συμφώνησαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με τους Ιρακινούς αξιωματούχους για όλα τα πρακτικά ζητήματα επανάληψης των επιθεωρήσεων αφήνοντας, ουσιαστικά, μετέωρες τις εντεινόμενες αμερικανο-βρετανικές πιέσεις για τη λήψη «μιας και μοναδικής ισχυρής απόφασης». Είχαν, ήδη, προηγηθεί οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ για πιθανή ανάγκη οι επιθεωρητές να «καθυστερήσουν ή και να αναβάλλουν» την επιστροφή τους στο Ιράκ μέχρις ότου καταληχθεί το κείμενο της απόφασης. Η ωμή παρέμβαση Πάουελ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους ίδιους τους επιθεωρητές ενώ, πίσω στην Ουάσιγκτον, ο Τζορτζ Μπους δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά του για την απροθυμία του Κογκρέσου να του δώσει «ελευθέρας» να χειριστεί το θέμα.

«Δε θέλω μια αδύναμη απόφαση που θα επιτρέψει στον Σαντάμ να συνεχίζει να ψεύδεται. Ο ΟΗΕ πρέπει να δείξει πυγμή και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ενισχύσουμε», δήλωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος απορρίπτοντας, ουσιαστικά, τη γαλλική πρόταση για δύο αποφάσεις, που θα δίνουν το περιθώριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος του Ιράκ αν δε συμμορφωθεί. «Πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς την ιρακινή ηγεσία και αυτό δε γίνεται με δύο αποφάσεις», προσέθετε η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, ενώ την ανάγκη «μίας και μοναδικής απόφασης» υποστήριζε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο.

Την αμερικανο-βρετανική θέση παρουσίασαν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι πρέσβεις των ΗΠΑ - Βρετανίας, οι οποίοι επέμειναν σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους τους των τριών υπολοίπων χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου. Μάλιστα, προφανώς, ως «αντάλλαγμα» προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις, τόσο Βρετανοί όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο να μην προβλέπεται από τη συγκεκριμένη απόφαση η «αυτόματη προσφυγή στη στρατιωτική δράση», αλλά να έχει κάθε μέλος του Συμβουλίου το δικαίωμα να εκφράσει άποψη για τα μέρη του Ιράκ που πρέπει να επιθεωρηθούν. Η Βαγδάτη, πάντως, επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί «νέα απόφαση» που θα παραβιάζει την ιρακινή κυριαρχία.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξασφάλιζε, με 60% υπέρ και 40% κατά, την έγκριση, σε γενικές γραμμές, των θέσεών του από το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για σχίσμα. Ο Μπλερ υπογράμμισε ότι «αν τώρα που υπάρχει η συλλογική θέληση να αντιμετωπιστεί η απειλή του Ιράκ αυτό δε γίνει, τότε θα πληγεί το κύρος του ΟΗΕ» και συμπλήρωσε ότι «ορισμένες φορές, απέναντι σε δικτάτορες, μοναδική ευκαιρία ειρήνης είναι η ετοιμότητα για πόλεμο». Την άποψή του δε συμμερίζεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 44% των Βρετανών και το 68% των Ιρλανδών, με το 53% να τάσσεται ενάντια ακόμη και αν υπάρξει απόφαση ΟΗΕ.

«Είτε με είτε χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, η Γερμανία δε θα συμμετάσχει σε πόλεμο κατά του Ιράκ» επαναλάμβανε ο Γερμανός ΥΠΕΞ καταλήγοντας ότι ο φάκελος Μπλερ δεν παρουσίασε κανένα νέο στοιχείο. Την ελπίδα πολιτικής διευθέτησης εξέφρασε και ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά από συνάντηση με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο, ο οποίος δήλωσε ότι «η Βαγδάτη είναι έτοιμη να συμμορφωθεί πλήρως» αλλά προειδοποίησε ότι «αν η Τουρκία παράσχει διευκολύνσεις στις ΗΠΑ θα είναι εχθρός του Ιράκ».

Εμπλοκή Πάουελ - επιθεωρητών, Μπους - Κογκρέσου

«Ισως οι επιθεωρητές δε θα έπρεπε να βιαστούν να επιστρέψουν στο Ιράκ, όσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου, γιατί πιθανώς να χρειαστεί να αλλάξουν τα σχέδιά τους» διαμήνυε, χτες, ο Κόλιν Πάουελ προχωρώντας σε μια κίνηση που από πολλούς διπλωμάτες του ΟΗΕ ερμηνεύτηκε ως ωμή παρέμβαση στον Οργανισμό, αλλά και ως απόπειρα να μη φτάσουν ποτέ οι επιθεωρητές στο Ιράκ. Λακωνική, πλην σαφή, απάντηση έδωσε ο ίδιος ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, τονίζοντας ότι εργάζεται για τον ΟΗΕ και μόνο από αυτόν ελέγχεται. Ανάλογη απάντηση έδωσε και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπαραντάι.

Αργά το βράδυ, οι Μπλιξ και αλ Μπαραντάι, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους με Ιρακινούς αξιωματούχους, ανακοίνωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία που καλύπτει όλες τις πρακτικές πλευρές επανάληψης των επιθεωρήσεων. Σύμφωνα, πάντα, με τις πρώτες πληροφορίες, η ιρακινή πλευρά αποδέχτηκε την, άνευ όρων, επιθεώρηση όλων των τοποθεσιών με βάση τις υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ και συναίνεσε στην εφαρμογή της ειδικής συμφωνίας Ανάν - Βαγδάτης, του 1998, που προβλέπει, κατόπιν συνεννόησης, επιθεώρηση προεδρικών κατοικιών και υπουργικών κτιρίων. Ηδη από νωρίτερα, είχε διαρρεύσει ότι η ιρακινή πλευρά ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμη.

Αναμένοντας την αμερικανική αντίδραση, που προφανώς θα επιμείνει σε ό,τι έχει ήδη προδιαγραφεί ως μονομερές πλήγμα, ο Τζορτζ Μπους ετοιμαζόταν να δεχτεί στο Λευκό Οίκο τις ηγεσίες και των δύο κομμάτων, από Βουλή και Γερουσία, σε μια νέα προσπάθεια εκμαίευσης απόλυτης συναίνεσης από το Κογκρέσο. Η «συμβιβαστική» πρόταση των Τζόζεφ Μπίντεν, Δημοκρατικού γερουσιαστή και προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και Ρίτσαρντ Λούγκαρ, στελέχους της επιτροπής και Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, προσδιορίζει ότι «η στρατιωτική επέμβαση στοχεύει στον αφοπλισμό του Ιράκ, και δε θα εμπεριέχει αναφορές στα εσωτερικά της συγκεκριμένης χώρας ή άλλων». Η πρόταση εξόργισε τον Μπους που δήλωνε ότι «δε θέλει μια απόφαση που θα του δένει τα χέρια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λήγει, μάλλον, το «σίριαλ» των πυραύλων(2003-02-28 00:00:00.0)
Νέα στοιχεία από τη Βαγδάτη στους επιθεωρητές(2003-02-26 00:00:00.0)
Προετοιμάζει «αποδείξεις» η Ουάσιγκτον(2003-01-18 00:00:00.0)
Σε πολεμική εγρήγορση ΗΠΑ - Βρετανία(2002-12-21 00:00:00.0)
ΗΠΑ - Βρετανία αμφισβητούν τη συμφωνία επιθεωρητών - Βαγδάτης(2002-10-03 00:00:00.0)
Αντιδρούν Μόσχα - Παρίσι στο αμερικανο-βρετανικό ψήφισμα(2002-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ