Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

ΡΩΜΗ - ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.-

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι μπορεί ίσως να "σώσει", έστω και προσωρινά, την υφήλιο από μια διεθνή ύφεση, όμως δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να σώσει και την κυβέρνησή του, που απειλείται από κατάρρευση μετά την απόσυρση της εμπιστοσύνης της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης προς το συνασπισμό της "Ελιάς".

Αυτό ήταν και το μοναδικό σύννεφο που "σκίασε" τη γαλλο-ιταλική διμερή συνάντηση κορυφής και δεν άφησε σαφώς ανεπηρέαστη και τη γαλλική ηγεσία και ειδικότερα τον πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν,που θέλησε φυσικά να υπογραμμίσει την προσωπική και πολιτική του αλληλεγγύη. Οι Γάλλοι ευχήθηκαν, πάντως, να ξεπεράσει την κρίση η Ιταλία, διότι με αυτήν και με τη Γερμανία θέλουν να οικοδομήσουν μια Ευρώπη για την απασχόληση. Γι' αυτό, άλλωστε, ζήτησαν από τη Ρώμη, όπως και από τη Μαδρίτη, τη μείωση των επιτοκίων, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί, μόνον όταν υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Δεν είναι σίγουρο πόσο οι εκκλήσεις του Ζοσπέν θα εισακουστούν από μέλη του ιταλικού Κοινοβουλίου, αλλά οι βουλευτές της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης συμφώνησαν χτες, παρά τις εσωτερικές διαφωνίες, να στηρίξουν την απόφαση του κόμματός τους να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, αλλά 21 βουλευτές από τους 34 δήλωσαν ότι θα αντιταχθούν στον γγ του κόμματος, Φάουστο Μπερτινότι.

Ρήξη στην Επανίδρυση;

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι, μετά την επίσημη απόρριψη από το κόμμα του προϋπολογισμού του 1999 και την απόσυρση της υποστήριξης από την κεντροαριστερή κυβέρνηση, οι 21 βουλευτές μπορεί να προθυμοποιηθούν να συζητήσουν μια συμβιβαστική λύση, η οποία θα μπορούσε να σώσει την κυβέρνηση Πρόντι, αντιτιθέμενοι στην απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής της Επανίδρυσης, που υποστήριξε την Κυριακή την πρόταση του Μπερτινότι για απόρριψη του προϋπολογισμού του 1999 και για να πάψει να υποστηρίζει την πρώτη κυβέρνηση της Ιταλίας, με επικεφαλής την Αριστερά.

Επομένως όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη σημερινή ομιλία του Πρόντι στο ιταλικό Κοινοβούλιο, όπου θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά την υποστήριξη προς την κυβέρνησή του, την 55η κυβέρνηση της Ιταλίας μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να μπορέσει να διατηρηθεί στην εξουσία, χρειάζεται 316 ψήφους ώστε να λάβει την πλειοψηφία στη Βουλή, που έχει 629 έδρες, αλλά, χωρίς τους βουλευτές της Επανίδρυσης, ο Πρόντι μπορεί να υπολογίζει σε 293 ψήφους. Συνεπώς υπολογίζει να επιβιώσει, μόνο στην περίπτωση που κάποιοι διαφωνούντες διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτήν του κόμματός τους και υποστηρίξουν την κυβέρνηση και στην περίπτωση που θα λάβει μερικές σκόρπιες ψήφους ή μερικοί βουλευτές απόσχουν ή απουσιάσουν από την ψηφοφορία.

Ο ίδιος, πάντως, από τη Φλωρεντία, όπου έλαβε χώρα η 18η γαλλο-ιταλική Διάσκεψη Κορυφής, φάνηκε πιο νηφάλιος και προσγειωμένος, δηλώνοντας ότι "είναι έτοιμος να αφήσει την εξουσία", αν η κυβέρνησή του δεν πάρει την πλειοψηφία στη βουλή, αλλά διατηρεί την ελπίδα ότι θα επωφεληθεί από τις αυξανόμενες εντάσεις που επικρατούν στους κόλπους της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, που απέσυρε την υποστήριξή της από την κυβέρνηση, ώστε να αποσπάσει τις ψήφους που απαιτούνται για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο.

"Ο Πρόντι είπε στον Γάλλο πρωθυπουργό ότι ελπίζει πως θα μπορέσει να συγκροτήσει μία πλειοψηφία, επωφελούμενος από τις διαφορές απόψεων στους κόλπους της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή κατά τη σημερινή γαλλο-ιταλική Συνάντηση Κορυφής στη Φλωρεντία, μια δήλωση που αποτελεί και την πρώτη ένδειξη ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα αναζητήσει στηρίγματα στην Αριστερά και όχι στην κεντρώα πτέρυγα της Βουλής, σε μια προσπάθεια να διασώσει την κυβέρνησή του από την κατάρρευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ