Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Κόκκινη θάλασσα αντίστασης

Πάνω από 130.000 Ιταλοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και διαδήλωσαν το Σάββατο το απόγευμα στο κέντρο της Ρώμης. Η διαδήλωση έγινε με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των δύο χρόνων από την έναρξη της Ιντιφάντα, ωστόσο υπό το πρίσμα των εξελίξεων και του προκείμενου πολέμου κατά του Ιράκ έλαβε καθαρά αντιπολεμική διάσταση.

Μια ανθρώπινη θάλασσα, από όλη την ιταλική επικράτεια, καθώς έφτασαν από κάθε γωνιά με ειδικά τρένα και πούλμαν, σχημάτισε ένα ...ποτάμι μήκους έξι χιλιομέτρων που διέσχισε το κέντρο της Ρώμης μέχρι να φτάσει στην Πιάτσα ντι Πόπολο όπου και ήταν ο χώρος της συγκέντρωσης. Της πορείας ηγείτο ένα μεγάλο καμιόνι, κατακλυσμένο από τη νεολαία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και σαν γιγαντιαία ντουντούκα, μετέδιδε τα συνθήματα και τα τραγούδια.

Οταν η ανθρώπινη θάλασσα έφτασε στην Πιάτσα ντι Πόπολο, η κεντρική πλατεία της Ρώμης, κοκκίνισε από τις σημαίες της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης αλλά και κάποιες των Cobas, καθώς και πολλές παλαιστινιακές σημαίες και κουρδικές σημαίες και σείστηκε από τα συνθήματα «Οχι στον πόλεμο», αλλά και κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Η νεολαία ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών και συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Σερετάκη, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, που βρέθηκε εκεί και για το Φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, καθώς και οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις της Ρώμης.

Κύριος ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, όπου τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Αυτόν τον πόλεμο μπορούμε να τον σταματήσουμε και να γίνουμε όλοι παρτιζάνοι της ειρήνης». Βασικό στοιχείο της ομιλίας του ήταν η αντίθεση στον πόλεμο, υπό οιουσδήποτε όρους ακόμη και με την έγκριση ή όχι του ΟΗΕ, αλλά και της σφοδρής αντίθεσης στον προληπτικό πόλεμο, όπως πια ορίζεται από το νέο αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ, ενώ απέκρουσε και το «μανιφέστο» Μπλερ. Στη συγκέντρωση, επίσης, μίλησαν εκπρόσωποι εργατικών Συνδικάτων, μία μετανάστρια από τη Λατινική Αμερική εξ ονόματος όμως όλων των μεταναστών που διαβιούν στην Ιταλία. Τέλος, μίλησε και εκπρόσωπος της οργάνωσης Stop the War, όπως και στην αντίστοιχη διαδήλωση στο Λονδίνο, μίλησε εκπρόσωπος της Ριφοντατσιόνε.

Η συγκέντρωση του Σαββάτου και κυρίως η μαζική συμμετοχή των Ιταλών, είχε διπλή σημαία. Αφ' ενός για τη θέση που έχει λάβει η ιταλική κυβέρνηση, δηλαδή ενδοτική στις ΗΠΑ σε σχέση με την επίθεση κατά του Ιράκ και αφ' ετέρου, γιατί η ιταλική κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη σε σχέση με τον πόλεμο.

Η συγκέντρωση έκλεισε με τη Διεθνή, αλλά και το επόμενο μεγάλο ραντεβού, που είναι στις 18 Οκτώβρη, ημέρα γενικής απεργίας που κήρυξαν από κοινού η CGIL και οι Cobas, ενάντια στο άρθρο 18 και την αναθεώρηση του εργατικού κώδικα. Κινητοποίηση που εξ αντικειμένου θα λάβει και αντιπολεμικό χαρακτήρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με Πρόντι η κεντροαριστερά(2005-10-18 00:00:00.0)
ΟΙ ΛΑΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ(2002-10-01 00:00:00.0)
Μαζικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο(2001-07-24 00:00:00.0)
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά(1998-10-07 00:00:00.0)
Καταψήφισε η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ(1998-05-15 00:00:00.0)
Αναγέννηση της ελπίδας(1996-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ